Canada: Un non-binar a obținut în instanță finanțarea statului pentru o intervenție chirurgicală unică

Postat de pe 15 mai 2024

Un rezident din Ontario dorește sa aibă atât un vagin cât și un penis: o instanță a decis că statul Ontario trebuie să plătească pentru o vaginoplastie efectuată fără a înlătura penisul pentru aceasta persoană care nu se identifică ca fiind nici femeie, nici bărbat. „Solicitarea unei persoane transgender sau non-binare născută de sex masculin „să-și scoată penisul pentru a primi finanțare de la stat pentru o vaginoplastie ar fi în contradicție cu valorile egalității și securității persoanei” a spus justiția, scrie NationalPost

Ontario a fost obligat să plătească pentru o intervenție chirurgicală pentru un rezident care dorește să-și facă un vagin în timp ce își lasă penisul intact.

Respingerea procedurii ar încălca dreptul persoanei protejat de Cartă la securitatea persoanei, a declarat o instanță din Ontario în hotărârea sa.

Decizia unanimă a unui grup de judecători format din trei membri ai Curții Divisionale din Ontario ar putea extinde accesul la o nouă „chirurgie de fund” pentru persoanele care se identifică ca non-binare, adică nici pe deplin bărbați, nici pe deplin femei.

Rezidentul din Ontario, identificat în documentele instanței ca fiind KS, a fost blocat într-o luptă juridică cu Asigurările de sănătate din Ontario (OHIP) din 2022, când oficiul a respins o cerere de finanțare pentru a avea o vaginoplastie cu conservare a penisului la o clinică din Austin, Texas.

Operația, care nu este disponibilă nicăieri în Canada, implică crearea unui canal vaginal fără a îndepărta penisul.

KS, 33 de ani, s-a născut bărbat, dar se identifică drept dominant feminin și folosește un nume feminin.

Asigurările de sănătate din Ontario (OHIP) au respins cererea lui de finanțare, argumentând că procedura nu este inclusă pe lista procedurilor de reatribuire a sexului și, prin urmare, nu este un serviciu asigurat.

KS a contestat decizia OHIP în justiție susținând că forțarea îndepărtării penisului ar invalida identitatea lui și ar fi asemănător cu un act ilegal de terapie de conversie.

El s-a îngrijorat, de asemenea, de riscul de complicații și de incontinență urinară din redirecționarea urologică și de riscul de disfuncție a orgasmului. El a susținut că procedura pe care o caută în străinătate este ca vaginoplastia standard efectuată în Ontario, dar fără procedura suplimentară, și anume, penectomia.

Comisia de apel a anulat decizia OHIP, hotărând că o vaginoplastie este printre operațiile genitale enumerate pentru finanțare de stat și nu trebuie să includă în mod inerent îndepărtarea penisului. Prin urmare, consiliul a decis procedura eligibilă pentru finanțare publică.

OHIP a contestat decizia consiliului de judecată la Tribunalul Divisional, susținând că este procedură experimentală în Ontario și, prin urmare, nu sunt eligibile pentru finanțare. Doar pentru că vaginoplastia este listată ca un serviciu asigurat nu înseamnă că orice tip de vaginoplastie se califică, a susținut OHIP în instanță.

Instanța nu a fost de acord. Vaginoplastia și penectomia sunt enumerate ca servicii distincte, separate pe lista Ontario a operațiilor eligibile pentru finanțare, a spus instanța. „Faptul că majoritatea persoanelor care au o vaginoplastie o fac într-un mod care implică și o penectomie” nu schimbă prevederea. Dacă provincia ar fi intenționat să fie asigurat un singur tip de vaginoplastie (vaginoplastie cu îndepărtarea penisului), ar fi trebuit să întocmească lista diferit, a spus instanța.

Instanța a spus că concluzia comisiei de apel a fost, de asemenea, în concordanță cu standardele de îngrijire dezvoltate de Asociația Mondială Profesională pentru Sănătatea Transgenderilor (WPATH) – un grup influent ale cărui orientări pentru îngrijirea de afirmare a genului pentru copii și tineri s-au dovedit lipsite de „rigoare”.

Standardele WPATH „se referă în mod expres la vaginoplastia fără penectomie ca opțiune chirurgicală pentru unele persoane non-binare”, a scris judecătorul Breese Davies în hotărârea instanței.

„Dreptul protejat de Cartă la securitatea persoanei protejează demnitatea și autonomia individuală”, a scris Davies. Solicitarea unei persoane transgender sau non-binare născută de sex masculin „să-și scoată penisul pentru a primi finanțare de la stat pentru o vaginoplastie ar fi în contradicție cu valorile egalității și securității persoanei”.

„O astfel de interpretare ar forța persoanele transgender, non-binare, precum KS, să aleagă între a avea o operație (penectomie) pe care nu o doresc și care nu se aliniază cu expresia lor de gen pentru a obține finanțare de la stat, pe de o parte, și a nu avea pe de altă parte, operația de afirmare a sexului”, a scris Davies.

„O astfel de alegere le-ar consolida poziția dezavantajată și nu le-ar promova demnitatea și autonomia.”

Apelul OHIP a fost respins, iar provincia a obligat să plătească KS 20.000 USD pentru a acoperi cheltuielile de judecată.

„Acesta este un câștig semnificativ pentru comunitățile transgender și non-binare”, a declarat avocatul KS, John McIntyre, pentru CTV News Toronto.

„Sperăm ca OHIP să decidă să accepte decizia instanței în loc să solicite permisiunea de a face apel, astfel încât KS să poată continua operația pe care a încercat să o obțină de ani de zile.”

„KS este foarte mulțumit de această decizie unanimă”, a spus McIntyre într-un e-mail către National Post.

Intervențiile chirurgicale de afirmare a sexului la clinica din Texas variază de la 10.000 la 70.000 USD, în funcție de ceea ce se face.

sursă: NationalPost


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background