Decesul lui Michael Jackson. Ar fi putut fi evitat?
Postat de Gold FM Radio pe 31 ianuarie 2022
Autor: Valentin Andronescu
Un apel către Departamentul de Pompieri din Los Angeles a înștiințat Serviciul Medical de Urgență în ce privește stopul cardiac al unei persoane în vârstă de 50 de ani – Michael Jackson. 25 iunie 2009 este data în care regele muzicii pop a decedat în propria locuință și a părăsit o lume care-i stătea practic la picioare.
„Când am realizat cine e, am fost surprins. Nu știam că Michael Jackson locuia… în cartierul nostru. Pentru mine, nu era un pacient care abia leșinase, ci era dus de mult timp. Reflectând asupra situației, mi-am dat seama că un apel la urgențe, mai devreme, l-ar fi salvat pe Michael” – a declarat Richard Senneff, paramedicul care a încercat să-i salveze viața regelui pop.
Ce s-a întâmplat imediat după moartea legendei
Trei polițiști americani au fost însărcinați cu rezolvarea misterului: decesul lui Michael Jackson. Orlando Martinez, Dan Myers și Scott Smith sunt detectivii care au luat parte la investigarea inițială a morții regelui pop. Cercetările au început subit, iar casa artistului a fost prima țintă a investigatorilor. Ce a urmat, însă, ar putea fi îndreptat spre sfera fantasticului.
În filmul documentar „Killing Michael Jackson”, Orlando Martinez a spus că singurul obiect care n-ar fi trebuit să fie în locuința lui Michael Jackson era o sticlă de propofol. Medicamentul sedativ-hipnotic se administrează în cazul anesteziilor generale, iar pentru detectivi, acest lucru a declanșat câteva semne de întrebare pentru doctorul artistului, Murray, cel care ar fi trebuit să-i ofere toate condițiile din lume artistului. Intervievat de detectivi, doctorul a spus că i-a dat lui Michael medicamente de somnolență, cum ar fi valium și diazepam, dar niciunul nu părea că funcționează. Ulterior, a găsit soluția cu o doză zilnică de propofol.
„În capul meu eram… ce naiba? Cum să faci așa ceva chiar și cu permisiunea persoanei? Nici măcar nu este legal” sunt cuvintele lui Martinez. Artistul ar fi trebuit monitorizat moment de moment, iar doctorul lui Michael nu părea ca ar fi făcut asta. „Dacă scopul tău este să menții un om în viață cu CPR, de ce te-ai opri… ai face-o doar dacă ai avea ceva de ascuns” – povestește Martinez.
Ce spune autopsia despre corpul lui Michael Jackson
Autopsia inițială nu a arătat prea multe. Nimic surprinzător pentru o persoană de 50 de ani. Era relativ sănătoasă, dar nicidecum n-ar fi trebuit să moară. Biroul Medicului Legist din LA declarase public că trebuie să apară profilul toxicologic pentru a se identifica o cauză a morții. Astfel că, pe 29 august 2009, a fost făcut public raportul cu privire la decesul regelui pop, iar pe toate posturile de televiziune se difuza în mod clar că Michael Jackson a fost omucis. Cauza morții? Iintoxicația acută cu medicamentul anestezic propofol.
Martinez a specificat că raportul final le-a dat posibilitatea să investigheze după fapte doveditoare, fără bănuieli și presentimente. Michael Jackson nu mai putea respira de unul singur, iar doctorul său nu făcuse nimic în acest sens. În dormitorul artistului nu exista niciun echipament specific pentru monitorizarea starului, niciun aparat respiratoriu artificial. „Cazul este de necrezut” – a specificat colegul lui Martinez, în filmul documentar.
Steve Shefer, medic și expert în propofol, a spus că declarația doctorului artistului despre injectarea cu anestezic este absurdă. O cantitate de 100ml injectată prin perfuzii a fost mai mult decât suficientă să-l ucidă pe starul american, iar detectivii și-au dat imediat seama de acest aspect. „Să pui în perfuzie propofol? E ridicol” – mai spune Dr. Steve Shefer – „Mai mult, niciun expert în administrarea propofolului nu ar pleca de lângă pacient pe durata infuziei”.
Indiciile care au dus la definitivarea cazului și anchetarea lui Robert Conrad Murray
Investigatorii obținuseră un mandat pentru locuința prietenei doctorului Murray și tot ce au găsit a fost un card și o rețetă la o farmacie. Când au cerut registrele, detectivii au înțeles că Murray cumpărase în total 19 litri de propofol, o cantitate masivă, după cum afirmă și expertul în propofol. Toată viața lui Murray a fost percheziționată de detectivi. Au ieșit la iveală atrocitățile pe care le făcea doctorul. De la viața de noapte, datorii, la faptul că mai multe consilii medicale l-au amendat și i-au revocat dreptul de a practica medicina în unitățile respective. Murray căra un amalgam de reclamații pe proprii umeri și nu se știa cât va mai putea rezista.
Plăcerea lui Michael Jackson de a simți propofolul venise de la dentist, dar dependența a fost creată de Murray. Doctorul devenise singura persoană care voia să-i administreze medicamentul fatal. Iar asta provenea din simplul motiv că artistul îl plătea bine, astfel încât reușea să-și achite datoriile. În cele din urmă, Robert Conrad Murray a fost acuzat de omucidere involuntară și crimă de gradul al doilea.
Ce s-a întâmplat cu doctorul artistului supranumit regele popului
Doi ani mai târziu, la procesul împotriva lui Murray, David Walgren, procurorul principal, a transmis în fața instanței că „Murray l-a abandonat literalmente pe Michael Jackson. L-a părăsit cu valium, midazolam, lorazepam și propofol în corp, fără echipament medical și fără echipament de resuscitare. L-a lăsat să se descurce singur”. Astfel, Dr. Murray a fost găsit vinovat pentru omor din culpă și a fost condamnat la 4 ani de închisoare, dar a ispășit doar 2 ani din pedeapsă, fiind eliberat pentru bună purtare.
Michael Jackson va rămâne în inimile tuturor oamenilor pentru muzica sa, pentru premiile pe care le-a câștigat pe merit, pentru toate momentele inedite de la concerte și va rămâne întotdeauna cu titlul de rege al muzicii pop.