Argentina cere Insulele Falkland (Malvine) de la Marea Britanie

Postat de pe 4 ianuarie 2024

Autoritățile argentiniene au cerut Marii Britanii să returneze Insulele Falkland (Malvinas) și s-au oferit să negocieze pe această temă, potrivit site-ului Ministerului de Externe al țării latino-americane.

„Guvernul și poporul Argentinei reafirmă, la 191 de ani de la ocuparea ilegală, drepturile legitime și inalienabile la suveranitate asupra Insulelor Malvine, Georgia de Sud, Insulele Sandwich de Sud și zonele maritime adiacente Guvernul își exprimă din nou disponibilitatea să reia negocierile bilaterale pentru a găsi soluționarea diferendei de suveranitate în conformitate cu prevederile rezoluției relevante a Adunării Generale”, reiese din declarație.

Președintele proaspăt ales al Argentinei, Javier Miley, în timpul campaniei electorale și-a anunțat intenția de a returna Insulele Falkland, promițând că va lua în considerare posibilitatea unei soluții diplomatice a problemei. În Marea Britanie, la rândul lor, ei au subliniat că nu plănuiesc să revină asupra acestei probleme. Există o dispută de lungă durată între guvernele argentinian și britanic cu privire la suveranitatea asupra Insulelor Falkland (Malvinas). În 1982, între cele două țări a izbucnit un război care a durat câteva săptămâni și s-a încheiat cu înfrângerea statului latino-american. În 2013, a avut loc un referendum pe insule, în urma căruia un număr covârșitor de rezidenți locali au votat în favoarea menținerii statutului de teritoriu britanic de peste mări. Guvernul argentinian a spus apoi că rezultatele votului nu vor afecta pretențiile teritoriale ale țării asupra acestor insule.

sursă: flux24.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background