„Azi se impune ura către ruși, mâine se poate impune ura către români” – I. Pascal

Postat de pe 21 martie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Cine spune că nazismul nu există în Ucraina greșește amarnic. În spațiul mediatic ucrainean se rescrie istoria și se propagă ura pentru ruși, iar ideea aceasta se poate extinde oricând”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a solicitat Israelului duminică, 20 martie, să ofere armament către armata țării sale în contextul conflictului militar cu Rusia. De asemenea, șeful de stat a solicitat explicații cu privire la lispa sancțiunilor impuse Moscovei de către statul israelian. Zelenski le reamintește parlamentarilor de la Ierusalim că vor trebui să traiască cu alegerile pe care le fac în ceea ce privește acest război, potrivit HotNews.

„Am dreptul să compar istoria noastră cu a voastră, lupta noastră pentru supravieţuire cu Al Doilea Război Mondial” – s-a adresat Zelesnki Parlamentului şi Guvernului din Israel. Acesta a adăugat că “ziua de 24 februarie a intrat în istorie de două ori şi în ambele rânduri ca o tragedie – pentru ucraineni, pentru evrei, pentru Europa, pentru întreaga lume. […] La 24 februarie 1920 a fost înfiinţat Partidul Naţional Socialist din Germania, partid care a luat milioane de vieţi şi a distrus oameni. În aceeaşi zi în 2022, a fost emis un ordin criminal de invadare a Ucrainei” – notează news.ro

Nazismul – vechi și nou

Volodimir Zelenski a numit invazarea Ucrainei drept „un război prin care se doreşte distrugerea poporului ucrainean”.

Iosefina Pascal este de părere că, prin afirmațiile făcute, președintele de la Kiev ar dori să rescrie istoria evreilor: „Zelenski nu ar trebui să aibă niciun cuvânt de spus în ceea ce privește nazismul din Cel De-Al Doilea Război Mondial când la el în țară, în zilele noastre, se propagă ideea de nazism. Cum să vorbești despre așa ceva fix la israelieni acasă?”

Jurnalista exemplifică în acest caz cu prezența Batalionului Azov în componența armatei ucrainiene.

Telecomanda lui Zelenski

Volodimir Zelenski ar fi condus de o așa-zisă „telecomandă” cu butoanele la două mari puteri ale lumii, după spusele Iosefinei Pascal, care cere „schimbarea programului”: „Nu avem cum să schimbăm acum nimic, pentru că războiul acum se vede. Oficialii israelieni i-au cerut lui Zelenski să accepte condițiile Rusiei, însă acesta nu ascultă. Dar probabil și cei din Israel sunt putiniști și nu e bine”.

Ministrul Telecomunicațiilor din Israel, Yoaz Hendel, a declarat că îl admiră pe președintele Zelenski și susține poporul ucrainean, dar istoria holocaustului nu ar putea fi rescrisă, scrie The Jerusalem Post. Simcha Rothman, membru al Knesset-ului, cameră decizională din Israel, spune că: „Președintele Zelenski ne-a cerut să ajutăm Ucraina acum, așa cum ucrainieni i-au ajutat pe evrei în timpul ocupației naziste. Trebuie să spun, de la bun început, că vom respinge cu fermitate o astfel de cerere pentru că noi nu suntem monștri, noi vrem să aducem pace tuturor țărilor implicate” – notează sursa mai sus amintită.

Știe Zelenski istorie?

Preșdintele Ucrainei ar fi produs în cazul de față o eroare pentru că ajutorul ucrainean pentru poporul evreu în timpul holocaustului ar fi fost unul de o mică anvergură. În schimb, mulți ucrainieni ar fi participat la exterminarea unui număr mare de evrei în acele timpuri. Iar în această situație, refuzul din partea Israelului ar fi unul justificat.

„Până acum, Batalionul Azov care defapt nu există, potrivit Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a antrenat armata ucraineană pe timp de pace cu tehnică și armament israeliane” – a adăugat jurnalista GOLD FM. „Zelenski devine pe zi ce trece mai intolerabil cu discursul său negaționist că nu este ajutat de nimeni, când se știe clar că nu este așa. Numai Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) cât a investit combustibil și armament în Ucraina”.

Evreul Zelenski

Faptul că în spațiul public a apărut informația cum că Volodimir Zelenski ar fi evreu și că astfel în Ucraina nu poate exista nazism ar fi total greșită, conform datelor istorice. Au existat și încă există religii în care oamenii fac rău altor oameni (vezi istoria islamului).

„Adevărul istoric este că poporul ucrainean nu se poate mândri cu faptele sale din timpul holocaustului” – spune un fost premier israelian Yuval Steinitz. Acesta aduce aminte că aproximativ 80.000 de ucrainieni s-au înrolat voluntar în trupele Waffen-SS (ramura militară de luptă în timpul Germaniei Nazistei n.r.), în timp ce 600 de ucrainieni s-a dovedit că au ajutat evrei în timpul holocaustului. Steinitz atrage atenția că cele mai grave „masacre asupra evreilor” s-ar fi petrecut în Ucraina de astăzi.

Cere Ucraina exterminarea rușilor?

În ultimele zile, în presa televizată din Ucraina s-ar răspândi ideea exterminării poporului rus. „O prezentatoare tv le transmite rusoaicelor să-și pregătească baticul de doliu pentru că soldații ruși vor fi măcelăriți și vor rămâne văduve” – susține Iosefina Pascal. „Ar urma apoi măcelul copiilor din Rusia pentru că nu ar merita să trăiască”.

Asemenea discursuri anti-ruse ar fi normalizate acum în Ucraina. Iar tema urii de rasă s-ar putea răspândi și către alte popoare, inclusiv către români, potrivit jurnalistei: „Azi este rusul, mâine poate fi oricine. Cine nu vede această retorică criminală este complice, iar istoria ne-a demonstrat și asta, oricât s-ar chinui unii să o rescrie”.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.

sursă photo: Paolo Pellegrin—Magnum Photos for TIME


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background