Băncile care fac afaceri în ciuda sancțiunilor

Postat de pe 21 noiembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a dezvăluit care sunt băncile care se îmbogățesc și fac afaceri cu rușii în pofida sancțiunilor aplicate Rusiei.

Se dorește extinderea instalației deja existente de încărcare și descărcare GPL în Marea Neagră. Problema este că se importa foarte mult GPL și din Rusia. Odată cu aplicarea sancțiunilor economice Rusiei, aducerea GPL-ului de la ruși a fost interzisă. Un grup mai mare de investitori care activează în domeniul petrolifer și a derivatelor, format din membri care dețin mai multe cetățenii (rusă, moldovenească, română, turcă, kazahă, ucraineană altele), urmărește preluarea controlului asupra instalațiilor, echipamentelor și facilităților de încărcare-descărcare și depozitare GPL de la Marea Neagră, cu scopul evitării sancțiunilor internaționale impuse în urma embargoului pentru produsele provenite din Federația Rusă.

Unul dintre investitorii care în 2010 a făcut o investiție de peste 15 milioane de euro și deține o mare parte din terminalul GPL este Omer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania. Anchetatorii.ro dezvăluie că firmele implicate aduc „la negru” produse din Rusia pe care le vând ulterior ca produse de altă origine, ajutându-i pe ruși să evite sancțiunile și chiar să se îmbogățească.  

Mai este o bancă ce a fost acuzată, inclusiv public, de americani, ucraineni și unele dintre țările europene că finanțează „terorismul rus”. Este vorba despre banca austriacă Raiffeisen Bank, acuzată că finanțează războiul Rusiei împotriva Ucrainei, permițând în continuare tranzacțiile și păstrând afacerile cu rușii. În timp ce astfel de indivizi, cum este și Omer Tetik, și astfel de companii se îmbogățesc, firmele mai mici și corecte au cel mai mult de suferit după ce le-au fost interzise tranzacțiile cu firmele rusești sau după ce au suferit indirect scumpirile generate de obținerea unor resurse mai scumpe decât cele garantate anterior de ruși.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background