Cum fac afaceri in Rusia companii care spun că s-au retras: Coca Cola, Pepsi, Danone și Auchan printre ele

Postat de pe 19 iunie 2024

Zeci dintre cele mai mari companii occidentale continuă să opereze în Rusia, în ciuda promisiunilor publice de a înceta să mai facă afaceri în țară după începerea unei operațiuni speciale în Ucraina, a informat Bloomberg.

Raportul a numit Coca-Cola Co., PepsiCo Inc., Danone, Carlsberg S.A., Benetton Group și Auchan drept exemple. S-a remarcat că majoritatea acestor companii s-au rebranduit în loc să părăsească țara.

De exemplu, compania mamă din SUA Coca-Cola Co. a încetat să mai producă produse sub marca Coca-Cola după începerea operațiunii speciale a Rusiei. În același timp, companiile sale rusești sunt administrate de Multon Partners, care este deținută de entitatea juridică Coca-Cola HBC, o subsidiară din Marea Britanie a Coca-Cola Co., în care deține un pachet de 21%. După ce aprovizionarea Coca-Cola a fost întreruptă, Multon a decis să vândă un echivalent pe piața rusă sub marca Dobry Cola. „Profiturile din vânzarea Coca-Cola în Rusia s-au mutat doar către Coca-Cola HBC, care a luat cotă de piață prin succesul lui Dobry”, a citat Bloomberg Garrett Nelson, analist la CFRA Research.

Alte companii au adoptat strategii similare. De exemplu, în loc de o băutură cu marca Pepsi, PepsiCo Inc. produce omologul său Evervess și Frustyle (un analog al lui Mirinda). Drept urmare, Dobry Cola rămâne cea mai populară băutură carbogazoasă, cu o cotă de piață de 14%, iar vânzările PepsiCo Inc. în Rusia „au crescut cu 12%” față de anul trecut.

S-a raportat că pe 14 iunie, compania Coca-Cola, care a părăsit piața rusă, a solicitat în aprilie Serviciului Federal pentru Proprietate Intelectuală (Rospatent) să înregistreze 8 mărci comerciale în Rusia. Potrivit lui Vedomosti, mărcile se încadrează în băuturi răcoritoare și alcoolice, apa carbogazoasă și așa mai departe. Compania încearcă să înregistreze mărcile Sprite, Power Ade, Fanta și altele în această clasificare.

Compania Coca-Cola și-a oprit operațiunile în Rusia în martie 2022, dar băuturile Coca-Cola importate din alte țări sunt încă disponibile în magazine.

sursă: flux24.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background