Franța și Germania susțin sancțiuni dure împotriva Ungariei din cauza interzicerii paradei Pride

Postat de pe 27 mai 2025

Franța și Germania s-au alăturat unui grup tot mai numeros de state membre ale Uniunii Europene care cer Comisiei Europene să reacționeze ferm împotriva Ungariei, după ce guvernul lui Viktor Orbán a anunțat intenția de a interzice viitoarele evenimente Pride de la Budapesta. Potrivit unei declarații comune obținute de Politico, șaisprezece țări, sub coordonarea Ministerului de Externe al Olandei, solicită Bruxelles-ului „să utilizeze cu promptitudine întregul set de instrumente privind statul de drept” pentru a determina guvernul ungar să renunțe la această măsură.

Apelul vine într-un context în care diplomații europeni avertizează că blocul comunitar se apropie de folosirea „opțiunii nucleare” împotriva Ungariei, adică suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE, din cauza obstrucționării repetate a deciziilor legate de Ucraina.

Statele semnatare — printre care Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia și Suedia — susțin că legile adoptate recent la Budapesta, care prevăd amenzi pentru organizatorii și participanții la evenimente LGBTQ+ sub pretextul protecției copilului, contravin „valorilor fundamentale ale demnității umane, libertății, egalității și respectului pentru drepturile omului”, așa cum sunt definite în Articolul 2 al Tratatului privind Uniunea Europeană.

Deși declarația nu menționează măsuri concrete, o posibilă reacție a Comisiei ar putea consta în impunerea de „măsuri provizorii” — o formă de ordin juridic european care obligă Ungaria să permită desfășurarea paradei Pride. În prezent, UE a suspendat deja fonduri în valoare de 18 miliarde de euro destinate Ungariei din cauza încălcărilor statului de drept, însă Comisia s-a ferit până acum de noi acțiuni coercitive.

Lahbib le-a spus europarlamentarilor că nu are sprijinul Ursulei von der Leyen pentru acțiuni suplimentare

Comisara pentru Egalitate, Hadja Lahbib, le-a transmis europarlamentarilor că nu beneficiază de sprijinul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a lua măsuri suplimentare împotriva Ungariei. Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze aceste informații, iar reprezentanța permanentă a Ungariei pe lângă UE nu a oferit un răspuns imediat solicitării de comentarii.

„Opțiunea nucleară”

Declarația comună semnată de cele 16 state membre sporește presiunea asupra Ursulei von der Leyen pentru a acționa mai ferm, în contextul în care oficialii și diplomații europeni remarcă o schimbare de ton în relația cu guvernul de la Budapesta.

„Frustrarea față de Ungaria a crescut enorm”, a declarat un oficial european, cu referire la refuzul constant al Budapestei de a aproba ajutorul UE pentru Ucraina. „Dacă avem o amenințare existențială la granițele noastre, cât timp mai putem tolera această obstrucție?”

Înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Generale al UE de marți, ministrul suedez pentru afaceri europene, Jessica Rosencrantz, a declarat pentru Politico că răbdarea Uniunii față de Ungaria este pe sfârșite.

„După șapte ani și șapte audieri, ne aflăm la o răscruce”, a spus aceasta. „Dacă nu vedem o schimbare radicală de atitudine din partea Ungariei la reuniunea de mâine, nu văd rostul continuării acestor audieri. E momentul să trecem la fapte.”

Un alt oficial european a confirmat că prinde contur ideea de a recurge la „opțiunea nucleară”: suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul UE, prin activarea procedurii prevăzute la Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene. Pentru declanșarea acesteia, este nevoie de o majoritate calificată de patru cincimi dintre statele membre, care să constate o încălcare gravă a valorilor europene de către Budapesta. Ulterior, 26 de state (toate celelalte, cu excepția celei vizate) trebuie să voteze suspendarea dreptului de vot al Ungariei în chestiuni esențiale, precum politica externă sau extinderea UE.

Potrivit surselor europene, în prezent cel puțin 19 țări susțin activarea Articolului 7 — cu trei mai puțin decât pragul necesar pentru prima etapă. Însă provocarea reală este pasul următor, care presupune un consens aproape unanim.

Susținerea Franței și a Germaniei este considerată esențială pentru atingerea majorității necesare.

„Apăsăm pe butonul roșu doar atunci când știm că vom câștiga”, a declarat unul dintre diplomați. „Trebuie ca Parisul și Berlinul să fie complet implicate. Cineva trebuie să-l sune pe Robert Fico” — premierul Slovaciei, considerat un posibil aliat al lui Viktor Orbán

sursă: Politico


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background