Ce presupune și care sunt consecințele curentului ”transilvanist”?

Postat de pe 25 noiembrie 2021

Autor: Maria Teodora Șuta

În cadrul emisiunii ”Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, analistul geo-politic Cozmin Gușă alături de Dan Dungaciu, sociolog și geopolitician român, au dezbătut idei despre existența și consecințele curentului „transilvanist”, ce pune în discuție independența regiunilor noastre de peste Carpați.

Conform lui Dan Dungaciu, populația din Transilvania reprezintă fanii unor lideri precum Viktor Orban sau alți politicieni de actualitate. ”Ce vrem să înțelegem despre populația maghiară din Transilvania este dinamica, atitudinea, pe de o parte față de Ungaria și pe de altă parte față de România. Problema de fond este următoarea: cum percepem populația maghiară?”, a declarat Dan Dungaciu în cadrul emisiunii.

Există două lucruri care ar trebui să ne atragă atenția în legătură cu Ungaria: primul lucru este cum se raportează Ungaria la Uniunea Europeană, iar al doilea este cum se raportează Ungaria la România. Bila principală a Budapestei este o prezentă pregnantă în Transilvania. Nu poți să vorbești despre Transilvania fără să te gândești la Budapesta.

Pentru asta se construiesc diferite referențiale, iar potrivit sondajelor, cel mai popular referențial este Ardealul. Ținutul Secuiesc a fost o invenție care nu a ținut, fiind folosită de politicienii maghiari. Acesta nu există în Constituția României și nu există nici într-o realitate constituțională politică. Ardealul rămâne referențialul major pentru populația maghiară.

Transilvanismul este o ideologie construită pe confruntare, fiind lansată de anumiți lideri maghiari după 1918, ca fiind singura cale de a delegitima prezența românească din Transilvania. Capul de afiș este Kos Karoly, un personaj important astăzi, deoarece proiectul de intruziune al Budapestei în Transilvania se numește proiectul Kos Karoly. Acesta a fost un intelectual din Transilvania, care înainte de 1918 vorbea despre transilvanism ca un termen foarte clar: secuii, sașii și maghiarii formau Transilvania.

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background