AUR a depus plângere la UIP față de sancțiunile abuzive date de conducerea PSD a Camerei Deputaților
Postat de Gold FM Radio pe 15 februarie 2024
AUR a depus plângere la Uniunea Interparlamentară (UIP) față de sancțiunile abuzive dispuse de conducerea PSD a Camerei Deputaților
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus, la The Committee on the Human Rights of Parliamentarians din cadrul Uniunii Interparlamentare (UIP), o plângere cu privire la sancțiunile abuzive aplicate de conducerea PSD a Camerei Deputaților, ca urmare a protestului pașnic din data de 31 ianuarie din Parlament.
Plângerea redactată de către deputatul AUR, Adrian Axinia, este îndreptată împotriva președintelui interimar al Camerei Deputaților, deputatul PSD Alfred Simonis, și a liderului grupului social-democrat din Camera Deputaților, deputatul Ciprian Șerban.
Printre drepturile încălcate parlamentarilor AUR de către reprezentanții conducerii PSD și ai Camerei Deputaților sunt menționate: încălcarea libertății de întrunire și asociere, aplicarea abuzivă a sancțiunilor parlamentare, constrângeri în exercitarea liberă a mandatului, precum și alte acte care împiedică exercitarea mandatului parlamentar.
În plângerea înaintată de deputatul Adrian Axinia, grupul parlamentar AUR solicită revocarea imediată a tuturor sancțiunilor impuse membrilor și personalului AUR implicați în protestul din 31 ianuarie, formularea de scuze formale din partea partidelor PSD și PNL pentru măsurile punitive nejustificate și recunoașterea publică a caracterului pașnic al protestului, dar și asigurarea că astfel de sancțiuni abuzive nu se vor repeta, precum și afirmarea drepturilor grupului politic al AUR la libertatea de exprimare și de întrunire fără teama de sancțiuni arbitrare.
Uniunea Interparlamentară (UIP) este o organizație internațională a parlamentelor naționale. Fondată în 1889, este una dintre cele mai vechi organizații globale și are scopul de a promova dialogul între parlamentele lumii, susținerea democrației și încurajarea cooperării internaționale. Prin intermediul UIP, parlamentele membre își pot coordona eforturile pentru a aborda probleme globale, cum ar fi pacea și securitatea, drepturile omului, dezvoltarea economică și socială, și protecția mediului.