Germania: „Toți împotriva AfD” sau cum se distruge conceptul de democrație

Postat de pe 7 septembrie 2024

În Saxonia și Turingia, AfD a câștigat o victorie la urne. Cu toate acestea, aceste rezultate au fost imediat contestate și descrise ca fiind nedemocratice. Putem concluziona că a vota democratic înseamnă a nu vota pentru AfD? Interesant. Dar libertatea de alegere a cetățenilor adulți?, se întreaba jurnalista Anna Schneider (Die Welt) conform Le Figaro

Privind rezultatele provizorii ale  alegerilor regionale din Saxonia și Turingia , aproape că ne-am putea întreba dacă democrația este o idee atât de bună până la urmă. Sau măcar dacă plecăm de la principiul că fiecare pur și simplu votează după suflet și conștiință.

Până la urmă, de multe ori, reprezentanții presei și politicienii au încercat, prin pedagogie, să cheme locuitorii din regiunile menționate să „voteze democratic” . Cu toate acestea, această întreprindere a fost în mare parte în zadar. Poate că est-germanii pur și simplu nu au înțeles mesajul. În acest caz, coaliția „semafor” va trebui să își explice mai bine politica în viitor.

Cutia Pandorei

Într-adevăr, văzut din exterior, mișcarea nu este atât de ușor de urmărit. Dacă am învățat la școală că democrația înseamnă „suveranitate în mâinile poporului” , astăzi este necesară o distincție.Un exemplu: duminica alegerilor, pe rețeaua X am putut citi o postare a secretarului general al CDU, Paul Ziemak: „De aici și cererea mea: 1.) Mergeți la vot 2.) Votați democratic 3.) Votați #CDU” .

Evident, dorința sa a fost auzită, întrucât prezentatorul unui program de prognoză electorală de pe postul ARD a informat telespectatorii mai târziu în seară: „În prezent, candidatul care a obținut cele mai multe voturi democratice este Mario Voigt , adică poate viitorul ministru -președintele CDU din Turingia. A vota democratic înseamnă, așadar, a vota CDU și, în orice caz, a nu vota pentru AfD. Interesant.

Cu siguranță, putem presupune, mai mult sau mai puțin justificat, că orice participare a AfD la guvernare ar echivala cu deschiderea cutiei Pandorei care duce la sfârșitul oricărei democrații. Dar, pe lângă faptul că ironia democrației constă tocmai în faptul că putem vota împotriva ei, ar putea fi momentul să clarificăm terminologia. Nu tot ceea ce dezaprobăm este neapărat nedemocratic. De ce am folosi acest termen? Haide, fără falsă modestie: nu ne lipsește vocabularul. Desigur, problema este în altă parte: vedem că fiecare partid, cu excepția AfD (condamnările staliniste ale lui Sahra Wagenknecht în cadrul BSW nefiind încă o sperietoare), se consideră la fel de minunat cât democrația însăși, care este deja în sine relativ.

O întrebare spinoasă

În fine, este important să distingem sistemul de partide german de democrația propriu-zisă, chiar dacă înțelegem dorința de a asocia cele două noțiuni. Este dificil să faci ceva mai pozitiv decât democrația. Probabil din aceleași motive (libertatea este atât de sexy) și Verzii se consideră un partid liberal. Toată lumea încearcă să scape de realitate cât de bine poate și ce este mai normal atâta timp cât nu răniți pe nimeni. Cu toate acestea, din păcate, acest lucru nu este întotdeauna cazul.

De exemplu, la fel ca mulți alții, ministrul federal social-democrat al Sănătății  Karl Lauterbach s-a declarat șocat de rezultatele acestor alegeri regionale, pe care le-a descris drept „cu adevărat consternante și grave”. El a spus că îi pare rău pentru landurile în cauză. E frumos din partea lui. Probabil îi învinovățește și pe ei: la urma urmei, îl consideră pe Olaf Scholz cel mai bun cancelar federal al tuturor timpurilor. „În primul rând, cred că îl cunosc pe cancelar mai bine decât majoritatea alegătorilor, deoarece îl întâlnesc mai des”, a declarat el în cadrul programului „Hart aber fair” . Deci el știe cu siguranță ce este bine și corect pentru alegători.

Acesta este poate și ceea ce îl încurajează, ca și cei care îi împărtășesc punctul de vedere, să efectueze diverse sondaje care dau sau întăresc regulat impresia că Germania de Est trebuie mai degrabă educată în termeni de teorie democratică. Astfel, în luna august a anului trecut, un sondaj realizat de IfD (Institut für Demoskopie Allensbach – Institute of Demography Allensbach) a relevat că doar 27% dintre est-germani au fost de acord cu afirmația: „Democrația poate aduce un răspuns la problemele cu care ne confruntăm în cadrul Republicii Federale . Cercetătorul de la IfD Thomas Peterson a scris pe acest subiect că rezultatele ar putea fi interpretate doar ca „un semn al unei ancorari mai slabe a democrației în Est” .

Întrebarea este pur și simplu despre ce democrație vorbim. După cum am văzut anterior, această întrebare este în cele din urmă mai spinoasă decât pare. Totul depinde dacă echivalăm democrația cu domnia Ricardei Lang  și a Saskiei Esken sau pur și simplu cu libertatea totală de decizie a cetățenilor adulți. Poate că evaluarea amară pe care  est-germanii  o fac despre democrație în sondaje se datorează și faptului că li se spune constant că alegerea lor electorală este democratică doar dacă optează pentru patridele potrivite. Acesta este cel mai bun mod de a distruge un concept.

sursă:Le Figaro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background