Bogdan Comaroni la Golden Hour cu Jessie: Trăim într-o simulare de tip matrix? Dumnezeu sau programator?
Postat de Gold FM Radio pe 22 octombrie 2024
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, jurnalistul Bogdan Comaroni a explicat ce înseamnă să trăim într-o matrice/simulare, a prezentat dovezi care susțin ipoteza că noi am trăi într-o simulare, a vorbit despre multivers și despre utilitatea acestuia.
Termenul de simulare a fost atribuit acestei teorii de către cercetătorii americani care s-au preocupat de subiect și se referă la faptul că lumea pe care noi o considerăm materială ar fi, de fapt, programată și programabilă și că oamenii trăiesc într-un ambient predeterminat. Explicația din spatele construirii unei astfel de lumi este nevoia unei civilizații avansate sau a uneia din viitor să observe cum ar fi decurs evenimentele dacă anumite probleme ar fi fost evitate în trecut. De peste 2.000 de ani, omul reflectează asupra vieții sale și asupra posibilității ca aceasta să fie doar un vis. Există teorii, bazate inclusiv pe Double-slit experiment, care susțin ideea că viața oamenilor este doar o simulare, foarte asemănătoare cu un joc pe calculator, și că totul pare foarte real tocmai pentru că indivizii sunt conectați la senzori și aparate care simulează anumite trăiri și stimulează anumite părți ale creierului.
Din punct de vedere biologic, imaginile și percepțiile se creează în creier. S-a mers mai departe cu experimentarea și s-a observat ce s-ar întâmpla dacă ar fi izolat un creier uman și apoi conectat la fel de fel de senzori (similar cu tehnologia pe care dorește să o implementeze Elon Musk prin Neuralink). S-a ajuns la ideea că este posibilă stimularea unui creier uman astfel încât, prin senzori și derularea imaginilor, să aibă impresia că trăiește într-o lume reală, dar care există doar în imaginație. Ducând discuția într-o arie spiritual-religioasă, mulți au considerat că Dumnezeu nu există așa cum și l-au închipuit credincioșii, ci divinitatea absolută este chiar programul care susține viața simulată.
Omul contribuie, la rândul său, la perpetuarea și inovarea dimensiunilor simulării de tip matrix, prin creațiile pe care le face. Astfel, se ajunge la un perpetuum mobile prin care lumile virtuale se creează la nesfârșit, se întrepătrund sau nu, iar oamenii „migrează” dintr-o lume în alta, într-un continuu declin. Visele pot fi, astfel, interpretate drept regresii și fragmente din experiențele virtuale anterioare, ori premoniții referitoare la dimensiunile viitoare ale simulării. Mai există varianta, în care Bogdan Comaroni crede, a evoluției constante a unei conștiințe universale, pentru care fiecare individ care trăiește astăzi pe Pământ este doar o fațetă.
Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro