Art. 369, linia invizibilă dintre cenzură și protecție prin lege – Iosefina Pascal

Postat de pe 15 martie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Modificarea art. 369 promovează violența și discriminarea. Nu ar trebui să fie constituțional așa ceva. Discursul ar trebui bazat pe argumente solide, nu pe emoții și pe afinități”.

Luni, 15 martie, a fost adoptată o lege adoptată de Camera Deputaților din Parlament care ar fi stârnit confuzii societății civile privind pericolele la adresa libertății de exprimare. Proiectul de lege 134/2021 vine cu noutatea că incriminează instigarea la violență, ură și discriminare împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane, de data aceasta inclusiv pe motiv de apartenență politică.

„Modificarea art. 369 promovează violența și discriminarea. Nu ar trebui să fie constituțional așa ceva. Nu va mai fi voie să fie criticat Guvernul, mai ales acum ,când starea de criză ne bate la ușă” – spune Iosefina Pascal. „Din start, partidele, activiștii și activitățile acestora au scăpat de critici. Dacă voi spune acum că Batalionul Azov din Ucraina există, contrazicând-o pe o doamnă de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) risc să primesc dosar penal. Orice este posibil, tocmai de aceea s-a introdus această modificare”.

Această adăugare vine după ce anul trecut același proiect de lege a fost contestat cu succes de către președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională. Acesta a invocat atunci lipsa din actul normativ a criteriilor în urma cărora va fi incriminată o astfel de infracţiune. Proiectul de lege s-a întors la Senatul României, iar articolului 369 din Legea 286/2009 a fost completat cu un articol deja existent din Codul Penal: articolul 77, care prevede circumstanțele agravante.

„Vorbim aici despre o lamă cu două tăișuri, dacă nu chiar un mijloc de suprimare a discursului liber. Tocmai pentru că acesta poate fi interpretat de o persoană exact cum dorește. Putiniștii se pot simții discriminați când li se atribuie această etichetă, iar ucrainofilii la fel. Ceea ce este total greșit. Discursul ar trebui bazat pe argumente solide, nu pe emoții și pe afinități” – a adăugat jurnalista GOLD FM.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților cu 194 de voturi „pentru”, 76 „contra” și opt abțineri, majoritatea voturilor în favoarea adoptării venind de la PSD și PNL.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.

sursă photo: Dreamstime


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background