Administrația Obama ar fi „fabricat” informații pentru a construi narațiunea implicării Rusiei în alegerile din 2016, arată documente declasificate

Postat de pe 20 iulie 2025

Administrația fostului președinte Barack Obama este acuzată că ar fi „fabricat și politizat” informații pentru a susține ideea unei implicări ruse în alegerile prezidențiale din 2016, potrivit unor documente declasificate de actualul director al serviciilor de informații, Tulsi Gabbard. Într-un gest fără precedent, Gabbard a făcut publice dovezi care arată că oficiali de rang înalt ai administrației Obama, inclusiv John Brennan și James Comey, ar fi orchestrat o campanie de subminare a președintelui Donald Trump, declanșând ceea ce ea numește o „conspirație trădătoare”. Ancheta penală împotriva fostului director CIA și fostului director FBI este deja în desfășurare, scrie FoxNews

„A existat o conspirație trădătoare în 2016, pusă în scenă de oficiali de rang înalt ai guvernului nostru”, a declarat Tulsi Gabbard.

Administrația Obama a „fabricat și politizat informații” pentru a crea narațiunea că Rusia a încercat să influențeze alegerile prezidențiale din 2016, în pofida evaluărilor interne ale serviciilor de informații care susțineau contrariul, potrivit unor documente declasificate obținute de Fox News Digital.

Vineri, directorul comunității americane de informații, Tulsi Gabbard, a făcut publice o serie de documente care, potrivit acesteia, conțin „dovezi copleșitoare” că, după victoria lui Donald Trump împotriva lui Hillary Clinton, președintele Barack Obama și echipa sa de securitate națională au pus bazele investigației privind presupusa colaborare Trump–Rusia.

Documentele arată că, în lunile premergătoare alegerilor din noiembrie 2016, comunitatea de informații a evaluat în mod constant că Rusia „probabil nu încerca… să influențeze alegerile prin mijloace cibernetice”. Un exemplu este o notă din 7 decembrie 2016, în care fostul director al serviciilor de informații, James Clapper, afirma: „Adversarii externi nu au folosit atacuri cibernetice asupra infrastructurii electorale pentru a modifica rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA.”

Un briefing zilnic prezidențial, pregătit pentru Barack Obama și obținut de Fox News, redactat pe 8 decembrie 2016 de către mai multe agenții (CIA, DIA, FBI, NSA, DHS și Departamentul de Stat), sublinia că „actorii afiliați guvernului rus, cel mai probabil, au compromis baza de date cu alegători din Illinois și au încercat fără succes același lucru în alte state”.

Evaluarea conținea concluzia că este „foarte puțin probabil” ca aceste încercări „să fi dus la modificarea rezultatelor oficiale ale votului în vreun stat”. De asemenea, activitatea criminală cibernetică „nu a atins nivelul și complexitatea necesare pentru a schimba rezultatul alegerilor”.

În schimb, se aprecia că acțiunile rusești urmăreau mai degrabă efecte psihologice: „să submineze credibilitatea procesului electoral și a candidaților.” FBI-ul ar fi cerut, potrivit unor comunicații declasificate dar cenzurate, ca respectivul briefing „să nu fie transmis până când Biroul nu-și exprimă îngrijorările.”

Comunicațiile declasificate arată că FBI-ul a redactat o „contestație” (dissent) la versiunea originală a briefingului prezidențial zilnic.

Documentele relevă că briefingul era programat să fie publicat pe 9 decembrie 2016, însă ulterior, Office of the Director of National Intelligence (ODNI), „pe baza unor noi directive”, a decis „să amâne publicarea” documentului.
„Nu va fi difuzat mâine și, cel mai probabil, nu va fi difuzat până săptămâna viitoare”, a scris directorul adjunct al briefingului prezidențial zilnic din cadrul ODNI, al cărui nume este redactat.

A doua zi, 9 decembrie 2016, a avut loc o ședință la Casa Albă, în Sala de Criză (Situation Room), sub titlul: „Rezumatul concluziilor reuniunii PC pe un subiect sensibil (redactat)”.

La întâlnire au participat oficiali de rang înalt ai Consiliului Național de Securitate, James Clapper, directorul CIA de atunci John Brennan, consiliera pentru securitate națională Susan Rice, secretarul de stat John Kerry, procurorul general Loretta Lynch, directorul adjunct al FBI Andrew McCabe, printre alții, pentru a discuta despre Rusia.

Procesul-verbal declasificat al reuniunii, obținut de Fox News Digital, arată că participanții „au convenit să recomande sancționarea anumitor membri ai serviciilor de informații militare și externe ruse, responsabili de operațiunile cibernetice, ca reacție la activitățile informatice menite să influențeze sau să interfereze în alegerile din SUA — în cazul în care aceste activități se încadrează în prevederile” unui ordin executiv care impune blocarea bunurilor persoanelor implicate în atacuri cibernetice.

După întâlnire, conform ODNI, asistentul executiv al lui Clapper a trimis un e-mail liderilor comunității de informații, cerându-le să elaboreze o nouă evaluare oficială „la solicitarea președintelui”, care să detalieze „instrumentele folosite de Moscova și acțiunile întreprinse pentru a influența alegerile din 2016”.

„ODNI va coordona această misiune, cu participarea CIA, FBI, NSA și DHS”, se arată în document.

Ulterior, oficiali ai administrației Obama „au furnizat presei informații false” potrivit cărora „Rusia a încercat, prin mijloace cibernetice, să interfereze sau chiar să influențeze direct rezultatul alegerilor din SUA”.

Până la 6 ianuarie 2017, a fost publicată o nouă evaluare a comunității de informații (Intelligence Community Assessment – ICA), care, potrivit Oficiului Directorului Serviciilor Naționale de Informații (ODNI), „contrazicea în mod direct evaluările realizate de comunitatea de informații în cele șase luni anterioare”.

