Marea Britanie: Curtea Supremă hotărăște că definiția legală a unei femei se bazează pe sexul biologic și nu pe gen

Postat de pe 17 aprilie 2025

Această decizie a celei mai înalte instanțe judiciare britanice ar putea avea consecințe semnificative pentru femeile transgender din Marea Britanie, au avertizat miercuri mai multe organizații LGBT+, scrie Le Monde

Definiția legală a unei femei se bazează pe sexul biologic și nu pe gen, a hotărât Curtea Supremă britanică, miercuri, 16 aprilie, o decizie foarte sensibilă care ar putea avea consecințe importante pentru femeile transgender din Regatul Unit. Litigiul durează din 2018 și implică guvernul scoțian, care s-a angajat ferm în sprijinul drepturilor persoanelor transgender în ultimii ani, și organizația For Women Scotland.

„Decizia unanimă a acestei instanțe este că termenii „femeie” și „sex” din legea privind egalitatea din 2010 se referă la o femeie biologică și la un sex biologic”, au stabilit cei cinci judecători ai celei mai înalte instanțe judiciare britanice. Totuși, Curtea Supremă a asigurat că persoanele transgender sunt protejate „nu doar împotriva discriminării pe baza caracteristicii protejate a schimbării de gen, ci și împotriva discriminării directe, discriminării indirecte și hărțuirii legate de genul lor dobândit”.

Organizațiile LGBTQIA+ au spus înainte de judecată că se tem că femeile transgender nu vor mai putea accesa anumite locații, inclusiv centrele de adăpost pentru femei. Organizația Stonewall a exprimat miercuri „îngrijorarea profundă” față de repercusiunile foarte largi ale hotărârii pronunțate astăzi de Curtea Supremă. „Este extrem de îngrijorător pentru comunitatea transgender și pentru toți cei dintre noi care o susțin”, a insistat Simon Blake, CEO al acestei organizații de apărare a drepturilor LGBT+, una dintre principalele din Europa.

O decizie salutată de conservatori și J.K. Rowling

Este un subiect extrem de controversat, care a generat un conflict violent între, pe de o parte, apărătorii drepturilor persoanelor transgender și, pe de altă parte, militantele care consideră că drepturile femeilor cisgenere sunt amenințate de anumite revendicări ale celor din urmă.

În fața Curții, decizia a fost întâmpinată cu strigăte de bucurie din partea militantelor care susțin For Women Scotland. „Credeam că drepturile femeilor vor regresa, iar astăzi judecătorii au spus ceea ce am crezut mereu: femeile sunt protejate de sexul lor biologic”, s-a bucurat, la rândul său, Susan Smith, co-directoarea organizației.
Lidera opoziției conservatoare, Kemi Badenoch, a salutat „o victorie”.

„A spune că ‘femeile transgender sunt femei’ nu a fost niciodată adevărat în realitate și nu mai este nici în drept”, a strigat ea. Autoarea Harry Potter, J.K. Rowling, care locuiește în Scoția s-a bucurat și ea de această decizie pe X, considerând că „drepturile femeilor și fetelor din întregul Regat Unit” sunt astfel „protejate”.

În centrul dezbaterii se afla interpretarea legii britanice privind egalitatea (Equality Act) din 2010. Pentru guvernul scoțian, acest text era clar: dacă un transgender (barbat biologic) a obținut un certificat de recunoaștere a genului, el este considerat femeie și are dreptul la aceleași „protecții ca cele care sunt declarate femei la naștere”. După o primă victorie în fața instanței scoțiene, For Women Scotland a fost respinsă de două ori în 2023.

Ecouri până în Statele Unite

Acest subiect a fost întotdeauna deosebit de sensibil în Scoția. În 2022, guvernul local a adoptat o lege pentru a facilita schimbarea de gen fără aviz medical începând de la vârsta de 16 ani. Această lege a fost blocată de guvernul conservator de la Londra. În ianuarie 2023, autoritățile scoțiene au fost nevoite să anunțe suspendarea transferului oricărui deținut transgender cu antecedente de violență față de femei într-o închisoare pentru femei, în urma a două cazuri care au șocat opinia publică.
În total, aproximativ 8.500 de persoane au obținut un certificat de recunoaștere a genului în Regatul Unit de la crearea acestui sistem în 2004, a raportat guvernul scoțian în noiembrie 2024.

Decizia Curții Supreme ar putea avea ecouri până în Statele Unite. De când a revenit la Casa Albă în ianuarie, președintele republican Donald Trump vizează persoanele transgender, dorind în special să le expulzeze din armată sau să restricționeze procedurile de tranziție pentru minori.

https://twitter.com/Telegraph/status/1912432980351476094

sursă:  Le Monde


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background