Erdogan reafirmă sprijinul pentru Kiev și solicită întoarcerea Crimeei în Ucraina

Postat de pe 12 septembrie 2024

„Întoarcerea Crimeei în Ucraina este o cerință a dreptului internațional”, spune Recep Tayyip Erdogan într-un mesaj video, scrie agenția turcă Anadolu

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat miercuri sprijinul ferm al Turciei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, subliniind totodată sprijinul permanent pentru drepturile tătarilor din Crimeea.

„Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei este neclintit. Întoarcerea Crimeei în Ucraina este o cerință a dreptului internațional”, a declarat Erdogan într-un mesaj video la cel de-al patrulea Summit al liderilor platformei Crimeei.

El a evidențiat poziția Turciei față de Crimeea, subliniind că întoarcerea sa în Ucraina se aliniază cu standardele juridice internaționale, subliniind durerea de durată trăită de turcii tătari din Crimeea, a căror suferință persistă timp de opt decenii.

De asemenea, Erdogan și-a exprimat încrederea în acțiunile ulterioare de sprijinire a turcilor tătari din Crimeea, spunând: „Cred că vor continua să se facă pași suplimentari pentru a consolida drepturile turcilor tătari din Crimeea în perioada următoare”.

Președintele turc a mulțumit președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky și liderului tătarilor din Crimeea Mustafa Abdulcemil Kirimoglu pentru rolul lor în organizarea summitului, care marchează 80 de ani de la expulzarea tătarilor din Crimeea.

El a subliniat, de asemenea, că Turcia nu a recunoscut niciodată anexarea Crimeei, care a exacerbat suferința populației din regiune.

Erdogan a subliniat drepturile turcilor tătari din Crimeea de a trăi „liber, în siguranță și pașnic în propria lor țară”.

Președintele a remarcat în continuare evoluția pozitivă a eliberării lui Nariman Celal din captivitate și și-a exprimat speranța pentru libertatea tuturor compatrioților tătari din Crimeea, inclusiv Hasan Ahmedov și Aziz Ahmedov.

În încheierea discursului său, Erdogan a transmis aspirațiile mai largi ale Ankarei pentru soluționarea conflictului, menționând: „Dorința noastră sinceră este ca războiul să se încheie cu o pace echitabilă și de durată bazată pe integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

În cele din urmă, el și-a exprimat speranța că eforturile platformei vor contribui la inițiativele internaționale de pace în regiune și i-a comemorat pe cei care au decedat în timpul celei de-a 80-a aniversări a exilului.

Forțele ruse au intrat în Peninsula Crimeea în februarie 2014, președintele rus Vladimir Putin împărțind oficial regiunea în două subiecți federali separati ale Federației Ruse în luna următoare.

De atunci, tătarii din Crimeea și-au continuat lupta pentru integritatea teritorială a Ucrainei împotriva ocupației ruse.

Etnicii tătari din Crimeea s-au confruntat cu persecuții de la preluarea peninsulei de către Rusia în 2014, o situație pe care Turcia a denunțat-o.

Turcia și SUA, precum și Adunarea Generală a ONU, consideră anexarea ca fiind ilegală.

sursă: Anadolu


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background