Șeful Jaguar apără reclama „îndrăzneață” după reacțiile negative la videoclipul considerat prea „woke”

Postat de pe 23 noiembrie 2024

Șeful Jaguar a apărat rebrandingul „îndrăzneț” al companiei după criticile intense stârnite de un nou logo corporativ și un videoclip promoțional în care nu apăreau mașini, afirmând că mesajul companiei a fost pierdut într-un „val de intoleranță” pe rețelele sociale, scrie Financial Times

Jaguar Land Rover, producătorul britanic de mașini de lux deținut de conglomeratul indian Tata Motors, a publicat săptămâna aceasta un clip de 30 de secunde pe platformele X și Instagram, în care modele îmbrăcate în ținute viu colorate prezentau noul logo al companiei, lipsit de celebra siglă cu „felina săritoare”.

Campania Jaguar a strâns peste 160 de milioane de vizualizări pe rețelele sociale, însă a atras și furia unor pasionați de mașini, activiști și influenceri, care au criticat brandul cu o istorie de 90 de ani pentru că ar fi „adoptat tendințe woke” și „renunțat la patrimoniu”.

Directorul general al Jaguar, Rawdon Glover, a declarat, într-un interviu pentru Financial Times, că mesajul intenționat a fost pierdut într-un „val de intoleranță” pe rețelele de socializare și a negat că videoclipul promoțional ar fi intenționat sa fie o declarație „woke”.

„Dacă jucăm la fel ca toți ceilalți, ne vom îneca. Deci nu ar trebui să apară ca o marcă de automobile”, a spus Glover.

„Trebuie să ne restabilim brandul și la un preț complet diferit, așa că trebuie să acționăm diferit. Am vrut să ne îndepărtăm de stereotipurile auto tradiționale.”

Glover a declarat că, deși reacția generală la noua campanie a fost „foarte pozitivă”, a fost dezamăgit de „nivelul de ură și intoleranță revoltătoare” din comentariile legate de persoanele care au apărut în videoclip.

Teaserul a fost conceput ca începutul unei campanii promoționale cruciale pentru revitalizarea brandului Jaguar, aflat în dificultate, care plănuiește să devină complet electric până anul viitor. Totuși, promovarea a întâmpinat obstacole neașteptate înaintea lansării noului model electric GT, programată pentru Miami Art Week luna viitoare.

Aceasta face parte dintr-un proces mai amplu de rebranding, care include înlocuirea emblemei clasice „leaper” de pe partea frontală a mașinilor cu un logo dublu „J”. Totuși, simbolul marelui felin este păstrat într-un format nou, cu un design „tăiat”, amplasat într-o altă zonă a vehiculului.

Unii executivi din domeniul publicității s-au declarat șocați de faptul că o companie cu o istorie bogată a adoptat o transformare atât de radicală. „Poți distruge un brand în 30 de secunde, deși a fost nevoie de o viață întreagă pentru a-l construi”, a declarat un director de publicitate de rang înalt care a lucrat anterior cu brandul Jaguar.

„Brandurile puternice se reinventează, dar rămân mereu fidele esenței ADN-ului lor. Pentru brandurile de lux, autenticitatea este esențială, iar în acest caz, testul a fost ratat”, a adăugat acesta.

James Ramsden, directorul creativ executiv al agenției de branding și design Coley Porter Bell, a declarat: „Noua campanie este surprinzătoare, plină de culoare, incluzivă și dramatică, deși este regretabil că au renunțat la unele dintre simbolurile iconice, iubite și frumoase, care au făcut parte din ADN-ul brandului de generații.”

Elon Musk, miliardarul și directorul general al platformei X, cunoscut pentru implicarea sa în controverse culturale, a distribuit reclama către cei 205 milioane de urmăritori ai săi, întrebând: „Vindeți și mașini?”

Jaguar devine cea mai recentă companie care se confruntă cu o reacție negativă din partea consumatorilor, în urma deciziei de a se îndepărta de moștenirea bine stabilită a brandului pentru a atrage un public nou și mai tânăr.

Vânzările berii Bud Light au scăzut anul trecut, după ce un influencer transgender, Dylan Mulvaney, a fost folosit într-o promovare pe rețelele sociale. Proprietarul Anheuser-Busch, a cărui bere este văzută ca fiind preferata americanilor din clasa muncitoare, a fost mai târziu forțat să-și schimbe strategia de marketing pe fondul solicitărilor de boicotare a berii.

O reclamă Apple iPad care arată instrumente muzicale, camere și opere de artă zdrobite de o presă hidraulică gigantică a provocat, de asemenea, indignare în rândul consumatorilor pentru nivelul de distrugere. Apple și-a cerut scuze și a retras reclama de la tv.

Directorii de publicitate au spus că noul branding al Jaguar  pare deja depășit, remarcând eforturile recente ale industriei de a se concentra mai mult pe stimularea vânzărilor folosind principiile de brand consacrate și îndepărtarea de campaniile considerate woke sau DEI.

Liderii industriei auto au spus, de asemenea, că rebrand-ul a fost un pariu semnificativ. Noile modele electrice de lux ale JLR care vor apărea anul viitor vor avea un preț de peste 100.000 de lire sterline, de peste două ori mai mult decât ofertele existente.

Pe măsură ce își finalizează trecerea la vehiculele electrice, compania a încetat să mai vândă mașini noi în Marea Britanie și a încetat în mare parte producția modelelor sale emblematice pe benzină.

Directorii JLR spun că compania dorește să vizeze clienții mai tineri și mai bogați și să-și recreeze imaginea ca un brand pur de lux, mai degrabă decât un brand auto traditional.

„Aceasta nu este o descriere a modului în care credem că sunt viitorii noștri clienți”, a spus Glover. „Nu vrem să lăsăm neapărat toți clienții noștri în urmă. Dar trebuie să atragem o nouă bază de clienți.”

sursă: Financial Times


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background