Reprezentanți ai românilor din regiunea Cernăuți avertizează asupra riscului dispariției minorității românești din Ucraina
Postat de Gold FM Radio pe 19 decembrie 2024
Reprezentanți ai românilor din regiunea Cernăuți avertizează asupra riscului dispariției minorității românești din Ucraina în urma modificărilor din sistemul de învățământ ucrainean
Unul dintre cei mai influenți membri ai comunității românești din regiunea Cernăuți, fostul primar al comunei Mahala, Elena Nandriș, avertizează asupra riscului dispariției minorității românești din Ucraina, pe fondul modificărilor din sistemul de învățământ ucrainean, transmite Cristian Lupașcu, trimisul special al AGERPRES.
Nandriș a declarat, pentru AGERPRES, că, în cazul în care Legea educației va impune învățământul în limba ucraineană în actualele școli românești, copiii vor fi determinați să renunțe la vorbirea în limba română.
„E foarte periculos, pentru că, dacă bagă toate obiectele în limba ucraineană în școli, în licee, în timp de zece ani de zile, noi nu vom mai fi ca români. Copiii încep a amesteca limba. Copilul va intra la 8.30 în școală și va ieși la 15.30, va vorbi doar limba ucraineană. Noi avem ca exemplu satul Colincăuți. Au rămas doar bătrânii care vorbesc limba română și a fost sat românesc. Sovieticii au băgat limba și i-au terminat. Am fost cu copiii cu colinda și s-a apropiat lumea mai în vârstă și ascultau cum copilașii aceștia cântau în limba română și plângeau. Le curgeau lacrimile și spuneau”, a afirmat Nandriș.
Totodată, președinta executivă a Centrului bucovinean independent de cercetări actuale din Cernăuți, Aurica Bojescu, responsabilă a Uniunii inter-regionale „Comunitatea românească din Ucraina”, este îngrijorată de modificările care urmează a fi aduse Legii educației, care ar urma să prevadă desființarea unor licee românești.
„Se presupune că vom avea unități teritoriale, localități, în care nu va fi niciun liceu în limba română. Vor fi gimnazii până la clasa a IX-a. Asta ne îngrijorează foarte mult pentru că sunt foarte multe familii tinere. Unde vor învăța copiii? Unde vor termina școala? De aceea, ne gândim foarte mult și la viitorul lor. Noi vrem să rămână măcar un liceu în fiecare comunitate. Dacă nu va exista acest liceu și copiii vor fi luați cu autocarul în alte unități de învățământ, asta va fi foarte greu. Cu atât mai mult, dacă vor fi încadrați în licee cu predare în limba ucraineană, atunci în general procesul de învățământ în limba maternă nu va fi asigurat”, a precizat Bojescu, care susține că se va lupta ca toate cele 17 unități administrativ-teritoriale cu populație de români să aibă un liceu cu predare în limba română.
Românii din Ucraina cer susținerea autorităților de la București pentru negocierea drepturilor lor cu puterea de la Kiev.
„Noi ne rugăm și așteptăm ajutor de la Guvernul României. Noi acum vrem în Europa și Ucraina ar trebui să respecte drepturile. Așteptăm cel mai mare ajutor de la România. Dacă nu vom avea susținere din România, ne pierdem noi, ca identitate”, a adăugat Elena Nandriș.
Comunitatea românească din Cernăuți numără aproximativ 500.000 de persoane, fiind cea mai mare minoritate din Ucraina.
sursă: activenews.ro