Adrian Axinia: ”Guvernul Marcel „Foame de bani” Ciolacu îi amanetează pe români. Se încalcă legea Finanţelor publice şi cea a Responsabilităţii fiscal – bugetare

Postat de pe 10 mai 2024

Deputatul Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) Adrian Axinia critică în termeni duri ordonanţa de urgenţă emisă de Guvernul PSD – PNL condus de Marcel Ciolacu prin care se fac derogări de la Legea 500/2002 privind finanţele publice şi Legea 69/2010 privind Responsabilitatea fiscal – bugetară care permite alocarea discreţionară de resurse ale instituţiilor publice prin intermediul Fondului de rezervă al Guvernului.

Deputatul Axinia consideră că avem de-a face, la limită, cu o formă de delapidare a bugetelor unor instituţii publice pentru ca Premierul Ciolacu să poată folosi samavolnic fondurile astfel obţinute.

Este clar că e foame mare de bani pentru că Guvernul Ciolacu a promovat un Buget fake pentru anul 2024: a supraestimat masiv încasările şi a subestimat cheltuielile. Având în vedere deficitul uriaş de 3,3% din PIB după primele patru luni din 2024 (echivalentul a 57,4 miliarde de lei – aproape 12 miliarde de euro), este clar că avem de-a face cu o rectificare mascată prin care Ciolacu delapidează bugetul diverselor instituţii publice pentru a plăti pensii şi salarii. Este un caz evident de subminare a economiei naţionale dacă ne gândim că s-a ajuns în punctul în care şi banii europeni proveniţi din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt folosiţi pentru cheltuieli curente. Acest Guvern incompetent condus de covrigarul din Buzău nu doar ne îndatorează pe zeci de ani de aici înainte, ci încalcă prevederile legale în vigoare privind finanţele publice şi responsabilitatea fiscal – bugetară. Este un act nu doar nedemocratic, ci de o iresponsabilitate colosală şi este şocant faptul că instituţiile nu reacţionează. Ar fi fost de aşteptat ca BNR, Consiliul Fiscal sau Comisia Europeană să atragă măcar atenţia asupra acestor jonglerii ilegale cu banii publici”, a declarat deputatul AUR Adrian Axinia.

Alianţa pentru Unirea Românilor consideră că situaţia bugetară şi economică a României este încă şi mai gravă decât cea din perioada precedentei crize financiare (2008 – 2010) şi că, dacă Guvernul Ciolacu nu este oprit, anul 2025 va aduce o apocalipsă economică, iar românii vor plăti dezmăţul de anul acesta al PSD şi PNL. În opinia deputatului Axinia, angajamentele Guvernului privind recalcularea pensiilor începând cu luna septembrie nu vor putea fi respectate decât prin împrumuturi colosale.

Execuţia bugetară arată că nu sunt bani pentru recalcularea pensiilor şi s-ar putea să ajungem în situaţia ca, din toamnă, să nu mai fie bani de salarii sau medicamente. Depăşirea cu mult a pragului de îndatorare publică (52,4% din PIB) ar fi trebuit să atragă, conform legii, un plan de redresare bugetară, pe care însă Guvernul PSD – PNL condus de incompetentul Ciolacu refuză să-l prezinte din raţiuni de imagine. Singura variantă în care s-ar găsi bani de pensii ar fi asumarea unui deficit bugetar mai mare de 10% pentru acest an. Asta ar însemna însă o veritabilă apocalipsă fiscal – bugetară în 2025. Pare că Marcel Ciolacu încearcă să-i amaneteze pe români să vadă dacă aceştia se prind. Dacă acest Guvern nu este oprit, România ajunge în faliment”, a declarat Adrian Axinia.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background