A apărut oficial postul lui Iohannis: Viitoarea CE va avea un comisar pentru Apărare la un „mini-NATO”!

Postat de pe 1 mai 2024

Dacă va rămâne preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marţi, 30 aprilie, la Praga că, viitoarea Comisie Europeană va avea şi un comisar pentru apărare. Și asta dată fiind importanţa acestui sector în contextul războiului provocat de invazia rusă în Ucraina.

Se zvonea de mai multa vreme ca va aparea un astfel de post oficial, in contextul in care Franta si Germania cer de mai multa vreme o armata europeana si – mai ales – daca in SUA o sa ajunga Donald Trump la putere si va reorienta NATO, sau chiar va scoate țara din NATO, cum a promis. In fapt, spun surse de la Bruxelles postul este pregatit pentru Klaus Iohannis care s-a „antrenat” cu asa zisa candidatura la sefia pactului Nord-Atlantic.

„Trebuie să cheltuim mai mult, să cheltuim mai mult ca europeni pentru apărare, şi acesta este motivul pentru care voi avea un comisar european pentru apărare”, a spus Von der Leyen la postul ceh CT24. În timpul vizitei sale de câteva ore la Praga ea a avut discuţii şi cu reprezentanţii a trei importante companii cehe producătoare de armament, respectiv Czechoslovak Group (CSG), Colt CZ Group şi STV Group.

Aceste societăţi, pe lângă furnizarea de vehicule grele pentru infanterie şi servicii de reparare a acestora, au de asemenea în vedere constituirea unor unităţi de producţie în Ucraina şi „sunt cruciale pentru susţinerea Ucrainei”, a explicat şefa executivului comunitar.

Sondajele premergătoare alegerilor europene din 6-9 iunie sugerează că formaţiunile ce alcătuiesc Partidul Popular European (PPE), din care face parte Von der Leyen, vor câştiga împreună scrutinul, fără a obţine şi majoritatea, ceea ce ar permite însă PPE să propună preşedintele Comisiei.

Pe de altă parte, sondajele mai relevă că o alianţă în Parlamentul European între grupurile politice progresiste (popularii, socialiştii, Verzii şi Renew) ar putea fi de data aceasta mai dificilă în urma creşterii popularităţii partidelor conservatoare şi de extremă dreapta, dar totuşi acestea din urmă nu vor putea împiedica formarea unei majorităţi a celor dintâi.

sursă: ziuanews.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background