Diaconescu: NATO și ONU sunt incapabile în a face ceva în conflictul Israel-Iran

Postat de pe 18 aprilie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Cristian Diaconescu a vorbit despre jocurile diplomatice și geopolitice iscate de conflictul militar israelo-iranian, arătând cum ar trebui să se poziționeze NATO și ONU și cum vor acționa SUA, China și Rusia.

Iranul, prin proxy, are structuri militare și paramilitare răspândite în mai multe colțuri ale lumii, inclusiv în America Latină. Eliminarea lui Qasem Soleimani și sutele de victime de la comemorarea lui au dus la escaladarea conflictului mocnit dintre Iran și Israel, iranienii invocând dreptul la autoapărare pentru a-și justifica acțiunile. Agresiunea militară a Iranului a fost respinsă de Israel în proporție de 99%, acesta obținând sprijinul SUA, al Marii Britanii, al Franței și chiar al Iordaniei. Succesul apărării Israelului pare a fi un răspuns suficient, fără să fie nevoie să se mai adauge și o componentă militară. Escaladarea conflictului ar duce la consecințe extrem de complicate și de grave.

Israelul, însă, pare să dorească totuși să răspundă atacului iranian, decizia fiind acum în mâinile lui Benny Gantz și ale lui Bibi Netanyahu. Esențial pentru Israel este să nu se izoleze și să păstreze parteneriatele strategice, în special cu SUA. Totuși, americanii au declarat că nu vor susține ofensiva Israelului. „Semnalul pe care îl primește Israelul este de abținere, de ponderare. Se recunoaște legitimitatea Israelului, este cât se poate de clară, dar se așteaptă și proporționalitate în ceea ce privește reacția sa”, a precizat Cristian Diaconescu.  

Fondul Monetar Internațional a scos două rapoarte, în care vorbește despre consecințele grave ale unei posibile escaladări a conflictului din Orientul Mijlociu, avertizând că va urma creșterea prețului petrolului, fapt care va influența și inflația, și dobânzile la nivel comunitar. Organizația Națiunilor Unite are o importanță majoră în cadrul negocierilor diplomatice, dar numai Consiliul de Securitate poate lua măsuri de constrângere. Odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, ONU și-a mai pierdut din capacitatea de a gestionat astfel de crize. Pe de altă parte, NATO nu se poate implica din postura de organizație în această criză din Orient. Rusia și China nu se vor implica în mod direct în conflictul Israel-Iran, dar își vor exercita influența încercând să creeze probleme SUA și prin controlarea pieței energetice.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background