Alexandru Antonie la Golden Hour cu Jessie: Despre relațiile de cuplu și familie în contextul social actual

Postat de pe 27 septembrie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În această ediție a emisiunii „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, Alexandru Antonie, psiholog, coach și trainer, a abordat un subiect extrem de actual și sensibil, referindu-se la relații de cuplu și la cele familiale în contextul social și economic de astăzi.

Contextul global actual remodelează inclusiv dinamicile sociale, în special relațiile interumane. Involuția interacțiunilor interumane a început odată cu setarea zonelor teritoriale la nivel planetar. Acapararea unor teritorii și etichetarea lor ca aparținând unui anumit trib sau popor au produs fracționări la nivel societal. Primii care au simțit din plin efectele involuției au fost bărbații, care s-au separat de restul societății, asumându-și rolul de a-și apăra teritoriul, familia și cultura. Lupta dintre bărbați a dus la denaturarea modelului masculin. Familiile care și-au pierdut figura masculină în urma acestor bătălii își proiectează furia asupra atacatorilor care au provocat această traumă. Așa s-a ajuns la proiectarea agresivității și separare în interiorul câmpului interior al femeilor și bărbaților și, deci, la internalizarea urii resimțite față de un inamic ancestral.

Viața comunității continua chiar și atunci când bărbații erau plecați la război, rolul lor fiind asumat de femeile care rămâneau în urmă, astfel încât să nu se simtă lipsa figurilor masculine. Mai mult decât atât, bărbații întorși de pe câmpul de luptă erau complet schimbați, separându-se de spectrul emoțional pentru a putea gestiona ororile inimaginabile la care au asistat. Mai grav este că aceste traume se transmiteau generațiilor următoare, care sufereau fără să înțeleagă cu adevărat cauza care le aducea stări de tristețe profundă. Femeile ajung să-și respingă soții, din cauza dezumanizării acestora, dar mai interesant este că acesta este drumul care duce inclusiv la respingerea indirectă a copiilor. Și tații ajung să-și respingă copiii, din cauză că manifestările celor mici aduc la suprafață amintiri crunte din război.

Feminismul a apărut pe fondul dezechilibrului bărbaților și supunerii acestora în mod constant la stresul apăsător al războiului, caz în care a fost nevoie ca persoanele care nu au suferit de pe urma acestor traume (femeile) să preia conducerea. Femeile, devenind active, au vrut să dobândească mai multe drepturi, să se implice mai mult la nivel decizional, iar părțile masculine rămase pe baricade au suprimat puterea feminină, în loc să o lase să crească treptat, armonios. Așa s-a ajuns ca femeile să preia modelele masculine, să le imite și să se integreze în mediile dedicate bărbaților. Pe parcurs, s-au pierdut elemente de feminitate cu scopul obținerii recunoașterii. De fapt, această emancipare a femeilor a apărut din nevoia asigurării unui echilibru, din necesitatea de a stabiliza familia într-un mediu contextual social care să permită continuitatea. Managementul pe care femeile l-au exersat de-a lungul vremurilor le-a setat modelul individual pentru ca ele să fie pregătite să preia foarte multe responsabilități în familiile din care fac parte. Această abilitate le face pe femei potrivite pentru roluri de conducere sau guvernare ce au ca scop final dezvoltarea armonioasă și asigurarea stabilității.

Relațiile dintre femei și bărbați sunt bazate pe nevoia de oglindire. De aceea, partenerii de viață sunt aleși în funcție de potrivire: atât femeile, cât și bărbații, caută parteneri care să le semene în mare măsură. Femeile au nevoie de parteneri egali care să le oglindească structura interioară, iar când nu găsesc, fie își aleg pe cineva care să se apropie de anumite standarde, fie rămân în expectativă, sperând să apară la un moment dat „alesul”, fie se îndreaptă către alte femei care le reflectă caracterul. Bărbații, pe de alt parte, au nevoie de o parte feminină care să le aprecieze masculinitatea pe care au pierdut-o. Dacă această nevoie nu este împlinită, bărbații fie mai așteaptă, fie intră în relații cu femei mai puternice și devin „followers” ai acestora.  

Alexandru Antonie a explicat un fenomen foarte interesant, care poate sta la baza fluidității de gen atât de prezente în timpurile noastre. La nivel transgenerațional, există posibilitatea ca o femeie, care s-a „antrenat” în mai multe vieți să-și dezvolte feminitatea la maximum, să ajungă într-una din viețile sale să trăiască din postura de bărbat. Acesta este un moment dramatic, pentru că predispoziția este de continuitate a modelului feminin pe care femeia s-a specializat în foarte multe întrupări, ceea ce va face ca în viața actuală, de bărbat, să apară complexe referitoare la gen. Asta influențează inclusiv preferințele în materie de parteneri, o astfel de persoană fiind înclinată să-și aleagă un partener masculin care să-i ofere continuitate în dezvoltare. Prin regresie, adeseori s-a descoperit că partenerii masculini de care se simt atrase astfel de persoane au fost în alte vieți parteneri de sex opus sau viceversa. Norma socială este cea care intră în conflict cu tendința interioară și, de obicei, ființa reîncarnată preia modelul social larg acceptat. În societatea de astăzi, norma socială nu mai este la fel de rigidă, astfel încât devine firească atât norma „veche” (relațiile heterosexuale), cât și pornirea nouă (relațiile între parteneri de același sex). Dinamicile din prezent destabilizează structura relațiilor de cuplu, dar alterează și echilibrul masculin-feminin din interiorul fiecărui individ, ceea ce duce la confuzii. Revenirea la un echilibru este un proces complex și complicat, ce comportă riscul refugiului în acceptarea primită din partea unor parteneri de același gen.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background