Franța a adoptat o lege care înăsprește regulile de imigrație: „Este o victorie pentru mine”, spune Marine Le Pen
Postat de Gold FM Radio pe 20 decembrie 2023
Proiectul de lege de imigrație al lui Macron este o victorie pentru mine, spune Marine Le Pen. Legea a fost adoptata în ciuda rebeliunii din cadrul partidului președintelui, după ce a câștigat sprijinul dreptei dure, scrie The Telegraph
Camera inferioară a parlamentului Franței a adoptat marți seară un proiect de lege guvernamental care înăsprește regulile de imigrație, în ciuda unei rebeliuni în rândurile partidului de guvernare al președintelui Emmanuel Macron, după ce acesta a fost susținut de dreapta dură.
Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a spus că „textul puternic” a fost adoptat cu o majoritate suficient de mare de 349 pentru și 186 împotrivă și că nu au fost necesare voturile partidului Rassemblement National (RN) al lui Marine Le Pen pentru ca acesta să treacă. Senatul camerei superioare a adoptat anterior și legislația.
Marine Le Pen a anunțat marți că va susține proiectul de lege emblematic de imigrare al lui Emmanuel Macron, după ce acesta a fost de acord să ofere beneficii migranților numai după cinci ani de rezidență.
Ea a spus că concesiile președintelui francez înseamnă că proiectul de lege este o „victorie ideologică” pentru partidul ei, extrem de dur, Mitingul Național al Dreaptei (RN). Migranții legali primesc în prezent prestații de stat după șase luni.
RN a spus anterior că va vota împotriva proiectului de lege sau că se va abține, iar Marine Le Pen, care acum conduce parlamentarii partidului în parlament, dar este de așteptat să candideze din nou la președinție în 2027, a descris legislația drept o „înăsprire a condițiilor de imigrare”. .
„Ne putem bucura de progresul ideologic, o victorie ideologică chiar și pentru RN deoarece acest lucru este acum consacrat în lege ca prioritate națională”, a spus fosta candidată la președinție.
Șase miniștri „intenționează să demisioneze”
În ciuda faptului că proiectul de lege a fost aprobat de parlament, tabăra Macron se află într-o dilemă jenantă, deoarece mulți parlamentarise simt incomod să aprobe un proiect de lege susținut de Le Pen.
Marți seara, Macron a convocat o întâlnire de urgență la Elysee, pe fondul unor informații potrivit cărora șase miniștri de stânga din guvernul său intenționează să demisioneze. Demisiile, dacă vor fi confirmate, riscă să arunce administrația sa în criză.
Proiectul de lege privind imigrația a determinat șase parlamentari de stânga, inclusiv Sacha Houlie, să anunțe că nu vor vota proiectul de lege în Adunarea Națională.
Potrivit France Info, miniștrii care urmau să participe la întâlnire îi includ pe Clement Beaune, ministrul transporturilor și fostul ministru al Europei, cunoscut pentru atitudinea sa dură în timpul negocierilor pentru Brexit și văzut ca fiind apropiat de Macron.
Potrivit unui participant la întâlnire, Macron a fost de acord să supună proiectul de lege unei noi lecturi, mai degrabă decât să-l promulge dacă ar fi adoptat doar cu ajutorul voturilor RN-ului lui Le Pen. Însemna că guvernul nu va număra voturile RN în sprijinul proiectului de lege.
Bomba liderului RN a venit la câteva zile după ce partidul ei și-a unit forțele cu opoziția de stânga pentru a respinge o versiune anterioară a proiectului de lege, care urmărește să restrângă imigrația ilegală și să accelereze cererile de azil, acordând, în același timp, permise de ședere lucrătorilor ilegali din sectoarele cu lipsuri de forță de muncă.
Legislația s-a înăsprit semnificativ
Respingerea a fost o lovitură majoră pentru Macron, deoarece comentatorii au avertizat că un al doilea eșec de a trece, l-ar putea pune la încercare.
Cu toate acestea, legislația a fost întărită semnificativ de o comisie parlamentară mixtă dominată de tabăra Macron și de membri ai partidului republican conservator de opoziție.
Grupul „Renașterea” al lui Macron nu are o majoritate parlamentară absolută și, prin urmare, are nevoie de sprijin ad-hoc din partea parlamentarilor opoziției, în special a republicanilor, pentru legile pe care le propune.
Cei doi erau angajați în discuții frenetice de luni. În cele din urmă, s-a ajuns la un acord marți după-amiază, după ce partea Macron a cedat cererii sale de a condiționa beneficiile sociale de cinci ani de rezidență în țară sau de 30 de luni pentru cei care lucrează.
Cealaltă măsură cheie acordă prefecților de stat competențe de a acorda permise de ședere imigranților ilegali care lucrează deja în sectoare „sub presiune”, cum ar fi construcțiile. Nu va fi deschis celor cu antecedente penale.
Ministrul Darmanin a numit acordul „un lucru bun”, deoarece conținea „măsuri de protejare a francezilor, fermitatea necesară cu privire la infractorii străini și măsuri echitabile, cum ar fi încetarea [istoric] detenției minorilor sau regularizarea lucrătorilor fără acte”.
„Mare moment de dezonoare”
Eric Ciotti, liderul republicanilor, a spus că „datorită muncii și ideilor noastre, impunem acest text”, numindu-l „un adevărat punct de cotitură”.
Dar Stânga s-a declarat îngrozită de perspectiva adoptării legislației, Boris Vallaud, șeful parlamentarilor socialiști din Adunarea Națională, descriind-o drept „un mare moment de dezonoare pentru guvern”.
Un grup de 50 de asociatii pentru drepturile migranților, ONG-uri și sindicate au numit-o „cea mai regresivă din ultimii 40 de ani” din Franța, spunând că miroase a „xenofobie nestingherită”.
sursa: mariustuca.ro