Cum ar afecta extremiștii din Ucraina comunitățile de români din Cernăuți

Postat de pe 17 martie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „În timp ce românii din țară sunt ospitalieri cu refugiații din Ucraina, cei din Cernăuți au de suferit de pe urma extremiștilor care nu le permit să-și vorbească propria limba, limba română”.

Iosefina Pascal aduce în atenția un caz recent ce ar fi avut loc la Centrul Cultural Român din Cernăuți. Un grup de extremiști ucrainieni ar fi intervenit pentru a le cere să nu mai protesteze împotriva interdicției de a-și vorbi limba maternă, adică limba română. În caz contrar, aceștia ar fi fost alungați fie în Rusia, fie în România.

„Este un caz din nenumărate alte cazuri de sfidare la adresa românilor pe lângă celebra zicală a președintelui de la Kiev Volodimir Zelenski potrivit căreia românii au ocupat Bucovia în mod ilegal și că minoritatea română nu există în Ucraina. Pentru că așa se întâmplă pe acolo când acești extremiști își fac de cap cu voia autorităților” – spune jurnalista GOLD FM.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susține că România a ocupat Bucovina de Nord. Afirmația a fost făcută în discursul său afișat în limba engleză pe pagina oficială a președinției ucrainene, ținut cu ocazia Zilei Unității și Libertății Ucrainei, sărbătorită pe 22 ianuarie 2022. „Bucovina de Nord a fost ocupată de români(s.n.) iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia” – declară Zelenski.

Acuzațiile de separatism

Românii din Cernăiți care care se opun interzicerii limbii române ar fi azcuați de către autoritățile locale de separatism doar pentru că resping eliminarea forțată a tradițiilor și a istoriei lor. Iar toate aceste cazuri nu ar fi prezentate în spațiul mediatic. Aceste întâmplări nu ar fi unele recente, acestea devenind deja un obicei.

În acest sens, în anul 2017, când un incident asemănător a avut loc, academicianul Vasile Tărâțeanu se adresa într-o scrisoare trimisă președintelui Klaus Iohannis și omologului său de la Kiev de la acea vreme, Petro Poroshenko, astfel: „Atacul naționaliștilor ucrainieni împotriva românilor din Cernăuți este un atac împotriva democrației din Ucraina și împotriva înțelegerii interetnice din regiune”.

Președintele Klaus Iohannis nu a răspuns la scrisoarea academicianului Vasile Tărâțeanu.

„Nu-mi amintesc ca românii din Cernăuți să fi făcut referendum ca cei din Crimeea sau din Dombas” – a adăugat Iosefina Pascal. „Românii aceia au vrut doar să-și păstreze limba, nu să o oficializeze, ci doar să o poată vorbi în comunitatea lor etnică. La noi cum se poate respecta limba maghiară în comunitatea etnică? Ba chiar avem steaguri ale așa-zisului Ținut Secuiesc pe clădirile guvernamentale și administrației publice din Ardeal. A sărit cineva la bătaie? S-a întâmplat ceva?”.

Pusă în joc ar fi identitatea românilor din Cernăuți, asta pentru că ar fi neglijați de autoritățile din România în contextul conflictului militar dintre Rusia și Ucraina.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.

sursă photo: infoprut.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background