Analiză despre „operațiunea Nicușor” – Cum se reactivează unitățile de presă și de ce? Care e legătura cu Coldea?

Postat de pe 5 iunie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a abordat subiectul referitor la statutul lui Nicușor Dan de informator al Securității.

Imediat după publicarea documentului referitor la colaborarea lui Nicușor Dan cu Securitatea, extrem de rapid au fost emise și opinii cu privire la veridicitatea documentului, în special dintr-o anumită parte a presei. Au apărut inclusiv reacții din partea lui Nicușor Dan, care a zis că a primit două decizii de la CNSAS care demonstrau că el nu ar fi colaborat cu Securitatea și a afirmat că el a respectat legislația în vigoare la momentul respectiv. Răspunsul de tip eschivă nu prea a fost preluat de publicațiile care îl apărau pe Nicușor Dan și care contestă veridicitatea documentului.

Aceeași încercare de eschivă a putut fi sesizată și în comunicatul oficial al CNSAS de ieri, în care se transmite următorul mesaj:

„În contextul apariției în spațiul public a documentului intitulat ‘RAPORT- privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică’ (9-21 iulie 1988), Colegiul C.N.S.A.S. face următoarele precizări:

1. Documentul menționat nu a fost eliberat de C.N.S.A.S.;

2. Având în vedere suspiciunile referitoare la autenticitatea documentului, Colegiul C.N.S.A.S. a dispus verificarea cu celeritate a tuturor informațiilor conținute de acesta, respectând procedurile interne;

3. Rezultatul verificărilor va fi făcut public după finalizarea procedurilor prevăzute de lege.”

Tot în cursul zilei de ieri, la CNSAS s-au prezentat două persoane care erau vizate de raportul cu pricina și au cerut acces la dosarele lor. Cel mai probabil nu se vor publica informații în presă despre această solicitare prea curând. În cazul lui Băsescu-Petrov întregul proces a durat 20 de ani, timp în care s-au emis 3 adeverințe false care negau statutul său de colaborator.

Ar fi foarte bine să aflăm în timp util dacă informațiile din acel raport sunt reale, pentru că există suspiciuni cu privire la autenticitatea sa. Eu cred că fondul raportului, și anume dacă Nicușor Dan a colaborat cu Securitatea sau nu, este real, pentru că în urmă cu doar câteva luni, niște băieți, CryptoColzii, au falsificat un document de vânzare-cumpărare între două entități comerciale, au falsificat site-ul Reuters, au falsificat poze, informații – toate acestea constituind fapte penale. Nu numai că au făcut acest lucru, dar și-au asumat public fapta. Scopul lor a fost să decredibilizeze presa, care îi ataca și prezenta informații despre afacerile lor ilegale. Ei au încercat să ascundă legătura cu Rusia, care a fost ulterior dovedită, existând chiar și un dosar la DIICOT care vizează minarea de cryptomonede a serviciului de informații externe a rușilor în România și legăturile acesteia cu ferma de minat a CryptoData”, a evidențiat Iosefina Pascal, adăugând că nu ar fi de mirare dacă aceiași CryptoColzi ar fi demarat o procedură similară și în cazul lui Nicușor Dan.

Care ar fi scopurile? Un prim motiv poate fi chiar compromiterea unor informații posibil reale, adică șansele ca Nicușor Dan chiar să fi avut legături cu Securitatea, cu scopul decredibilizării unui subiect fatal pentru edilul Bucureștiului. Al doilea scop ar putea fi misiunea mașinăriei de propagandă și de apărare a lui Nicușor Dan de a aruncă anatema asupra PSD, care o are ca principal candidat pe Gabriela Firea, cu un scor foarte apropiat de cel al lui Nicușor Dan în sondaje. Prin faptul că se aruncă vina asupra pesediștilor, susținându-se faptul că ei ar fi dat publicității documentul, se dorește decredibilizarea PSD. Însuși Marcel Ciolacu a ieșit public și a spus că „documentul e fals, grosolan și modificat”. Un al treilea scop este mutarea atenției de la cazul Coldea către o temă secundară. Un al patrulea scop este schimbarea focusului în alegerile de duminică. Toate aceste scopuri par să-i avantajeze tocmai pe Nicușor Dan și pe Florian Coldea.

Mulți au spus că Securitatea nu ar fi avut de ce să racoleze copii, pentru că aceștia nu ar fi avut ce să raporteze. Aceste opinii sunt contrazise de documentele care dovedesc ampla operațiune de recrutare desfășurată de Securitate în școlile din România, prezentate pe larg de G4Media. Importante erau informațiile la care aveau acces securiștii prin copii referitoare la familiile acestora sau la profesorii lor.

Documente BOMBĂ despre cum au fost mușamalizate abuzurile grupării Coldea în perioada 2016-2019

În perioada 2017-2018, au fost documentate de către SUA și de către foști oficiali ai UE mai multe cazuri de abuzuri și practici de tip Securitate din România, cu privire la lupta anti-corupție. Partenerul strategic susținea că SRI și-a depășit competențele, că intră cu bocancii în viața privată a oamenilor și că justiția este politizată, iar judecătorii șantajați de reprezentanți ai SRI. SUA și UE știau aceste lucruri încă din 2016-2017 și au sesizat guvernul României tocmai pentru a se lua măsuri. PSD-ul, care a fost la putere în acea perioadă, nu a făcut absolut nimic.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background