Andrei Gușă: Turneul lui Xi în UE ne pune în față nota de plată pentru alegerea unor majordomi pe post de conducători ai României

Postat de pe 17 mai 2024

Andrei Gușă: Turneul lui Xi în UE ne pune în față nota de plată pentru alegerea unor majordomi pe post de conducători ai României în ultimii 30 de ani. Politică externă românească sub lozinca: “Decât să primim de la chinezi, mai bine să dăm la americani”.

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Dincolo de propagandă”, difuzată la Radio Gold FM, Andrei Gușă a abordat subiectul referitor la turneul lui Xi Jinping în Europa, evidențiind cât de mult va afecta România anularea oricăror relații diplomatice sino-române.

Xi Jinping, în concordanță cu percepția chineză asupra diplomației, și-a programat vizitele din turneul său european în așa fel încât în fiecare țară în care ajunge să existe o simbolistă legată de câte un eveniment (cum a fost cazul Franței – sărbătorirea a 60 de ani de relații diplomatice -, al Serbiei – 25 de ani de la bombardarea Ambasadei Chinei din Belgrad – sau al Ungariei – 75 de ani de relații ungaro-chineze). Chinezii au ales ca în Ungaria să investească în industria auto, ceea ce va genera o importantă infuzie de capital pentru maghiari. În acest fel, China va putea să vândă pe piața UE direct, fără taxe, se vor crea noi locuri de muncă, va crește producția. „Este interesant de observat cât de abili au fost ungurii să găsească o cale atât de simplă să-și păstreze suveranitatea în fața UE, prin infuzia de capital chinezesc, ce le permite să negocieze în acord cu dorința majorității. S-au creat peste 30.000 de locuri de muncă noi în Ungaria, oferite de companii chinezești”, a explicat Andrei Gușă.

China își deschide aceste noi căi comerciale și noi relații diplomatice și pentru că SUA sunt foarte agresive cu China, prin impunerea de noi taxe. Spre exemplu, Joe Biden a decis majorarea taxelor pe mașinile electrice chinezești de la 25% la 100% (un embargo mascat asupra mărfurilor chinezești, după cum a observat Andrei Gușă). Având în vedere politicile americane în relația cu China, pare că deja se declară război economic între cele două state.

Nicolae Ceaușescu a vizitat China de 6 ori, dar acum pare că majoritatea țărilor europene au relații mult mai consolidate cu China decât România. Din 2019, România și-a anulat toate proiectele de dezvoltare cu China, inclusiv pe cel de la Cernavodă, la cererea SUA. Suntem prima țară care a interzis tehnologiile Huawei pe piață și care a restricționat participarea companiilor chineze la licitațiile publice. „Având în vedere cât avem de pierdut prin distrugerea oricăror relații economice cu China, în comparație cu toate avantajele obținute de Franța, Serbia, Ungaria, turneul lui Xi din UE ne pune în față nota de plată pentru alegerea unor majordomi pe post de conducători ai României în ultimii 30 de ani. Politica externă a României se bazează pe lozinca: ‘Decât să primim de la chinezi, mai bine să dăm la americani’”, a concluzionat Andrei Gușă.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background