Decesul fostului președinte Jimmy Carter, conștiința morală a Americii
Postat de Gold FM Radio pe 30 decembrie 2024
Al 39-lea președinte al Statelor Unite, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2002, a murit la vârsta de 100 de ani. Îndrăgător, dacă nu convingător, el a fost, fără îndoială, un fost președinte mai bun decât un șef notabil al executivului din Washington, scrie Le Figaro
America este țara celei de-a doua șanse. Din slăbiciunile sale din timpul mandatului, Carter și-a făcut o forță după ce a părăsit puterea. Din ironiile la care a fost supus la Washington, și-a creat un crez, reușind ulterior să-i contrazică pe detractori. Din impopularitatea sa în media și în opinia publică, a ieșit mai respectat ca niciodată.
Fostul agricultor și nativ al Georgiei nu s-a abătut niciodată de la calea sa dificilă, aceea de apostol al păcii și om de bunăvoință. De asemenea, nu a încercat niciodată să se îmbogățească sau să-și încheie viața jucând golf, așa cum au făcut mulți dintre succesorii săi. Curajos, până la punctul de a înfrunta în mod regulat opinia compatrioților săi, adesea ironizat pentru „naivitatea” sau „slăbiciunea” sa, el a dat, în finalul vieții, toată noblețea luptei sale pentru armonia între popoare.
George W. Bush , a cărui politică beligerantă în Irak, încălcările grave ale dreptului internațional și ale Convențiilor de la Geneva și teribila lejeritate în materie de tortură pe care o va condamna în mod regulat. Jimmy Carter era conștiința morală a Americii. Îngerul ei alb.
Onestitate intelectuală
Mediator neobosit între Somalia și Etiopia, între sârbi și bosniaci, între facțiunile rivale din Sudanul de Sud, a promovat constant democrația prin mijloace pașnice. A fost observator electoral în Panama, Nicaragua, Paraguay, Venezuela și Haiti. Însă cel mai mare succes al său a fost, când era președinte, în martie 1979, să fi reușit, prin încăpățânare, să pecetluiască înțelegerile de la Camp David dintre Egipt și Israel, stabilindu-se ca precursor al formulei: „Teritorii în schimbul păcii ” .
Dezamăgit să vadă incapacitatea israelienilor de a avansa pe calea coexistenței pașnice cu ceilalți vecini ai lor sau cu palestinienii, el i-a judecat foarte dur la sfârșitul vieții, atrăgând mânia lobby-urilor evreiești americane puternice. Nu i- păsat. Onestitatea lui intelectuală nu ar putea fi niciodată greșită. Acest om credea în puterea rațiunii și a negocierii, chiar și în fața unor dictatori precum Kim Jong-il în Coreea de Nord, Slobodan Milosevic în Serbia sau Fidel Castro în Cuba. Inocența lui era măreția lui. Motto-ul său a fost: „Valorile noastre americane nu sunt sarea din pâine, ci pâinea în sine”
În inima „Bible Belt”, a Americii rurale și foarte creștine, s-a născut la 1 octombrie 1924. În Plains, Georgia, unde și-a trăit aproape toată viața într-o casă modestă, tatăl său a cultivat alune. Tatăl era un alb tradițional din zonă: un rasist puternic. A murit când „Jimmy ” era încă tânăr. Mama lui, asistentă medicală, petrecuse doi ani în India, iar ideile segregaționiste nu erau ale ei. „Jimmy ” a fost acest amestec improbabil de liberal (avea legile împotriva segregării rasiale acceptate foarte devreme în Georgia) și creștin fervent. Tot în Plains a cunoscut-o pe Rosalynn, soția sa fidelă, cu care s-a căsătorit în iulie 1946 și care i-a dat trei fii și o fiică. Inginer în fizică nucleară, a preluat ferma familiei și a devenit un fermier excelent și destul de confortabil. Acest noroc i-a permis să devină mai întâi senator al statului său, între 1963 și 1966. Apoi guvernator al Georgiei, în 1971.
