Bombardamentul din 4 aprilie 1944 în 2022

Postat de pe 4 aprilie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „În loc de un moment de reculegere pentru ziua de 4 aprilie și bombardamentul din București, în Parlamentul României vine cu prelegerea Volodimir Zelenski. Ce poate asta să scoată în evidență decât gradul mare de propagandă și ura față de țară?”

În ziua de 4 aprilie 1944 a început bombardarea masivă și sistematică a țării de către trupele aviatice americane. Evenimentul s-a petrecut într-o marţi, pe la ora prânzului. Atunci, un număr de 220 bombardiere B-17 (numite Fortăreţe zburătoare) şi 93 bombardiere B-24 (Libertador) au intrat în spaţiul aerian al României, venind din Italia.

Când alarma a răsunat, bucureștenii au crezut că este un alt exercițiu de rutină și au continuat să își vadă de viața lor, neașteptându-se ca americanii să atace. Istoricul Adrian Cioroianu susține că: „Bucureștenii erau convinși că americanii cunosc sentimentele proaliate ale românilor, drept care exista convingerea că orașul nu va fi vreodată bombardat”. Constantin Corneanu, istoric, ne spune că: „Nu ne-a venit să credem că aliații occidentali vor ajunge să ne bombardeze pur și simplu capitala”.

La finalul bombardamentului, în jur de 5 mii și jumătate de bucureșteni decedaseră, iar zeci de clădiri și sute de case au fost distruse.

Cum ar suna acest eveniment în 2022?

La 78 distanță și în contextul conflictului armat dintre Rusia și Ucraina, evenimentul de pe 4 aprilie ar fi sunat diferit, fiind unul modelat de propagandă, după spusele Iosefinei Pascal: „Acum s-ar fi spus că erau rușii în bombardierele acelea, nu americanii. Așa ar suna faptele din 4 aprilie 1944 în 2022, în ciuda oricărei dovezi logice”.

Jurnalista observă cum în prezent s-ar practica fenomenul dublei măsuri: „Anul ăsta, crimele rușilor sunt nasoale. Anul trecut nu, căci eram prieteni cu rușii pentru că ieșea banul din afaceri. În 2022, pentru că e război în Ucraina, ne lovește amnezia în moalele capului și nu ne mai aducem aminte de ceea ce s-a întâmplat pe 4 aprilie. Știm doar că vorbește Zelenski în Parlament”.

„Este totuși un progres” – a adăugat jurnalista. „Nu mai suntem bombardați, doar este democrație și cenzurăm presa, facem liste cu indezirabili și acuzăm oameni de fake-news pentru că nu ne place părerea lor”.

Tăcerea Ambasadei SUA la București

Duminică, 3 aprilie, Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) la București publica pe pagina sa de Facebook următorul mesaj:

Iosefina Pascal susține că această postare surprinde o minciună foarte mare, iar dovezile ar veni chiar din istorie. Aceasta le-a transmis că poziția lor oficială, cu o zi înainte de data de 4 aprilie, ar fi una total greșită: „Românii reacționează la astfel de minciuni, iar Ambasada SUA se va trezi mâine-poimâine cu vreun Orbán sau Vucic român peste capul lor”.

Luni, 4 aprilie, în locul unui mesaj comemorativ, Ambasada SUA la București postează pe pagina sa de Facebook următoarele:

„Este interesant că singura postare a celor de la Ambasada SUA este acest mesaj” – observă jurnalista GOLD FM. „Mai mult ca sigur, această doamnă nu ne poate spune nimic despre bombardamentul din București din 1944”.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background