Consiliul Naţional Secuiesc anunță că va fi reprezentat în Parlamentul României şi în afacerile UE

Postat de pe 21 noiembrie 2023

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) va fi reprezentat în Parlamentul României şi în afacerile UE de delegaţi, va avea însărcinaţi cu reprezentarea formaţiunii şi cu responsabilitatea simbolurilor secuieşti, a anunţat, luni, CNS într-un comunicat remis agenţiei ungare de presă MTI.

Cele patru funcţii nou create au fost decise în cadrul celei de-a 24-a Adunări a Delegaţilor, care a avut loc sâmbătă, la Târgu Mureş, unde delegaţii au aprobat propunerile Comitetului Permanent.

Deputatul József Kulcsár-Terza a fost ales în funcţia de delegat din partea CNS în Parlamentul României. Fostul politician al Partidului Civic Maghiar (PCM), care în prezent este preşedintele interimar al nou înfiinţatei Forţe Civice Maghiare (FCM), a ajuns în Camera Deputaţilor pe lista electorală a UDMR.

Potrivit deciziei Adunării Delegaţilor CNS, în timpul mandatului său, sarcina acestuia este să prezinte obiectivele CNS în faţa legislativului român şi să înainteze proiecte de legi, cum ar fi statutul de autonomie elaborat de CNS. O altă sarcină a sa sunt interpelările adresate membrilor Guvernului României şi organizarea de evenimente în Parlamentul de la Bucureşti. Mandatul său coincide cu durata mandatului său parlamentar.

Zsolt Szilágyi, vicepreşedintele Alianţei pentru o Europă Liberă, a fost numit în funcţia de însărcinat pentru afaceri europene. Sarcina sa este să stabilească şi să menţină contacte cu politicieni, organizaţii, mişcări regionale şi lideri ai comunităţilor autonome din UE. Mandatul său, ca şi cel al însărcinatului cu afaceri şi al responsabilului pentru simbolurile secuieşti, este de patru ani.

Însărcinatul cu afaceri, funcţia nou creată de CNS, este ocupată de Zoltán Gazda, preşedintele Consiliului Secuiesc din judeţul Covasna, care va îndeplini sarcini administrative.

Edith Bíró, preşedinta Consiliului Secuiesc din Odorheiu Secuiesc, va fi responsabilă cu simbolurile secuieşti. Sarcinile sale sunt: să promoveze simbolurile secuieşti, să iniţieze arborarea steagului secuiesc în tot Ţinutul Secuiesc şi să organizeze evenimente la care sunt folosite simbolurile secuieşti.

Adunarea Delegaţilor CNS a adoptat şi o declaraţie de principiu privind Regiunea Autonomă Maghiară, în care protestează împotriva modificării, cu zeci de ani în urmă, a graniţelor acesteia şi, mai apoi, împotriva desfiinţării acestei regiuni.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background