„Geopolitica Noii Lumi”: Daria Gușă și Adrian Severin despre Perspectivele Europei în Nouă Ordine Mondială

Postat de pe 9 mai 2025

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Geopolitica Noii Lumi”, cu frecvență lunară, moderată de tânăra geopoliticiană Daria Gușă și analistul Adrian Severin, a fost abordată o temă de mare interes în actualul context geopolitic actual: „Perspectivele Europei în Nouă Ordine Mondială”. Cei doi analiști vor explica detaliat care ar putea fi noile alianțe, cu cine vom înlocui America, dacă vor fi eficiente atât planurile de înarmare ale Europei, cât și cele economice, dar și cum va putea gestiona UE problemele demografice și sociale.

Analiza a pornit de la războiul din Ucraina și soarta acestuia, pentru că acest conflict a afectat major UE și relaționările internaționale în ultimii 3 ani și jumătate. Promisiunile făcute de președintele american, Donald Trump, încă nu s-au materializat, iar liderii europeni, în frunte cu belicosul Emmanuel Macron, tergiversează întregul proces și amână tratatul de pace. Daria Gușă a reamintit ascultătorilor că Kaja Kallas, vicepreședinta Comisiei Europene și înaltul reprezentant al Uniunii Europene pe politică externă, a declarat că Europa nu va recunoaște, sub nicio circumstanță, anexarea Crimeii de către Rusia, deși aceasta ar fi cea mai evidentă și cea mai ușoară concesie de făcut atunci când țările sunt serioase privind negocierea păcii. „Au fost mai multe evenimente și declarații în ultimele luni, prin care liderii europeni au dat impresia că și-ar dori un război cu Rusia, au declarat de multe ori că Rusia este o foarte mare amenințare, au creat liderii europeni acel plan de supraviețuire la un atac al Rusiei, îndemnând toți cetățenii Uniunii să se echipeze pentru un atac iminent din partea Moscovei, deși până acum nu a venit nicio amenințare directă din partea Rusiei la adresa Europei. Apoi s-a declarat intenția de a trimite o echipă de 25.000 de militari pe terenul din Ucraina. Aceștia ar trebui să mențină pacea, dar, din ultimele articole și declarații din partea liderilor europeni, ar trebui să înțelegem că este imposibil să trimitem cei 25.000 de soldați în Ucraina, deși pentru o astfel de forță de pace serioasă ar fi nevoie de măcar 100.000 de soldați, granița Ucrainei cu Rusia fiind foarte mare. Deci Uniunea Europeană se arată foarte slăbită, atât din punct de vedere militar, cât și economic, dar continuă să provoace Rusia și încearcă să prelungească războiul din Ucraina”, a explicat Daria Gușă în preambulul emisiunii.

De raportarea la războiul din Ucraina depinde foarte mult viitorul Europei, a evidențiat și profesorul Adrian Severin. Ucraina are o anumită importanță atât pentru UE, cât și pentru SUA. Pe de o parte, Ucraina este importantă în viziunea americană pentru că, potrivit doctrinei formulate de Zbigniew Brzezinski, fostul consilier pentru Securitate Națională al Statelor Unite, al președintelui Carter, Rusia împreună cu Ucraina este un imperiu. Rusia fără Ucraina este doar o mare putere, eventual o mare putere regională. Războiul Crimeii din 1853-1856, demonstrează că acest teritoriu este esențial din punct de vedere strategic în stabilirea raporturilor de putere între Rusia și Europa. „Prin Ucraina, Rusia nu numai că ajunge să domine Marea Neagră, o mare care este în imediată legătură cu Mediterana de Est și acea Mediterană știm se leagă și prin Suez, și prin Gibraltar de Oceanul Planetar, și în orice caz este placa turnantă a numeroase inputuri de resurse naturale, dar în același timp ea ajunge la gurile Dunării și Dunărea este cel mai lung fluviu al Europei, care străbate Europa și duce până în inima Europei. De aceea, ca să ne fie încă o dată clar, în războiul Crimeii, ceea ce Occidentul a obținut în urma unei confruntări militare care s-a terminat cam cum e situația și acum, pe muchie de cuțit, dar atunci cu un oarecare avantaj în favoarea coaliției occidentale, care includea Anglia, Franța și Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman, deci cele două condiții care i s-au pus Rusiei atunci au fost să cedeze Moldovei județele din sudul Basarabiei, adică cele care erau în vecinătatea Dunării și, pe de altă parte, să accepte interdicția de a avea flotă militară în Marea Neagră. În acest sens a rămas ideea Europei Occidentale că Rusia nu trebuie să aibă controlul Mării Negre, Rusia nu trebuie să aibă în Ucraina o bază de plecare către acțiuni în forță pe teritoriul european și să nu controleze gurile Dunării, astfel, rămânând, cum s-a spus cândva, la porțiile Europei”, a explicat Adrian Severin. Noi, ca europeni, dacă dorim ca Ucraina să nu reprezinte un avanpost, un element de forță în bugetul de putere al Rusiei trebuie să facem două lucruri: să integrăm Ucraina în Uniunea Europeană, deci să folosim mijloacele pașnice, specifice unei puteri precum cea a UE, și să avem o relație cordială cu Rusia însăși. Integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană trebuie să se facă în așa fel încât vechile legături culturale, economice, politice dintre Ucraina și Rusia să nu fie complet distruse, ci, dimpotrivă, să fie gestionate împreună: Ucraina și Uniunea Europeană de o parte, Rusia de cealaltă parte, astfel încât prin aceasta să existe un anumit avantaj pentru toate părțile interesate.

