Ancheta incendiului de la Matei Balș – „vinovați sunt pacienții”

Postat de pe 2 septembrie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, jurnalista Iosefina Pascal a vorbit despre evoluția anchetei incendiului de la Spitalul Matei Balș din capitală.  

Incendiul de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” a izbucnit pe data de 29 ianuarie 2021, în jurul orei 05:00, la parterul unității spitalicești care trata atunci bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2. Focul a cuprins 4 saloane în care erau internați pacienți cu COVID-19, cu forme severe și medii ale bolii. Se pare că acest incendiu s-ar fi produs de la aerotermă, adusă de acasă de familia unui pacient. Dosarul se află în continuare la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și momentan nimeni nu a fost pus sub acuzare. „Experții INSEMEX au concluzionat că incendiul s- a produs de la o aerotermă adusă de acasă de familia unui pacient. Acel pacient a și decedat în incendiu. Aeroterma fusese pusă sub patul acestuia, în condițiile în care în cameră erau puși pe concentrație de oxigen. În salonul respectiv erau trei pacienți la acel moment”, au declarat surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.

Iosefina Pascal a subliniat faptul că această descoperire este bizară, tocmai pentru că, fiind vorba despre o secție de terapie intensivă, este bine cunoscut faptul că este strict interzisă introducerea unor obiecte străine în incinta secției. Pacienții de la ATI nici nu puteau fi vizitați, mai ales în condițiile pandemiei, când accesul în unitățile spitalicești din toată țara era strict restricționat. E greu de crezut că aparținătorii ar fi putut să intre în spital la acel moment, să treacă de pază, de asistenți și de medici, să ajungă pe secția ATI și să monteze aeroterma. Dacă am presupune că așa s-au întâmplat lucrurile, vina este tot a cadrelor din spital, de la personalul auxiliar, la medici, care nu s-au asigurat că regulamentele sunt respectate. „Dacă au fost atât de abili aparținătorii încât să treacă de pază și să instaleze aeroterma criminală în salonul de la ATI, păi înseamnă că se întâmplă foarte multe alte lucruri bizare și nefericite în aceste spitale, din moment ce, practic, un aparținător poate să dea foc întregului spital, nu? Mi se pare foarte bizară concluzia INSEMEX”, a afirmat Iosefina Pascal.

A fost consemnată și mărturia medicului de gardă din acea seară, de la Spitalul Matei Balș, care a declarat că nu a văzut aparate de încălzire în salonul respectiv, care erau interzise încă din 2017. Medicul preciza că nici temperatura în clădire nu era cea mai scăzută. „Eu nu am văzut în acea seară instalații de încălzire. A ars un singur salon, iar cel care era față în față a fost distrus mai degrabă de suflu, de căldură. Când căldura a topit și s-au spart geamurile, a fost un suflu, în primele zece minute. Până au venit pompierii, s-a respectat planul de dezastre. Pompierii au intrat și au stins focul, iar în momentul în care au intrat, au observat niște cadavre, apoi au căutat să vadă dacă mai sunt victime și atunci l-au găsit pe al patrulea. A fost o procedură firească, nu a fost nicio bizarerie”, declara atunci medicul Cătălin Apostolescu.

În martie 2021, Corpul de Control al prim-ministrului a făcut publice principalele nereguli care au fost constatate în urma verificărilor efectuate la Institutul „Matei Balș” după incendiu; nu se menționează nimic despre vreo aerotermă amplasată în saloanele ATI. Instalația electrică, proiectată și executată la nivelul anilor 2000-2001, era subdimensionată pentru necesitățile spitalului, respectiv s-a observat suprasolicitarea acesteia prin încărcarea cu consumatori de ultimă generație (aparatură medicală, paturi electrice etc). Singurele lucrări de înlocuire a instalațiilor electrice au fost realizate în anul 2017, când au fost schimbate 7 tablouri electrice la etajul 3 și mansarda din Pavilionul V. Consumul foarte mare de oxigen medical în tratarea SARS-CoV-2 a alimentat producerea incendiului și explozia. S-a luat în calcul și supravegherea deficitară a bolnavilor din partea personalului medical aflat în serviciu, cu precădere în intervalul orar 01:00-05:00 dimineața, dar și lipsa senzorilor de fum și detecție a oxigenului în cadrul saloanelor și holurilor clădirilor respective. Printre nereguli a fost menționată și „lipsa supravegherii video la nivelul holurilor Pavilionului 5, aspect ce ar fi favorizat observarea din timp a incendiului, reprezentând totodată un martor obiectiv al desfășurării întregii activități medicale/nemedicale din clădire”.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background