Discursul exploziv al lui Robert Fico și atentate similare din istoria recentă.

Postat de pe 16 mai 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

Atentatul împotriva premierului slovac este evenimentul ce a zguduit Europa și întreaga lume, acesta fiind explicat de jurnalista Iosefina Pascal în emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM. Singura „greșeală” a premierului Fico a fost curajul de a se opune narativelor oficiale și de a milita pentru pace într-o lume a dezordinii totale.

Știrea momentului, prezentă în regim de breaking news pe toate canalele media, este tentativa de asasinare a lui Robert Fico, premierul Slovaciei. Publicul larg a văzut deja imaginile cu atentatul și au început să apară, în plus, din ce în ce mai multe informații despre asasin, unele contradictorii. S-a descoperit că individul a fost membru și este simpatizant și susținător al Partidului Slovacia Progresistă, un partid de stânga care este pro-globalism și care este partid de opoziție în acest moment, pierzând alegerile în anul 2023. Fico a câștigat atunci alegerile parlamentare cu partidul său, obținând un scor foarte bun. S-au văzut și imagini în care atacatorul este prezentat ca un naționalist, ba chiar ca un ultra-naționalist, un extremist periculos. Și astfel informațiile devin contradictorii. La vârsta de 71 de ani, atacatorul a scos arma într-o mulțime de civili și a început să tragă asupra lui Robert Fico, premierul țării sale.

La vârsta de 71 de ani, acest scriitoraș eșuat este acum simpatizant al Partidului Slovacia Progresistă, iar acum câțiva ani în urmă el scria poezii ultra-naționaliste și se poza cu tot felul de însemne de tip neonazist, de extremă dreapta, cea reală, nu eticheta falsă pusă acum de globaliști persoanelor sau formațiunilor real naționaliste, suveraniste. Scriitorașul care a încercat să-l omoare pe Robert Fico, în mod paradoxal, face parte din ambele tabere, ceea ce este bizar. Făcând o analiză a profilului atacatorului pare să existe un sens, pentru că pare genul de individ care poate face un astfel de gest, dacă nu cumva a fost plătit sau angajat de cineva să facă asta. Dar dacă a făcut-o din proprie inițiativă, dacă așa a gândit el, ca un scelerat, că trebuie să-și omoare premierul pentru că nu e de acord cu el, atunci se încadrează într-un profil foarte interesant. Un astfel de om, care recurge la un asemenea gest, este firesc să fie atras de extreme, tocmai pentru că nu poate gândi într-un mod echilibrat, nu poate privi în mod obiectiv realitatea politică din țara sa, nu poate concepe alte soluții decât utilizarea forței. Și atunci se explică acest paradox. Așa arată extremismul real”, a explicat Iosefina Pascal.

Presa din România, din Marea Britanie, dar și din alte țări îl prezintă pe Fico drept „fratele” lui Putin și astfel încearcă să justifice tentativa de asasinat asupra sa. Însă, un asemenea gest nu va putea niciodată să fie justificat de părerea, de politica, de comportamentul unui politician. Indiferent de situație, violența nu este o soluție și ultimii 34 de ani ne-au dovedit asta. Trebuie să învățăm să recunoaștem extremismul real. Când scoți arma și începi să împuști oameni, când începi să cenzurezi totul și libertatea oamenilor de a se exprima, toate acestea sunt forme reale de extremism.

Evenimentul este șocant în sine, în anul 2024. Încă există indivizi care omoară în masă copii, încă există oameni care invadează țări, încă există oameni care jefuiesc resursele altor țări, încă există colonialism. Trebuie să ne uităm puțin în istorie, să ne amintim de evenimentul de la care s-a declanșat Primul Război Mondial: asasinarea lui Franz Ferdinand al Austriei și moștenitor al Imperiului Austro-Ungar, la Sarajevo, în data de 28 iunie 1914. Să ne amintim și de asasinarea lui Lech Kaczynski, fost președinte al Poloniei care a murit într-un „accident” aviatic la Smolensk, Rusia, acesta fiind, de fapt, asasinat. Nici până astăzi nu au fost descoperiți făptuitorii atentatului. În presă au apărut și alte cazuri de atentate din istoria recentă sau mai veche. Olof Palme, premier al Suediei, care a fost asasinat în 1986, în timp ce mergea spre casă cu soția sa. Alexandru I al Iugoslaviei este un alt caz celebru în istorie, asasinat de un naționalist macedonean pe 9 octombrie 1934. 

S-a pus problema dacă acest eveniment este de natură să amplifice conflictele armate de pe glob. Acest eveniment este mai degrabă expresia și dovada extremismului real, e o dovadă a politicii urii împotriva oamenilor de orice fel”, și-a încheiat expunerea jurnalista Iosefina Pascal.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background