Oficiali din domeniul informațiilor au declarat pentru Fox News Digital că această evaluare a fost „politizată”, deoarece „a suprimat informații colectate înainte și după alegeri, care arătau că Rusia nu avea nici intenția, nici capacitatea de a pirata alegerile din 2016”.

Aceiași oficiali au mai spus că raportul a indus în eroare opinia publică americană „pretinzând că comunitatea de informații nu a făcut nicio evaluare privind ‘impactul’ activităților Rusiei”, deși, în realitate, comunitatea „evaluase clar impactul”.

„Briefingul prezidențial zilnic (PDB) din decembrie, care nu a fost publicat, preciza clar că Rusia ‘nu a influențat’ alegerile prin atacuri cibernetice asupra infrastructurii electorale”, a declarat un oficial pentru Fox News Digital.

Oficialul a mai precizat că în ICA se afirma că „Rusia este responsabilă pentru scurgerea de date de la DNC și DCCC”, dar „nu se menționa că FBI și NSA și-au exprimat anterior un grad scăzut de încredere în această atribuție”.

Reprezentanți ai ODNI au declarat pentru Fox News Digital că investighează această chestiune de luni de zile.

Aceștia au spus că noua evaluare s-a bazat pe „informații despre care cei implicați știau că sunt fabricate – cum ar fi dosarul Steele – sau considerate neverosimile”.

Oficialii au subliniat că respectivele informații au fost „politizate” și apoi „folosite ca fundament pentru nenumărate atacuri menite să delegitimeze victoria lui Donald Trump – inclusiv ancheta Mueller, două proceduri de impeachment în Congres, investigarea, arestarea și condamnarea unor oficiali de rang înalt, escaladarea tensiunilor SUA–Rusia și multe altele”.

Tulsi Gabbard a declarat pentru Fox News Digital că „nu este vorba despre o problemă partizană”, ci despre una „care ar trebui să preocupe fiecare cetățean american”.

„Informațiile pe care le publicăm astăzi arată clar că în 2016 a avut loc o conspirație trădătoare, comisă de oficiali de la cel mai înalt nivel al guvernului nostru”, a declarat Gabbard. „Scopul lor a fost să submineze voința poporului american și să declanșeze, practic, o lovitură de stat de durată, cu obiectivul de a-l împiedica pe președinte să-și exercite mandatul încredințat de alegători.”

Gabbard a declarat că acest „abuz de putere revoltător și respingerea fățișă a Constituției” de către oficiali din era Obama „pune în pericol chiar fundamentul și integritatea republicii noastre democratice”.

Pe 12 februarie 2025, în Biroul Oval de la Casa Albă, președintele Donald Trump – însoțit de Tulsi Gabbard și soțul acesteia, Abraham Williams – a semnat oficial numirea ei în funcția de Director al Serviciilor Naționale de Informații, după ce fusese confirmată în Senat cu 52 de voturi pentru și 48 împotrivă. (Foto: Andrew Harnik/Getty Images)

„Indiferent cât de puternici sunt, toți cei implicați în această conspirație trebuie anchetați și urmăriți penal cu toată forța legii, pentru a ne asigura că un asemenea lucru nu se va mai repeta niciodată”, a declarat Gabbard. „Încrederea și speranța poporului american în republica noastră democratică – și, prin urmare, viitorul națiunii noastre – depind de asta.”

Ea a adăugat: „În acest sens, pun la dispoziția Departamentului Justiției toate documentele, pentru ca președintele Trump, familia sa și poporul american să primească răspunsurile și dreptatea pe care le merită.”

Fox News Digital a contactat pentru un punct de vedere pe Barack Obama, James Clapper, James Comey, John Brennan, Susan Rice, Loretta Lynch și Andrew McCabe, dar niciunul dintre aceștia nu a răspuns solicitării.

Declasificarea documentelor și publicarea acestora de către Tulsi Gabbard și Oficiul Directorului Serviciilor Naționale de Informații survine după ce Fox News Digital a relatat în exclusivitate că fostul director al CIA, John Brennan, și fostul director al FBI, James Comey, sunt vizați de o anchetă penală pentru acțiuni legate de investigația originală privind presupusa colaborare între Trump și Rusia.

Sesizarea penală referitoare la Brennan a fost formulată de fostul director al CIA, John Ratcliffe, după ce a declasificat documente care arată că Brennan a insistat ca faimosul dosar anti-Trump – ulterior discreditat – să fie inclus în evaluarea comunității de informații din 2017, în ciuda faptului că experții CIA considerau că acesta era compus în mare parte din „zvonuri de pe internet”.

Acest dosar a fost, în cele din urmă, folosit ca principal temei pentru declanșarea anchetei FBI privind presupusele legături dintre Trump și Rusia și pentru obținerea mandatelor FISA de supraveghere asupra fostului consilier de campanie al lui Trump, Carter Page.

Kash Patel depune mărturie

John Ratcliffe a trimis sesizarea penală privind activitatea lui John Brennan către directorul FBI, Kash Patel, care a deschis ulterior investigații penale atât împotriva lui Brennan, cât și a lui James Comey.

Reacționând la vestea anchetei, fostul președinte Donald Trump a declarat că, în opinia sa, „sunt oameni profund necinstiți”.

„Cred că sunt corupți până în măduva oaselor”, a spus Trump. „Și poate că va trebui să plătească un preț pentru asta.”

El a adăugat: „Eu cred că sunt oameni cu adevărat răi și lipsiți de onestitate. Așa că, orice se va întâmpla, se va întâmpla.”

sursă: FoxNews


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background