Serbia virează tot mai puternic spre BRICS

Postat de pe 14 octombrie 2024

După ce Turcia, țară NATO, a depus cerere oficială de aderare la grupul economic condus de Rusia și China, și Serbia pare să urmeze aceeași cale.

Vicepremierul sârb, Aleksandar Vulin, a declarat pentru publicația germană Berliner Zeitung că țara sa va participa la al XVI-lea summit al BRICS care va avea loc la Kazan, în Rusia, între 22 și 24 octombrie.

Vulin a declarat că „ar fi iresponsabil” pentru Serbia să nu exploreze toate opțiunile, inclusiv aderarea la BRICS.

El a adăugat:

„Dacă aderarea la BRICS este atractivă pentru alte țări, precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită sau Turcia, de ce situația ar fi diferită în cazul Serbiei? Nu este nici o îndoială că aderarea la BRICS a devenit o veritabilă alternativă la UE.”

Într-un interviu mai amplu, acordat revistei ruse Apărarea Națională pe data de 9 octombrie și citat de TASS, Vulin a oferit mai multe explicații:

„Uniunea economică dintre Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, împreună cu alte șase țări, recent aderate, reprezintă o oportunitate pentru Serbia de a forma o alianță cu state care nu cer nimic și pot oferi mai mult decât dorim, sau, mai degrabă, mai mult decât putem lua.”

Și Vulin a continuat pe același ton care, cu siguranță, nu a picat bine la Bruxelles:

„BRICS nu este o alianță de state ca UE, ci o organizație care nu impune nici o condiție politică membrilor săi sau candidaților la aderare.

„Aderarea la BRICS nu necesită ca legile să fie redactate în afara Serbiei. Țările BRICS nu cer să ne schimbăm sistemul politic, să recunoaștem Kosovo sau să abandonăm Republica Srpska.

„Nu trebuie să lăsăm puterea în mâinile sectorului neguvernamental, nu trebuie să lăsăm să fluture steagul Ucrainei în fața ambasadelor noastre sau să legalizăm căsătoriile homosexuale.”

Și Vulin a conchis:

„Pentru Serbia, BRICS reprezintă o alternativă la Uniunea Europeană. Sunt convins că locul Serbiei nu este în UE, cu atât mai mult cu cât aceasta nu face prea mari eforturi pentru a ne accepta ca membru cu drepturi depline.

„Serbia nu va intra în război cu Rusia doar pentru a deveni membră UE. În consecință, nu va impune sancțiuni Rusiei.”

Înainte de a fi numit vicepremier, în 2024, Aleksandar Vulin a fost timp de doi ani (2022 și 2023) șeful serviciului de contraspionaj al Serbiei, timp în care a respins ideea sancțiunilor împotriva Rusiei și implicarea în vreun fel a țării sale în războiul din Ucraina..

În iulie 2023, Vulin a devenit ținta sancțiunilor SUA, care l-au acuzat de implicare în transporturi ilegale de arme, trafic de droguri și abuz de putere.

sursă: activenews.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background