Bodo de la Proconsul: o formație gold vorbește la Golden Hour

Postat de pe 25 noiembrie 2021

Autor: Maria Teodora Șuta

În ediția de miercuri a emisiunii ”Golden Hour” moderată de Jessie, a fost invitat Bogdan Marin, cunoscut de publicul larg sub porecla de “Bodo”.

Proconsul este poate cea mai succes trupă Pop-Rock românească din istoria recentă. Înființată în 1999, este prima formație din România care a reușit să câștige Cerbul de aur. Muzica pe care o produc este sensibilă, dar și puternică în același timp, iar vocea deosebită a solistului completează perfect tabloul.

De la ”Take five” la Proconsul

Deși trupa Proconsul a fost fondată în 1999, fanii știu că membrii trupei au cântat împreună cu mult timp înainte, sub numele ”Take five”. În 1999 însă, trupa a lansat primul single, “De la Ruși”, care a fost un real succes. Întrebat ce i-a motivat să schimbe numele trupei, Bodo a declarat în cadrul Golden Hour că ”Take five a fost formula de supraviețuit dupa 1989, când muzica românească a căzut foarte tare. Astfel, a trebuit să luam calea occidentului, fiind nevoiți să cântăm în Suedia pe vapoare și acolo aveam nevoie de un nume puțin mai comun. În 1999 ne-am dorit să ne reîntoarcem la scenele mari așa că ne-am gândit să luăm un alt nume”.

În anul 2000, Proconsul a lansat “Cerul”, poate cea mai cunoscută piesă a trupei. Tot atunci, membrii trupei au participat la festivalul Mamaia, unde piesa a câștigat locul trei la secțiunea creație. Au trecut peste 20 de ani, și “Cerul” este încă este pe buzele tuturor. Întrebat cum se scrie un hit nemuritor, Bodo a afirmat că ”Un hit se naște destul de repede. Spre exemplu, textul a fost făcut cam într-un sfert de oră. Nici cu linia melodică și orchestrație nu a durat foarte mult.”

Care sunt cele mai importante premii obținute și cele mai frumoase amintiri?

În 2004, trupa a lansat al cincilea album intitulat ”5”. În anul următor au câștigat numeroase premii, la categorii precum ”Cel mai bun grup al anului”, ”Cea mai bună piesă a anului” și ”Cea mai bună voce masculină a anului”. Întrebat care a fost cel mai important premiu pe care l-au primit, acesta a afirmat că ”Cel mai important premiu a fost recunoașterea publicului. Asta a venit odată cu votatul cântecelor noastre în diferite festivaluri sau în diferite concursuri. Premiile, în schimb, ne-au făcut să cântăm și a fost cel mai important și de esență. Este de o importanță majoră să rămâi pe piață și să faci treabă la fel de bună în continuare. Asta am făcut de-a lungul timpului. Au venit  foarte multe cântece bune”, a declarat Bodo în cadrul emisiunii.

În timpul turneelor din toată țara, trupa a avut multe întâmplări frumoase. În cadrul interviului de la Golden Hour, Bodo a reamintit câteva dintre acestea. ”Concertul care ne-a marcat teribil de tare a fost cel de la Cerbul de Aur, unde am avut de cântat decât două cântece. Dar a fost tare greu, pentru că cu o seară înainte am participat la nopțile albe ale festivalului Cerbul de Aur și acolo, împreună cu soliștii din concurs, am petrecut vreo 10 ore din care am cântat încontinuu. La ora șase am ajuns în camera, iar la ora zece, în ziua concursului, nu puteam articula niciun cuvânt pentru că eram foarte răgușit.”

Toată lumea îl știe pe Bodo drept un artist de succes, dar puține persoane știu faptul că printre hobby-urile sale se numără gătitul. ”Eu nu sunt un bucătar profesionist. În schimb, prietenii mei și familia îmi spun că gătesc foarte bine. Eu întotdeauna iau bucătăria și gătitul ca pe o relaxare majoră. Când intru în bucătărie mă relaxez foarte mult și chiar dacă veneam la ora 12, 1 de la concerte, relaxarea mea era în bucătărie.”

În viitor, cei de la Proconsul pregătesc o nouă piesă la care lucrează și care s-ar putea să aibă titlul ”Omul din oglindă”. De curând, aceștia au lansat o nouă piesă numită ”Printre nori”. Aceasta poate să fie ascultată aici: Proconsul – Printre nori (Official Video) – YouTube.

Emisiunea ”Golden hour”, moderată de Jessie, se difuzează de luni până joi între orele 18-19, pe 96.9 Mhz. Înregistrările pot fi urmărite pe paginile de Facebook și Instagram ale postului de radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background