Produsele din Ucraina invadează piața din România – pericol alimentar

Postat de pe 25 septembrie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a atras atenția asupra unei amenințări subtile, dar cât se poate de prezentă: alimentele importate din Ucraina, nocive pentru organism și neconforme cu standardele europene.

Produsele agricole din Ucraina invadează piața românească, se vând la prețuri mai mici și creează concurență neloială producătorilor români. Aceste produse de proveniență ucraineană reprezintă un real pericol pentru sănătatea consumatorilor, deoarece nu respectă normele UE. În România nu sunt impuse restricții pe importul de astfel de alimente, în timp ce alte state din regiune au luat măsuri în avans.

În ultima perioadă au apărut în magazine inclusiv ouă din Ucraina, vândute la prețul de 55 de bani bucata. „Lucrurile sunt necontrolate. Nici nu ştim calitatea acestor ouă şi nici nu ştim cu ce sunt hrănite găinile în Ucraina, care produc aceste ouă. Din Ucraina nu cred că se verifică ceva, chiar dacă instituţiile statului ne spun lucrul ăsta”, spune Dragoş Frumosu, expert industria alimentară. Cu siguranță nu se mai fac verificări temeinice la sursă, adică în Ucraina, date fiind condițiile din această țară aflată în război. În România, oricum nu se fac verificări în mod corespunzător, iar Ucrainei i-am dat deja acceptul să vândă orice, oricum la noi în țară.

Acelaşi lucru îl acuză şi fermierii români. Ei cer ca marfa din Ucraina să fie analizată pentru a se descoperi dacă este sau nu contaminată. Ministrul Agriculturii din România nu a dorit să comenteze subiectul. În schimb, vecinii bulgari sunt hotărâţi să ia măsuri drastice. Sofia a cerut Consiliului Uniunii Europene suspendarea importurilor începând de anul viitor.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background