Cornel Ilie vorbește despre începuturile trupei Vunk la Golden Hour cu Jessie

Postat de pe 3 decembrie 2021

Autor: Maria Teodora Șuta

În ediția de joi a emisiunii ”Golden Hour” moderată de Jessie, a fost invitat Cornel Ilie, solistul îndrăgitei trupe de pop-rock, Vunk.  

Cum a apărut muzica în viața artistului?

Din copilărie, Cornel Ilie era pasionat de muzică. Mai exact, el și fratele lui erau mari fani ai trupei Beatles și aveau cea mai mare colecție de viniluri originale. ”Cu Beatles am inceput să descopăr muzică și ușor, ușor am început să învâț că există și altfel de muzică și altfel de artiști care și ei la rândul lor au fost foarte puternic influențați de Beatles. În timp am descoperit ABBA, Queen, Pink Floyd, Led Zeppelin…muzica anilor 70-80. În muzica asta mă regăsesc foarte tare, prin prisma faptului că în acele vremuri se punea foarte mult accentul pe conceptul unui cântec, pe mesajul piesei. Cu ajutorul părinților am reușit să descopăr și altfel de muzică, cea ușoară românească, dar și muzica clasică.”, a declarat Cornel Ilie pentru Golden Hour.

În clasa a treia, Cornel Ilie și-a descoperit înclinația către muzică și a intrat în trupa școlii. Întrebat când și-a dat seama că își dorește o carieră în acest domeniu, Cornel a declarat: ”În acea perioadă mi-am dat seama că îmi doresc cu adevărat o carieră în industria muzicală. Totuși, pe atunci nu prea exista o industrie muzicală, nu exista nicio așteptare că ai putea să faci ceva cu muzica. Știu că pe mine mă bucura foarte tare, era joaca mea preferată. Prin clasa a patra sau a cincea mi-am dat seama când am participat cu grupul școlii la Cântarea României. Atunci mi-am dat seama că asta vreau să fac toată viața, sa stau în fața unor oameni și să cânt.”

Cum a luat naștere trupa Vunk?

În 1994 s-a înființat trupa Vank, vank scris cu ”-a-”. Cornel Ilie începuse acest proiect alături de colegi de școală și vecini. ”Formația s-a înființat din vecinii mei pentru că mie îmi plăcea foarte mult să cânt, mai era vecinul meu de la etajul opt care știa să cânte la chitară, Nicu care era la tobe și cu care m-am împrietenit din școală. Asta era joaca noastră. Am mai luat un prieten care nu știa să cânte la niciun instrument și l-am învățat să cânte la chitară bass, pentru a se putea juca împreună cu noi.

”Era o perioadă în care nu exista internet, televiziuni. Altă muzică decât cea românească nu era. Noi când ne-am apucat să facem asta era foarte greu, dar și foarte ușor pentru că nu era nicio așteptare și noi nu aveam niciun discernământ că ar trebui să facem asta într-un fel anume. Ne luam instrumente din Obor sau le împrumutam de la oameni, dar și acelea erau vechi și stricate. Nu aveam instrumente, dar asta a făcut parte din farmec, pentru că ne-a făcut să ne dăm seama de pasiunea noastră, care ne-a făcut să fim mai puternici și să avem răbdare.”

În cadrul unui alt interviu, Cornel Ilie a declarat că în anii 2000, din lipsa unei persoane care să fie managerul trupei, s-a dedublat și a inventat un personaj care se numea Paul Filip. ”Nu îmi doream să fac asta pentru că aveam o impresie proastă despre cei care se ocupau de artiști. Neavând un manager și neputând să vorbesc în numele meu, mi-am închipuit că în spatele unui alt nume o să pot să vorbesc mai bine.”

Reinventarea trupei Vunk

La împlinirea a 10 ani de carieră și după o pauză de aproximativ patru ani, trupa s-a reinventat și a devenit Vunk, cu ”-u-”. În aceeași perioadă au avut loc și câteva schimbări în componența trupei. ”Nu ne mai înțelegeam la fel de bine ca înainte, din punct de vedere muzical și uman. Pe lângă asta, doi dintre membrii trupei au ales să își petreacă viața în alte țări și atunci de aici a fost pauza asta. Am simțit să facem un refresh al numelui trupei.”

”Vunk-Jur să spun adevărul”- primul documentar al unei trupei din România

În 2018, în cadrul festivalul de film TIFF, trupa Vunk a lansat primul documentar al unei formații rock românești, ”Vunk-Jur să spun adevărul”. ”Este primul documentar concret și foarte bine documentat video al unui artist român și a unei trupe rock. De mici am avut șansa să avem o cameră video cu noi peste tot. E un documentar foarte bine documentat video, dar mesajul pe care am vrut să îl transmitem este al unor oameni care au avut curajul să își îndeplinească pasiunea și visul și să trăiască pentru el în fiecare zi.”

Trupa Vunk a avut colaborări de-a lungul timpului cu nume mari din industria muzicală românească: Antonia, Andra, Irina Rimes, Feli sau Lidia Buble. Întrebat cu ce artiști și-ar dori să colaboreze, Cornel Ilie a afirmat că ”mi-aș dori să descoperim niște artiști din Underground cu care să putem cânta, în special voci feminine. Câteodată zona asta este foarte reticentă în ceea ce privește a te juca și a încerca lucruri noi.”

Trupa Vunk în prezent

Cea mai recentă piesă a trupei Vunk este cea în colaborare cu Elena Gheorghe, numită ”Ce m-aș face fără tine”. Ideea unei colaborări a fost încă din 2009, când Elena Gheorghe și Cornel Ilie au participat la competiția Eurovision. După 12 ani această idee a fost pusă în aplicare și potrivit lui Cornel Ilie ”Totul a decurs foarte repede, de la vorbit până la realizarea piesei.” Ca plan de viitor, trupa își dorește să lanseze în 2022 un nou album.

Noua piesă în colaborare cu Elena Gheorghe poate fi ascultată accesând următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=6NWQNwX7SKk.

Emisiunea ”Golden hour”, moderată de Jessie, se difuzează de luni până joi între orele 18-19, pe 96.9 Mhz. Înregistrările pot fi urmărite pe paginile de Facebook și Instagram ale postului de radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background