O președinție foarte dură
Aderarea sa la președinție a fost un accident al istoriei. Fără Watergate, guvernatorul neexperimentat al Georgiei nu avea nicio șansă. Dar sloganul său de campanie – „Ai încredere în mine!” a dat lovitura intr-o America care visa doar la purificarea vietii politice, dupa miasma echipelor Erlichman si Haldeman, la Casa Alba a lui Richard Nixon. Gerald Ford a preluat locul lui Richard Nixon după Watergate, fără nicio șansă de a fi ales. America, după diavol, a vrut un zeu bun. Jimmy Carter a promis imposibilul: o președinție „transparentă ”. Soții Carters, Jimmy și Rosalynn, au făcut furori mergând pe Pennsylvania Avenue, între Casa Albă și Capitoliu, în prima lor zi de mandat, în 1977.
Nu improvizezi ca președinte al Statelor Unite, pur și simplu cu bune intenții și cu o scurtă experiență locală. Mai ales că lumea nu se hotărâse asupra unui armistițiu pentru „Jimmy ” . Dimpotrivă: președinția Carter a fost foarte dură. În primul rând, criza mondială a petrolului, după căderea șahului Iranului și criza economică gravă care a urmat primului „șoc petrolier ” . Ostatici americani ținuți și la Teheran. În sfârșit, cucerirea, în decembrie 1979, a Afganistanului de către Armata Roșie.
Cu siguranță, tratatul de la Camp David, întocmit în 1978, fusese un mare succes. Dar restul mandatului domnului Carter a fost o serie de pași greșiți. Mica „mafie din Georgia ” care a izolat „cultivatorul de arahide ” de la Casa Albă devenise la fel de opac ca cea a lui Richard Nixon. Deciziile președintelui nu păreau să răspundă în niciun fel gravității situațiilor. Statele Unite au răspuns la invazia Afganistanului boicotând Jocurile Olimpice de la Moscova, la care au participat chiar și britanicii! Improvizație și indecizie asemănătoare în fața mullahilor din Teheran. În aprilie 1980, pentru a încununa fiasco-ul diplomatic dintre cele două capitale, o operațiune militară americană de recuperare a ostaticilor a eșuat jalnic în deșertul iranian.
O a doua viață
Carter, care se simțea confortabil în grupuri mici, era groaznic la televizor. Nici cea mai mică carismă, cu accentul lui de la tara și vocea lui plată. A spus povești ridicole, precum lupta cu un rozător mare în timp ce era la pescuit. Această poveste a devenit metafora domniei sale: un președinte care lupta împotriva unui animal jalnic, într-o perioadă în care rușii și ayatollahii provocau America. Ronald Reagan l-a zdrobit la următoarele alegeri prezidențiale.
S-a retras la casa lui din Plains, unde, ca un bun american obișnuit, și-a terminat de construit singur casa. Apoi, la doar 56 de ani, și-a publicat memoriile pentru a-și plăti datoriile. Nimeni nu era interesat de el, simbolizează declinul țării sale și părea destinat să revină la anonimatul său ca un om profund umil. Atunci, în 1982, acest bărbat încăpățânat și-a început a doua viață, în fruntea Centrului său Carter.
Cu sediul în Atlanta, Centrul a avut ambiția de a „Promova pacea, de a lupta împotriva bolilor, de a construi speranța ”. Și în cadrul acestuia „Jimmy ” și-a oferit întregul potențial, jucând mediatori în aproape toate regiunile de conflict de pe planetă. Cu un buget de aproximativ treizeci de milioane de dolari pe an, strâns de la afaceri, Centrul are în continuare 150 de angajați. De asemenea, combate bolile tropicale din țările sărace.
În lumea noastră, în care pacea și democrația se instalează încet, „Jimmy ” va fi, probabil, într-o zi recunoscut drept profet. Niciun alt fost președinte al Statelor Unite – cu posibila excepție a lui Herbert Hoover, care nu a primit niciodată Premiul Nobel – nu va fi avut vreodată un impact atât de mare asupra vieții țării sale ca acest „cultivator de arahide ” . Bill Clinton îi urmează cu fidelitate exemplul. Miliardarii, precum Bill Gates și Warren Buffett, își oferă cea mai mare parte a averilor Lumii a Treia. Carter va fi plantat primul sămânța bună.
sursă: Le Figaro