Coșea: E CEL MAI COMPLICAT MOMENT AL ROMÂNIEI DE DUPĂ 1990!

Postat de pe 29 mai 2023

Coșea: Economia României plutește exploatându-și proprii cetățeni. Creșterea salariilor profesorilor este iresponsabilă dpdv economic, se poate face doar din împrumuturi, riscăm pe termen mediu intrarea în incapacitate de plată! E CEL MAI COMPLICAT MOMENT AL ROMÂNIEI DE DUPĂ 1990!

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, profesorul în economie Mircea Coșea a analizat starea reală a bugetului României, aflat sub presiunea uriașă a plății datoriilor și a armamentului contractat deja, explicând dacă există vreo posibilitate reală de a crește veniturile, inclusiv ale profesorilor, fără a genera astfel o mare criză economică, sau guvernanții promit ceea ce nu pot livra.

Bugetul statului român, oricum deficitar, este prins în menghină, atât din cauza urgentării plății datoriilor externe, cât și din cauza plăților obligatorii survenite în urma achiziției de armament din SUA. Presiunile publice vin în cascadă, greva profesorilor fiind completată de cea a funcționarilor de la CFR, de cea a medicilor și cadrelor medicale și a altor angajați din diverse sectoare la fel de nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă.

Bugetul României este înțeles greșit, păstrându-se ideea învechită de sold contabil care nu mai poate fi aplicată realităților de astăzi, când România este o economie de tip piață liberă. Pe hârtie, bugetul arată foarte bine, doar că de facto situația nu este prea roz, statul recurgând la tot felul de rectificări care împovărează economia țării. Deficitul bugetar extrem de astăzi este cauzat în primul rând de restricționarea mediului de afaceri românesc și de proasta funcționare a ANAF-ului. Guvernul României urmează mereu o pistă greșită, încercând, de pildă, să rezolve efectele inflației în loc să soluționeze cauzele care au declanșat-o.

„Statul român trăiește exploatându-și proprii pe cetățeni. Noi suntem exploatați prin ceea ce plătim, pentru că ceea ce plătim merge la buget, iar bugetul ne ia banii, pentru că nu are capacitatea să-i ia de unde trebuie, adică din mediul de afaceri. Ori nu știe să facă acest lucru, ori nu vrea sau nu este lăsat”, a explicat Mircea Coșea.

Din punctul de vedere al managementului economic, creșterea salariilor profesorilor este posibilă, dar iresponsabilă, pentru că se poate doar din împrumuturi, economia noastră nefiind productivă. Aceste împrumuturi rostogolite la nesfârșit aduc România în incapacitate de plată. Singura salvare a României ar fi o reformă asumată de lideri politici competenți. Ori asta, ori se va impune o reformă din afară care va implica cedarea anumitor atuuri ale României.

România se confruntă astăzi cu o slăbiciune administrativă dureros de mare, dar și cu o isterizare societală îngrijorătoare, ingredientele perfecte ale unei crize generale. „Din punctul meu de vedere, este cel mai greu moment de după 1990! Niciodată nu am avut o economie atât de puțin performantă, niciodată n-am fost atât de dependenți de economia străină, nemulțumirile au început să fie conștientizate sub forma acestor mișcări în stradă. Eu cred că nu se va întâmpla o cădere bruscă a României din punct de vedere politic, pentru că am convingerea că România este prea importantă acum în plan geopolitic ca să nu fie sfătuită să ia anumite măsuri în baza unor promisiuni pe care o să le primească”, a concluzionat Mircea Coșea.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background