Eurasiatism vs. euratlantism, decăderea intelectuală a Chinei și cea spirituală a Occidentului

Postat de pe 12 decembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Mihai Neamțu a analizat diferențele specifice în relaționarea politică și diplomatică în interiorul euratlantismului, respectiv al eurasiatismului, demonstrând care bloc geopolitic pare mai bine pregătit pentru a face față provocărilor viitorului.

Atât euratlantismul, cât și eurasiatismul au în comun adoptarea foarte entuziastă a tehnologiei ca modalitate de control al populației. Prin diversele platforme create, ambele lumi acceptă și aplaudă simbioza dintre lumea corporatistă și lumea politică, executivă, administrativă. Spre exemplu, înainte de venirea lui Elon Musk, Casa Albă, FBI și Twitter au făcut o înțelegere ca anumite conținuturi sau conturi să fie ascunse de public. Un alt exemplu este cel al interzicerii de către Facebook a distribuirii știrilor legate de Hunter Biden și a informațiilor infamante conținute pe laptopul său. Această incredibilă simbioză între mediul privat și mediul de stat/public este o trăsătură caracteristică atât lumii occidentale, cât și lumii orientale.

O diferență specifică între Orient și Occident ține de regimurile constituționale ale fiecărei lumi. Constituțiile Occidentului se află din ce în ce mai mult într-un declin sub presiunea tehnocraților și atotștiutorilor autodeclarați care făuresc politicile publice ale prezentului. Această cedare a drepturilor constituționale în fața „expertocrației” reprezintă un semn de oboseală a democrațiilor occidentale, potrivit spuselor lui Mihai Neamțu.

În lumea occidentală, creștinismul încă este viu. În contrast, în lumea orientală, în special în China, latura spirituală a individului este insuficient nutrită și pare că se dorește mai mult un soi de robotizare a indivizilor. „Nu cred că, din punctul de vedere al structurii de civilizație, China va putea să mai reziste încă 100 de ani dacă nu eliberează energiile oamenilor în direcția creativității, în direcția inteligenței, în favoarea celor care îndrăznesc să pună întrebări”, a afirmat Mihai Neamțu. Există, în schimb, în spațiul oriental religii și tradiții morale care se vor opune foarte puternic ideologiilor neomarxiste și a celor transumaniste. Cel mai mare minus al societății chineze este abordarea autoritaristă care suprimă libera inițiativă. La polul opus, occidentalii au o capacitate foarte bine dezvoltată de inovare, de a genera capital și de a genera inteligență aplicată tehnic.   

Occidentul se află astăzi într-o fază post-creștină, dar există oaze de creștinătate vie în Europa, cum este inclusiv România, alături de alte țări, precum Ungaria, Polonia, Serbia. Tot ce vine ca înlocuitor la creștinismul viu și pur pe care-l practicau strămoșii noștri nu reprezintă nimic altceva decât o formă de impostură spirituală, în viziunea lui Mihai Neamțu.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background