Cine conduce instituția care va reglementa investiții de miliarde de € în energia eoliană offshore

Postat de pe 12 ianuarie 2024

​Guvernul a aprobat, la finalul anului trecut, un proiect de lege privind exploatarea energiei eoliene offshore din Marea Neagră. Actul normativ prevede, printre altele, că de autorizațiile privind dezvoltarea explotărilor și de monitorizarea lor se va ocupa Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO), care își va schimba denumirea în Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Offshore – ACROO.

Conform unui raport al Băncii Mondiale, potențialul de energie eoliană offshore al României este de 76 GW (76.000 MW), însă sunt estimate investiții pentru o capacitate totală de până la 3 GW (3.000 MW) până în 2035, în valoare de circa 6 miliarde euro.

Din iunie 2022, șeful acestei autorități este liberalul Robert Eugeniu Ciocioi (44 ani), care are în spate o activitate profesională extrem de modestă, cu multe goluri.

De la „fără ocupație”, timp de 11 ani, la rangul de secretar de stat

Robert Eugeniu Ciocioi și-a început cariera în 2001 la ALPIN SRL din Târgu Jiu, unde a fost gestionar timp de șase ani, în 2007 firma fiind radiată. După această experiență, timp de 10 ani a fost fără ocupație, potrivit CV-ului. Adică, între 2007 și 2017 nu apare nimic.

În cei zece ani a reușit, totuși, să facă o facultate. În perioada 2012–2016, a urmat cursurile Facultății de Științe Juridice, la Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu Jiu. Avea 36 de ani.

Reapare în câmpul muncii în iulie 2017, pe funcția de consilier la cabinetul primarului Tîrgu Jiu, liberalul Marcel Romanescu. Aici rezistă doar două luni, până în septembrie 2017.

Urmează o nouă perioadă fără ocupație, dar mai scurtă, de un an, deoarece își deschide o firmă de fabricare a mobilei – Ciro Alpin SRL, Târgu Jiu. Apare ca administrator al firmei în perioada noiembrie 2018-august 2020. Este o firmă fără angajați, cu cifră de afaceri zero în 2022. În cei cinci ani de existență, firma a avut activitate doar în 2020 și 2021, când a înregistrat niște venituri modeste de doar 171,7 mii lei, respectiv 6,8 mii lei.

De la sfârșitul lui 2019, odată cu învestirea Guvernului Orban, începe să surâdă norocul și pentru Ciocioi, ajuns atunci la 40 de ani. Timp de zece luni, în perioada decembrie 2019 – 09/2020, a fost membru în Consiliul de Administrație MINPREST SERV SA. În același timp obține și funcția de membru în Consiliul de Administrație Fondul Local de Garantare Craiova – Filiala FNGCIMM SA – IFN.

Însă sinecura supremă o obține în august 2020 când este numit vicepreședinte ACROPO, cu rang de subsecretar de stat. În iunie 2022, preia și atribuțiile de președinte al Autorității, având, de data aceasta rang de secretar de stat.

Potrivit ultimei declarații de avere are un venit de 102.216 lei și deține mai multe bunuri imobiliare moștenite, alături de alți membri de familie.

A ajuns la ACROPO pe filiera PNL Gorj

Din punct de vedere profesional, Robert Eugeniu Ciocioi este lipsit de experiență, însă are un atu: în momentul numirii la ACROPO era vicepreședinte al Organizației PNL Gorj, organizație care era condusă atunci de Dan Vâlceanu, deputat și fost ministru al finanțelor în guvernarea Cîțu și apropiat al fostului premier.

După căderea Guvernului Cîțu, Dan Vâlceanu a pierdut masiv din influența sa politică, iar în iulie 2023, liberalii au decis excluderea sa din partid. Excluderea a fost făcută chiar la propunerea organizației PNL Gorj, ca urmare a votului acestuia dat în Parlament împotriva învestirii Guvernului Ciolacu.

sursă: hotnews.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background