Ungaria a investit 30 de milioane de euro pentru filmul serial Iancu de Hunedoara – apărătorul creștinătății
Postat de Gold FM Radio pe 17 septembrie 2024
Autor: Marius Ghilezan
Ungaria a investit, prin Institutul Național de Film, 30 de milioane de euro pentru producția filmului serial: RISE OF THE RAVEN, despre viața Apărătorului creștinătății IANCU de HUNEDOARA, tatăl lui Matei Corvin, considerat regele întemeietor al Ungariei.
Proiectul cinematografic a fost sprijinit de statul ungar cu 10,5 miliarde forinți, făcându-l cel mai scump serial maghiar realizat vreodată. Adică, 30 de milioane de euro. Compania germană Beta film, care este cunoscută pentru filmele sale SF „Babilon Berlin” și „The Swarm,” este implicată în realizarea acestui serial.
Premiera mondială va avea loc la Cannes pe 22 octombrie 2024 la evenimentul MIPCOM (Marché International des Programs de Communication) care este cel mai mare târg de televiziune din lume. Filmările au început în iulie 2022 și includ munca a șase sute de actori și cascadori maghiari și străini.
Trailerul prezintă scene de război și viața de la curtea regatelor și imperiilor din perioada lui Ioan de Hunedoara, actorii vorbesc italiană, maghiară, germană și turcă.
Povestea este bazată pe seria de romane scrise de Bán Mor, producătorul este Robert Lantos. Ioan de Hunedoara este interpretat de Kádár L. Gellért, regizorii maghiari sunt: Orsolya Nagypál și Attila Szász. Serialul va fi difuzat în 2025.
Blazonul Corbul cu inel în cioc, posibil, de origine cumană
Filmul RISE OF THE RAVEN (Ascensiunea corbului) se bazează pe blazonul familiei Hunyadi: corbul cu inel de aur în cioc. Legenda spune că un corb i-ar fi șterpelit lui Iancu inelul de logodnă, iar acesta vigilent, l-a ochit cu un arc și și-a recuperat inelul. O altă istorisire vorbește despre un corb care ar fi fost mesagerul mamei sale, care i-a trimis vești prin această pasăre, în timp ce era arestat la Praga (Mult timp serviciul poștal maghiar avea corbul ca figură atașată). O altă versiune ar fi un orășel din Serbia.
Cea mai plauzibilă era originea cumană a familiei, iar corbul- un simbol sacru al acestui popor migrator. Basarab, unul dintre posibilii săi străbunici, era de origine cumană, potrivit scrierilor lui Neagu Djuvara.
Iancu de Hunedoara este prezentat ca Janos Hunyadi pe Cinemagia
Filmul prezintă geopolitica acelor vremuri. Țările românești erau vasale Imperiului Otoman, dar Sultanul Mahomed al II-lea n-a îndrăznit să atace Cetatea de la Hunedoara, temându-se de Munții Carpați. A preferat să organizeze un asalt asupra cetății Belgrad, unde exista 8.000 de soldați, majoritatea echipați cu prăștii, proveniți din clasa țărănească. În 1456, momentul culminant al filmului, mica armată a lui Iancu de Hunedoara învinge armia de 160.000 de soldați și zeci de fregate ale lui Mahomed al II-lea. Din acea bătălie s-a considerat că Iancu de Hunedoara a fost un apărător al creștinătății.
Culmea e că în timpul domniei Regelui Matyas (Matei Corvinul) – CEL MAI MARE REGE AL UNGARIEI – era acuzat că nu are origini nobiliare și făcea trimitere la originile sale romane.
Trailer
Tatăl lui Iancu era Voicu, care împreună cu fraţii săi Mogoş şi Radu au fost ostaşi în slujba regelui maghiar Sigismund de Luxemburg. Pentru că s-au distins în luptele antiotomane, Sigismund i-a răsplătit în anul 1409, dăruindu-le castelul de la Hunedoara, împreună cu pământurile care ţineau de el, cu vreo 35 de sate, vămi, mine de sare, aur, argint şi fier. Atunci a primit familia Huniazilor şi blazonul ei nobiliar (un corb cu aripile uşor desfăcute şi cu un inel în cioc).
Arborele genealogic al lui Iancu de Hunedoara.
Soția sa Erzsébet Szilágyi Horogszegi a fost mama regelui Matei Corvin. Puține lucruri se cunosc în istoriografia maghiară despre mama faimosului rege maghiar.
Principele Transilvaniei, ajuns comite al Banatului, Iancu de Hunedoara se odihnește în Catedrala de la Alba Iulia. A murit în 1456, în urma epidemiei de ciumă.
sursă: newstand.ro