Dr. Șerban Damian, nutriționist, la Golden Hour cu Jessie: Rețeta minune pentru slăbit

Postat de pe 20 octombrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În ediția de joi a emisiunii „Golden Hour cu Jessie”, prezentată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, medicul nutriționist Șerban Damian a vorbit despre problemele pe care le întâmpină majoritatea oamenilor atunci când își propun să slăbească.

Șerban Damian, medic specializat în nutriție, indică faptul că îngrășarea sau luarea în greutate se măsoară după mai mulți indici, fiecare dintre aceștia dezvăluind diferite detalii despre sănătatea unui individ. În primul rând, greutatea se măsoară în funcție de înălțime și așa ne putem da seama dacă ne încadrăm în parametrii normali de greutate pentru vârsta și înălțimea noastră. Dacă dorim să investigăm și mai în profunzime, trebuie să efectuăm o analiză specială care să arate exact cum s-a modificat corpul.

„Nu există o greutate absolut perfectă raportată la înălțimea unui individ. Există, în schimb, o zonă de normalitate în care trebuie să ne încadrăm pentru a rămâne sănătoși. Și trebuie să fim atenți și la cum suntem construiți fizic și ce-am primit pe cale genetică de la părinți. Trebuie să avem niște așteptări realiste. Nu toți am fost făcuți pentru a apărea pe coperțile revistelor!”, spune Șerban Damian.

Ce ne face să ne îngrășăm?

Deși unele persoane se mint singure și au impresia că dacă nu mănâncă prea mult de obicei nu au cum să se îngrașe, adevărul este cu totul altul. Dacă o persoană exagerează cu mâncarea spre exemplu în weekend sau pe perioada vacanțelor, este inevitabil să nu ia în greutate. Asta se întâmplă pentru că, per total, acea persoană a mâncat mai mult decât avea nevoie. În plus, totul se raportează și la stilul de viață. O persoană sedentară are șanse mult mai mari să ia în greutate decât o persoană care face sport cu regularitate.

Pe lângă toți acești factori, Șerban Damian menționează predispoziția genetică sau bolile care afectează corpul. De asemenea, este foarte important ce consumăm; una este să mâncăm alimente ‘curate‘, mâncare sănătoasă, și este cu totul și cu totul altceva să ne aruncăm la alimente ultra-procesate. De obicei aceste alimente ultra-procesate ne fac cu ochiul și ne îmbie cel mai mult, dar ele ascund un secret oribil… Sunt încărcate cu foarte multe calorii care provoacă o îngrășare rapidă!

Necesarul caloric pentru fiecare individ în parte

Dr. Șerban Damian spune că necesarul caloric pentru fiecare om în parte se calculează în funcție de mai mulți parametri: greutate, înălțime, gen, la care se adaugă și activitatea fizică. O femeie care face sport cu moderație sau care are un stil de viață cât de cât activ are nevoie de un aport zilnic de 1500-1600 de calorii. În cazul unui bărbat, necesarul zilnic ajunge până la 1800-2000 de calorii, în cazul unei persoane sedentare, sau 2500 de calorii, în cazul cuiva care are o activitate fizică moderată.

Ce facem când observăm că ne-am îngrășat?

„În primul rând, ar trebui să facem un pas în spate și să observăm ce stil de viață avem și mai ales unde greșim. Cheia stă în corectarea la timp a micilor deviații. Dacă un om nu se descurcă pe cont propriu, ar trebui să apeleze la ajutorul unui nutriționist, pentru că altfel își poate pune în pericol sănătatea”, avertizează Șerban Damian. În plus, secretul slăbitului sau al menținerii este cumpătarea, forța de a potoli lăcomia și mâncatul în neștire. Trebuie găsit un echilibru între o alimentație sănătoasă, bazată pe un deficit caloric, și construirea unui stil de viață activ din care să nu lipsească sportul.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background