Viktor Orban o acuză pe Ursula von der Leyen de ipocrizie: „Ce zici de Germania? Ai 300.000 de muncitori din Rusia, dar mă învinovățești pe mine?”

Postat de pe 12 octombrie 2024

Premierul ungar Viktor Orban, actualul șef al Consiliului Uniunii Europene, a răspuns ferm acuzațiilor de corupție formulate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de membrii Parlamentului European, cu privire la legăturile sale diplomatice și comerciale strânse cu Rusia, scrie TurikyeToday citând agenția turcă Anadolu

Vorbind la sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, unde a fost analizată performanța țării sale ca președinte al Consiliului UE de la 1 iulie, Orban a luat cuvântul după ce a ținut cuvântul de deschidere pentru a se apăra de critici.

„Am venit aici să prezint prioritățile președinției noastre, dar ați transformat asta într-o confruntare politică internă, ceea ce cred că este foarte regretabil. Dacă ne ataci, vom riposta. Îmi voi apăra țara”, a spus Orban.

El și-a exprimat surprinderea la remarcile lui von der Leyen, criticând concentrarea ei asupra tensiunilor dintre Budapesta și Bruxelles: „Există, fără îndoială, dezacorduri între Ungaria și Comisia Europeană. În calitate de prim-ministru care lucrează în Europa, cred că nu este adecvat să discutăm aceste diferențe într-un forum în care revizuim președinția Ungariei. Acest lucru pur și simplu nu este corect și nu s-a făcut până acum”, a remarcat el.

Orbán a criticat Comisia Europeană, declarând că în trecut, organismul era „neutru și concentrat pe susținerea tratatelor”, dar de atunci s-a transformat într-un „partid politic, o armă politică”.

Orban o acuză pe von der Leyen de ipocrizie

Orban a respins, de asemenea, comparația făcută de von der Leyen între războiul aflat în desfășurare în Ucraina și revolta din 1956 a Ungariei împotriva Uniunii Sovietice: „Resping complet ceea ce ați spus, doamnă președintă. Orice comparație între luptătorii pentru libertate din 1956 și ceea ce se întâmplă în Ucraina este o greșeală. Nu există nicio legătură între cele două și a face o astfel de comparație este complet greșită.”

În ceea ce privește acuzația că Ungaria oferă facilități de obținere a vizelor și angajează cetățeni ruși fără controale de securitate suplimentare, Orban a calificat critica „ipocrită”, menționând că, în timp ce Ungaria are 7.000 de cetățeni ruși care lucrează în țară, alte națiuni europene au mult mai mulți.

„Ce zici de Germania? Cum merge acolo? Ai 300.000 de muncitori din Rusia, dar mă învinovățești? În Spania lucrează 100.000 de ruși, iar în Franța, 60.000. Și apoi mă acuzi de fapte greșite. Este corect?” întrebă Orban.

El a respins, de asemenea, acuzațiile potrivit cărora Ungaria ar fi eliberat contrabandiști și traficanți de ființe umane întemnițați, afirmând: „Am salvat Europa de peste 2.000 de traficanți de persoane. În loc să fim criticați, ar trebui să fim lăudați.”

Von der Leyen a plecat din sala

Von der Leyen a părăsit sesiunea la scurt timp după declarațiile lui Orban, care au atras atenția și criticile mai multor europarlamentari. Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a rostit cuvintele de încheiere în numele lui von der Leyen.

Declarația de încheiere a lui Orban a primit reacții mixte, atât aplauze, cât și ironii auzite în sală.

„Trebuie să ne schimbăm strategia în Ucraina”

Ca răspuns la criticile conform cărora Ungaria sprijină Rusia în războiul aflat în desfășurare din Ucraina, Orban a susținut că strategia UE în Ucraina este defectuoasă și a cerut o schimbare de abordare.

„Suntem pe punctul de a pierde pe frontul ucrainean. Adevărul este că, cu tot respectul pentru Președintele Comisiei, UE nu a urmat politica corectă în acest război. Dacă vrem să câștigăm, trebuie să schimbăm această strategie de pierdere. A fost prost planificata și prost executata. Dacă continuăm pe această cale, vom pierde. Dacă nu vrem ca Ucraina să piardă, trebuie să ne schimbăm strategia”, a declarat el.

De asemenea, el și-a apărat întâlnirile cu președintele rus Vladimir Putin, insistând că diplomația este esențială în orice conflict: „În fiecare război trebuie să existe eforturi diplomatice. Avem nevoie de comunicare, contacte directe și indirecte. Dacă nu facem asta, războiul se va adânci, iar situația va deveni mai catastrofală. Vor muri mai mulți oameni – sute, mii. Chiar și în timp ce vorbim, mii mor și nu vom găsi o soluție pe câmpul de luptă cu această strategie. De aceea cred că trebuie să luptăm pentru pace. Trebuie să ne concentrăm pe o încetare a focului și să creăm o nouă strategie; altfel, vom pierde cu toții.”

„Companii germane, franceze, spaniole care eludează sancțiunile”

Răspunzând criticilor economice, Orban a subliniat că creșterea economică a Ungariei este de două ori mai mare decât media UE și a respins acuzațiile de corupție.

Răspunzând criticilor pentru utilizarea fondurilor UE, în ciuda condamnării blocului, Orban a declarat: „Banii pe care îi dați Ungariei sunt banii pe care îi câștigați din Ungaria. Câștigi bani de la noi și apoi nu reușești să ne susții.”

Abordând acuzațiile de corupție, Orbán a răspuns: „Când vine vorba de corupție, cred că acest organism are experiență în acest subiect și acum vrea să ne țină prelegeri despre corupția în statele membre. Serios?”

Premierul a acuzat în continuare țările europene că se sustrag de la sancțiuni împotriva Rusiei, declarând că multe țări desfășoară comerț cu Rusia prin Asia pentru a ocoli aceste sancțiuni. El a furnizat cifre care indică faptul că UE exportă cu 1 miliard de dolari mai mult în fiecare lună către anumite țări din Asia Centrală decât înainte de războiul Rusia-Ucraina, argumentând că aceasta este o metodă de evaziune a sancțiunilor. El a susținut în mod special că companiile germane, franceze și spaniole sunt implicate în această practică.

Orban a mai spus ipocrizia țărilor europene care continuă comerțul cu energie cu Rusia: „Aceasta este ipocrizie. În 2023, țările occidentale au cumpărat cu 44% mai mult țiței din Rusia decât înainte. Taxele din veniturile acestor companii intră în cuferele Rusiei și apoi ne acuzați că suntem prietenoși cu Rusia”.

sursă: TurikyeToday 


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background