Alexa: Bolojan este un progresist asumat, înfrățit cu personaje de tip Maia Sandu, așa a reușit să parvină politic în dauna unora ca Emil Boc

Postat de pe 17 iulie 2025

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Liviu Alexa a analizat rolul și influența Clujului în jocurile de putere curente, guvernare, justiție, servicii secrete, respectiv a vorbit despre Israel, antisemitism și legionarism în România, subiecte iscate în urma refuzului lui Nicușor Dan de a promulga legea Vexler.

Clujenii care sunt cocoțați în funcții publice nu trebuie confundați cu Grupul de la Cluj, ci reprezintă, mai degrabă, partea progresistă a vectorilor publici clujeni. Din punct de vedere politic, este cea mai rușinoasă perioadă pentru Cluj, care nu mai este reprezentat în PNL, în PSD și nici în structurile mari de putere. Singura legătură a Clujului cu sfera politică se realizează prin Botond Csoma, deputatul UDMR. Paradoxal este că, deși nu mai este reprezentat la vârful puterii, Clujul are un mare potențial și o mare putere de decizie în ce privește serviciile sau instituțiile-cheie ale statului, acolo unde deja face mișcări interesante. Declinul Clujului se explică prin faptul că Emil Boc a încercat niște strategii politice în regiune, vrând să se folosească de influența liderilor ardeleni din județele puternice ca un soi de forță multiplicată. Strategia a funcționat o perioadă, până când, printr-un mecanism similar, Ilie Bolojan a devenit important în regiune și i-a stricat planurile lui Emil Boc, care plătește pentru orgoliul de a pune monopol pe tot ce se poate și de a nu împărți măcar cu partenerii liberali.

În interiorul PNL, Ilie Bolojan a preluat președinția, dar are probleme interne, pentru că tabăra condusă de Emil Boc rămâne puternică și influentă și va veni vremea revanșei. Ilie Bolojan a crescut rapid și s-a dezvoltat în paralel datorită a două elemente, identificate de jurnalistul Liviu Alexa astfel: talentul personal de a construi și edifica (la care se adaugă dimensiunea de marketing) mult mai bine decât Emil Boc și frica lui Boc de a-și asuma fățiș niște deziderate, după ce a pierdut în încercarea sa de a fi premier (autonom). Într-un joc de așteptare și profitând de ura îndreptată împotriva lui Boc, Ilie Bolojan a reușit să convingă membri de partid și electorat. Emil Boc a mai greșit bazându-se prea mult pe protecția Laurei Codrușa Kovesi și refuzând pur și simplu să mai întrețină și alte parteneriate. Ilie Bolojan, pe de altă parte, și-a asumat un filon progresist și un parteneriat vizibil cu Maia Sandu.

Mossad este foarte puternic reprezentat în spațiul geopolitic ce include România

Președintele Nicușor Dan a trimis la reevaluare și reexaminare legea Vexler pentru combaterea antisemitismului şi xenofobiei. În mod consecutiv, s-au viralizat informații despre presupusele origini legionare ale lui Nicușor Dan, pe linie paternă, acuzații neverificabile. Sigur că este util demersul lui Nicușor Dan, chiar dacă în spatele deciziei sale se află o argumentație slabă, însă ar fi fost mai util ca reprezentanții statului să emită o poziționare clară și fermă cu privire la războiul dintre Israel și Palestina. Altfel, pare că sunt prea timorați de forța pe care o are Israelul în România, dar pe care cetățenii nu o percep. Indiferent de cum s-au mișcat în teren serviciile secrete occidentale, Mossad-ul a avut întotdeauna putere și influență în România.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background