Andrei Gușă definește cei doi piloni necesari pentru dezvoltarea judoului romanesc
Postat de Gold FM Radio pe 8 aprilie 2025
Invitat în emisiunea „Sport Report”, moderată de Gabriel Safta la Radio Gold FM, Andrei Gușă, deputat SOS România și fost judoka de performanță, a vorbit despre perspectivele de dezvoltare a judoului românesc, în contextul unei săptămâni de foc pentru Federația Română de Judo: săptămâna alegerii unui nou președinte.
Una dintre marile probleme ale federațiilor sportive este obținerea unor finanțări corespunzătoare, care să permită antrenorilor și federației să ofere cele mai bune condiții posibile pentru ca sportivii să facă performanță. La Federația Română de Judo, această chestiune a finanțării a fost rezolvată în mandatele de președinte ale lui Cozmin Gușă, care a reușit să atragă fonduri suficiente și să aducă rezultate României.
Andrei Gușă a identificat alți doi piloni importanți în dezvoltarea judoului, după cum urmează:
„Mai există și problema mentalității sportivilor și a staff-ului tehnic. Pe de altă parte, aș mai sublinia problema mediatizării sportului, pentru că doar în câteva orașe din România se mai face performanță în judo, părinții și copiii nefiind familiarizați cu acest sport.
Problema mentalității e una fără echivoc în România. Pot să fac o comparație între România și Olanda, ca să nu fac între România și Japonia sau între România și alte țări mult mai dezvoltate. În România, din păcate, sportivii stau cu mâna întinsă către federații și către cluburi, să li se dea. Asta, în primul rând, e o chestie care nu le garantează un viitor atunci când se lasă de judo. În al doilea rând, e o chestie care nu îi motivează, e nepotrivită pentru marea performanță. Când mă antrenam la lotul de judo al Olandei, venind din sistemul românesc, am rămas ´mască´ văzând că, în Olanda, doar primul sportiv, de la fiecare categorie, de la seniori primea finanțare de la Federație. Sportivii de pe locurile 2, 3, 4 din ranking list își asigurau singuri finanțarea, își asigurau singuri casa și masa, cum se zice pe românește, dar se și susțineau, nu așteptau să-i sponsorizeze părinții. Făceau și o facultate, majoritatea dintre ei, o facultate bună sau foarte bună. Lucrau și part-time la anumite companii de acolo. Cred că ar fi bine să facem o analiză comparativă cu aceste țări și să facem sportivii să înțeleagă că e datoria lor să se motiveze, să-și asume statutul de sportiv, să-și caute și sponsorizări private, pentru că deja suntem într-o economie de piață a României de 35 de ani, nu merge doar de la stat, iar faptul ăsta cred că i-ar și motiva să dea mai mult la antrenament și la concursuri.
Pe de alta parte, mi se pare inadmisibil că avem cinci canale de TVR și primim pe ele știri în limba ucraineană și mai știu eu ce concursuri-fantomă. TVR are o clădire demnă de a fi sediu NASA, am fost acolo, are foarte mulți angajați, dar nu își face datoria de televiziune publică. Eu, inclusiv din postura mea de deputat și de membru al Comisiei de Sport din Camera Deputaților, voi face presiuni pentru ca TVR-ul se preia măcar campionatele naționale de seniori, nu doar de la Judo, dar de la toate federațiile olimpice. Asta trebuie să facă o televiziune națională care are atâtea resurse. Cred că se poate face un plan deștept pentru ca sportivii și fenomenul judoului să fie mediatizat cu adevărat, să ajungă în casele oamenilor; astfel, multe lucruri s-ar schimba.”