Eduard Hellvig – variantă de rezervă pentru alegerile prezidențiale din 2024

Postat de pe 5 octombrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a discutat despre conținutul și semnificația mesajelor din discursul lui Eduard Hellvig de ieri de la UBB, împreună cu jurnalistul Bogdan Comaroni.

Șeful SRI, Eduard Hellvig, a declarat marți, într-un discurs ținut la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, că se va discuta „din nou despre legile securității”, dar a menționat că „societatea și decidenții politici vor trebui să hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații”. Polarizarea e folosită de cei care îşi doresc o Românie coruptă și instabilă”, afirmă Eduard Hellvig, făcând trimitere la grupurile de interese care au acaparat resursele țării.

Acest raport al șefului SRI vine după controversatele proiecte ale Legilor securității naționale, care dau puteri enorme și imunitate serviciilor secrete. Ele au fost abandonate după prezentarea lor pe larg, iar SIE a recunoscut că au fost elaborate în colaborare cu Administrația Prezidențială.

În esență, ele acordă puteri semnificativ sporite serviciilor de informații, acordă imunitate ofițerilor SRI și SIE, fac aproape imposibil de demis șefii celor două servicii și obligă cetățenii să colaboreze cu serviciile secrete la cererea acestora. Unii analiști au comparat puterile pe care SRI dorea să și le ia cu Securitatea de dinainte de 1989.

E vorba despre un pachet amplu de 10 legi care privesc funcționarea și organizarea serviciilor de informații, a armatei, Ministerului de Interne și CSAT.

Cozmin Gușă spune că „discursul este bazat e ideea de naționalism și suveranism, conține un mesaj politic normal, vorbește de tradiție, de patriotism, de România și punctează defecțiunile din sistem și, foarte important, despre faptul că SRI a predat arhiva fostei securități la CNAS. Totodată Hellvig face și un atac voalat la adresa lui Coldea, fost șef SRI, și Rareș Bogdan”.

Bogdan Comaroni își împarte analiza asupra subiectului în două direcții.

”În primul rând, discursul lui Eduard Hellvig este o operațiune impusă de afară și este menit să câștige bunăvoința românilor, încercând o spălare a politicienilor acoperiți, vrea să creeze o pârtie politică și să dea credibilitate clasei politice, să sublinieze și să afirme că ‘noi avem grijă de popor, noi vă dăm siguranță și liniște‘”.

În al doilea rând, ziaristul observă că ”acest discurs mai are menirea de a arăta faptul că Hellvig este omul de rezerva și îi legitimează postura de candidat la președinție în cazul în care planul Geoană eșuează”. Într-o astfel de situație, Bogdan Comaroni consideră că Eduard Hellvig l-ar nominaliza pe Rareș Bogdan pentru funcția de premier.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background