Generatia Z va anula America?
Postat de Gold FM Radio pe 30 aprilie 2024
Un curent incontestabil de anti-americanism a apărut într-o serie de proteste anti-Israel care au loc acum în toată țara. În timp ce steaguri americane ard la unele demonstrații, steagul Hezbollah-ului, o organizație teroristă responsabilă pentru bombardamentele mortale ale Ambasadei SUA și cazărmii Marinei SUA din Beirut , este afișat cu mândrie la altele. Unii comentatori susțin chiar că „Moarte Americii” devine „sloganul cheie al agitatorilor anti-Israeli din SUA”, scrie The Hill
Antiamericanismul explicit la demonstrații este rar, dar apariția lui ridică inevitabil întrebări despre cât de atașați tinerii de astăzi sunt de țara lor. Generațiilor mai în vârstă le place întotdeauna să se plângă de tineri, dar un corp mare de dovezi indică faptul că Generația Z este mai puțin identificată cu țara lor decât milenialii, generația X și boomers care au venit înaintea lor.
Patriotismul înseamnă dragoste de țară și este susținut de o conștiință comună a ceea ce înseamnă să fii american. Cu privire la aceste întrebări fundamentale, în mai multe anchete apar diferențe mari ideologice și generaționale în identificarea națională .
Liberalii și conservatorii și democrații și republicanii s-au diferențiat de mult timp în privința întrebărilor legate de patriotism, dar decalajul a crescut brusc în ultimul deceniu. Astăzi, liberalii sunt mult mai puțin probabil decât conservatorii să simtă că a fi american este important pentru ei, să-și exprime mândria de a fi american și să creadă că există un nucleu cultural în identitatea Americii. Este mai probabil să spună că alte țări sunt mai bune decât Statele Unite, că America este o societate rasistă și că sistemul politic american necesită o transformare structurală.
Totuși, mai îngrijorător este decalajul generațional în identificarea națională și prăpastia ideologică mai mare în rândul tinerilor. Studiul privind alegerile naționale americane din 2022 (ANES), de exemplu, a găsit un decalaj de 36 de puncte între liberali și conservatori de peste 65 de ani cu privire la întrebarea cât de important este „a fi american” pentru identitatea lor, cu 60% dintre liberali și 96% dintre conservatori în această cohortă spunând că „a fi american” este „foarte” sau „extrem de” important pentru ei. În schimb, diferența dintre cei sub 30 de ani (Gen. Z) a fost de 55 de puncte, doar 18% dintre tinerii liberali spunând că „a fi american” este important pentru identitatea lor. Mai recent, sondajul de primăvară 2024 al Harvard Youth Poll a constatat că 74% dintre republicanii de 18-29 de ani, dar doar 55% dintre democrații de 18-29 de ani „ar vrea mai degrabă să trăiască în America decât în orice alt loc”. În același sondaj, tinerii democrați (dar nu tinerii republicani) și-au exprimat o încredere mult mai mare în Națiunile Unite decât în armata americană.
Pentru a ajunge la semnificațiile subiective ale identității naționale, o întrebare standard este „ce face pe cineva sa fie un american „adevărat”? În 2020 un sondaj ANES a arata ca doar 50% dintre tinerii liberali au spus că vorbirea limbii engleze este „foarte” sau „destul de” importantă, comparativ cu 91% dintre tinerii conservatori, 75% dintre liberali peste 65 de ani și 97% dintre conservatorii de peste 65 de ani. Această diviziune este deosebit de grăitoare, având în vedere că Pew a descoperit că a avea o limbă comună este considerat cel mai important indicator al apartenenței la o națiune în aproape fiecare țară.
Simțul slab al identității naționale al generației Z este distinctiv. Sondajele General Social Survey și Gallup arată că tinerii democrați și-au exprimat un nivel ridicat de mândrie națională, procentul spunând că sunt „extrem de mândri că sunt americani”. În 2004, 53% au dat acest răspuns; a scăzut la doar 12 % în 2023. În mod similar, atunci când milenialii liberali aveau sub 30 de ani, erau mult mai puțin probabil decât cei din generația Z să spună că alte țări sunt mai bune decât SUA (27% până la 63%).
Este posibil ca nemulțumirea liberalilor Z față de țară să fie temporară. Poate că timpul a va stimula un sentiment mai mare de atașament național, în același mod în care boomerii par să se fi împăcat cu amărăciunea epocii Vietnamului. Comentatorii sugerează că nemulțumirea generației Z provine din petrecerea anilor în care s-au format într-o perioadă definită de polarizarea politică, incertitudinea economică, COVID și protestele Black Lives Matter din 2020. Dacă aceste experiențe dispar din memorie, generația Z se poate schimba.
Cu toate acestea, globalizarea și multiculturalismul continuă să roadă prioritizarea unei identități naționale comune și a valorii cetățeniei. Zeitgeist-ul care domină elitele din mediul academic, mass-media și corporațiile multinaționale denigrează mai degrabă decât sărbătorește istoria americană și progresul social actual. Tinerii liberali în special își exprimă doar un angajament superficial față de țara lor, iar loialitățile existente la vârsta de 30 de ani se schimbă rareori. În plus, în rândul generației Z, liberalii sunt mai numeroși decât conservatorii și sunt mai susceptibili de a avea studii universitare, așa că o diviziune de clasă alimentează conflictul cu privire la valoarea Americii.
Într-o criză, o casă împărțită pe linii tribale sau de clasă nu poate rezista. Adunarea în jurul steagului depinde în cele din urmă de credința generalizată că merită să lupți pentru steag, un simbol al națiunii, . Dacă generațiile viitoare nu dezvoltă un sentiment de solidaritate peste liniile politice, poate prin serviciul național sau prin educație civică îmbunătățită, discuția nu va fi despre O Americă, ci despre Nicio America.
Kevin Wallsten este profesor de științe politice la Cal State Long Beach și autorul Politics of the Pill (Oxford University Press). Jack Citrin este profesor emerit de științe politice la Universitatea din California, Berkeley și autorul cărților „American Identity and the Politics of Multiculturalism” (Cambridge University Press) și Immigration in the Court of Public Opinion (Polity).
sursă: The Hill