În prezent, odată cu venirea lui Donald Trump la putere în SUA, relațiile americano-europene s-au răcit, Europa pierzându-și „suveranul”, iar atitudinea anti-Rusia a UE nu pare să mai aibă o justificare, având în vedere inclusiv tratativele de pace în plină desfășurare. Europa militează pentru continuarea războiului, și nu doar din cauza concursului de putere între ea și Rusia, dar și pentru că statele europene principale se află într-o criză economică cronică, care declanșează și o criză socială. Riscul este, din cauza crizei de pe piața muncii, intensificarea amestecului rasial și cultural, care, pe termen lung, anihilează specificitatea și unicitatea europeană. Astăzi, Uniunea Europeană a devenit o uniune războinică, în loc să se zbată pentru coeziune, pace, colaborare și să respecte principiile pe care s-a clădit ca organism suprastatal. UE pare să urmeze modelul falimentar al Greciei, investind mult prea mult în înarmare și apărare (deși este necesar și acest demers), dar neglijând aproape complet dezvoltarea economică. Dacă există bunăstare economică și socială în fiecare stat în parte, dar și la nivel de Uniune, colaborarea externă cu principalii actori, precum Rusia sau SUA, va fi mult mai profitabilă, mai eficientă și mai corectă.

Daria Gușă a subliniat faptul că o strategie de înarmare și de consolidare a unei armate distincte a Europei ar fi trebuit implementată în urmă cu mai mulți ani, pentru că, în prezent, aplicarea unui astfel de plan presupune costuri uriașe și nu poate nicidecum surmonta diferențele colosale dintre UE și marile puteri. Dezvoltarea Europei ar dura mult prea mult și ar fi într-o asincronicitate greu de depășit față de marile puteri militare mondiale. Europa are nevoie de o politică de apărare comună, nu de o armată comună, care să ne pregătească pentru a evita eventuale războaie cu Rusia. Pentru a ne feri de războaie cu Rusia, trebuie să „îi facem o ofertă de nerefuzat”, prin dezvoltare economică, și să o determinăm să prefere colaborarea și cooperarea financiară cu noi, în detrimentul ocupației militare. Ce opțiuni de creștere economică mai are Europa? Având în vedere că boicotează (la nivel oficial) folosirea resurselor ieftine de la ruși, refuză orice colaborare cu China, iar SUA nu își mai doresc cooperarea cu Europa. Nu mai avem relații bune nici în Africa, unde ar fi putut fi tot felul de oportunități economice. În Asia Centrală s-au pierdut toate oportunitățile economice, iar în Orientul Mijlociu sunt prea multe interese. În acest context, sintetizat și explicat foarte bine de geopoliticiana Daria Gușă, singura salvare a Europei este, după cum a expus profesorul Adrian Severin, dezideologizarea relațiilor internaționale. Acest lucru presupune renunțarea la pretenția de a ne impune valorile și stilul de viață european altor culturi și națiuni. China are nevoie de deschidere către vest, motiv pentru care se poate converti într-un „colac de salvare” pentru Europa, care să scoată UE din crizele majore în care se află. Acest moment, al distanțării SUA față de UE, este un episod crucial în istorie, când ar trebui să ne apropiem de China și să ne consolidăm relațiile cu aceasta, ca europeni. Apropierea de China este mai accesibilă Europei în primul rând pentru că China este o putere soft, pacifistă, corespunzând, din acest punct de vedere, cu idealurile UE. În al doilea rând, relația Europei cu Rusia este profund marcată de răni istorice încă nevindecate, ceea ce poate prelungi procesul unei reconcilieri, iar Rusia este, oricum, o putere de tip hard.

Emisiunea „Geopolitica Noii Lumi”, moderată de Daria Gușă, poate fi urmărită lunar, vinerea, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, pe contul de YouTube GoldTV Romania dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background