Dem Rădulescu, un actor de geniu. Zece replici memorabile ale celebrului actor, la 90 de ani de la nașterea sa

Postat de pe 21 septembrie 2021

Autor: Adrian Lambru

Astăzi, 21 septembrie, se împlinesc 90 de ani de la nașterea marelui actor român Dem Rădulescu. A făcut istorie în comedia autohtonă cu seria “Brigada Diverse” interpretând celebrul personaj Gogu. Cu rolul motanului Dănilă din celebrul film pentru copii “Veronica” a adus zâmbetul pe fețele a mii de oameni. Bineînțeles, moștenirea acestuia nu se rezumă doar la atât.

„O zi în care n-ai râs e o zi pierdută“ – era motto-ul lui Dem Rădulescu, actor monumental al României. Mai jos sunt zece replici memorabile ale personajelor interpretet.

„Noi, daca găsim pe stradă un portofel, un portmoneu, un portvizit cu bani, anunțăm imediat miliția la telefon 222222”

Replică din „B.D. intră în acțiune” (1970) un film de comedie românesc regizat de Mircea Drăgan cu Dem Rădulescu în unul din rolurile principale: Gheorghe (Gogu) Steriade, un tâlhar din București, nu foarte priceput, care intră adesea în probleme cu „miliția”.

Puiu Călinescu, Dem Rădulescu și Jean Constantin în „B.D. în acțiune” (1970)

“Pot oare să ocup și eu un loc modest în spațiul care are fericirea să vă găzduiască în aceste clipe?”

„Astă seară dansăm în familie” (1972) în regia lui Geo Saizescu cu Dem Rădulescu în rolul escrocului sentimental Temistocle T. Acesta se prezenta adesea ca fiind o persoană respectabilă în timp ce prindea în plasă numeroase victime feminine de diferite vârste, de la care reușea să obțină importante sume de bani în schimbul promisiunilor de căsătorie.

Dem Rădulescu, Sebastian Papaiani și Vasilica Tastaman în „Astă seară dansăm în familie” (1972)

„Iată unde duc căsătoriile care nu sunt încheiate pe baza unor sentimente corespunzătoare, verificate”

Inspectorul șantajabil Dumitru Sterea de la Controlul Financiar este interpretet în filmul „Secretul lui Bachus” din 1984 de Dem Rădulescu. Acestuia i se înscenează o aventură amoroasă cu o damă de companie pentru a fi oprit din cercetarea unei nereguli în ceea ce privește o activitate necurată a unei rețele infracționale organizate.

Enikõ Szilágyi, Dem Rădulescu și Ștefan Mihăilescu-Brăila în „Secretul lui Bachus” (1984)

„După ce și-a luat casă și mașină personală a-nceput să aibă și păreri personale”

„Unda veselă” este o emisiune de radio cu scurte scenete comice și glume interpretate de Dem Rădulescu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Rodica Tapalagă, Paula Rădulescu și alți actori români îndrăgiți.

Dem Rădulescu și Mircea Diaconu în spectacolul „O scrisoare pierdută” din 1982

„Vorba ăluia, prostul dacă nu-i fudul, parcă nu e prost destul”

Replicăp din „Un surîs în plină vară”, film din 1963 în regia lui Geo Saizescu. Unul din rolurile secundare ale acestei comedii este interpretat de Dem Rădulescu. Petrică este fratele mai mare al lui Făniță (Sebastian Papaiani), un tânăr dornic care, întors acasă, în satul natal, după o călătorie prin țară, este dornic să câștige bani în urma unor inițiative personale.

Catita Ispas și Dem Rădulecu în „Un surîs în plina vara” (1963)

“Ah, da. Știam precis, dar nu eram sigur”

O curtă scenetă de teatru intitulată „În tren” difuzată la în emisiunea „Întâlnirea de sâmbătă seara”, de pe televizunea publică, din anul 1975. Dem Rădulescu joacă rolul unui personaj foarte vorbăreț ce disturbă liniștea pasagerilor prezenți într-un vagan pentru o plecare spre Constanța.

sceneta „În tren” (1975)

„Vezi soarele ăsta? Soarele ăsta sfânt și cameleonic. Când o să-l prind o dată, o singură dată, așa cum e el?”

Replică din filmul “Gaudeamus Igitur” (1965) regizat de Gheorghe Vitanidis în care Dem Rădulescu joacă un rol secundar. Filmul urmărește un grup de cinci absolvenţi de liceu visează la ziua când vor fi studenţi. Dar pentru a reuşi acest lucru este nevoie de hotărâre şi efort gigantic.

Sebastian Papaiani și Dem Rădulescu în „Gaudeamus igitur” (1965)

„Diploma nu cantă domnișoară, evacuați sala, încercați la Operă”

Același Gogu, dar de această dată la munte și la mare. În 1971 apare filmul al doilea din seria „Brigada Diverse” în care Gogu și gașca lui se țin de treburi necurate în continuare, chiar dacă sunt proaspeți eliberați din pușcărie.

Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Toma Caragiu și Dumitru Furdui în „B. D. la munte și la mare” (1971)

„Da, muzica ușoară nu ridică probleme, ți-am spus. Vine una și țopăie pe scenă, cântă vreo cinci-șase la chitară zdranga-zdranga, gata muzica!”

Replică extrasă din emisiunea radiofonică de glume și scenete „Nu tot ce zboară e muzică ușoară” ce face parte din seria de emisiuni de divertisment „Ora veselă” realizate de Teatrul Național Radiofonic.

Dem Rădulescu în „Grăbește-te încet” (1982)

„M-am suit în Acceleratul de Baia-Mare… sau Satu-Mare… sau cel pentru mare. În fine, era ceva mai mare”

Un monolog comic al actorului Dem Rădulescu pentru sceneta „Călător CFR” din compilația de scenete umoristice „INCREDIBIL, DAR NEADEVĂRAT!” a emisiunii Ora Veselă a Teatrului Radiofonic.

Dem Rădulescu și Violeta Andrei în serialul pentru copii „Fram – ursul polar” (1983)

Marele actor Dem Rădulescu s-a stins din viață la București în urma unui infarct, la 17 septembrie 2000 și înmormântat la cimitirul Bellu. A fost recompensat post-mortem cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea, iar în 2016, de Ziua Mondială a Teatrului, a primit postum o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului și Placheta Orașului București, în semn de recunoaștere și prețuire pentru întreaga sa activitate în domeniul teatrului și filmului.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background