Premierul britanic Keir Starmer nu vrea ca Marea Britanie să ajungă ca Germania
Postat de Gold FM Radio pe 29 august 2024
Într-o vizită la Berlin, noul premier britanic s-ar putea să-l privească pe cancelarul Olaf Scholz ca pe o avertizare, scrie Politico
Noul premier al Marii Britanii, Keir Starmer, caută lecții despre cum să mențină la putere un guvern de centru-stânga. Nu le va lua de la Olaf Scholz.
Noul prim-ministru britanic a zburat la Berlin marți seara, bucurându-se încă de gloria victoriei sale electorale de luna trecută. Omulpe care îl întâlnește, cancelarul german Scholz, se află pe o traiectorie opusă, lâncezește în sondaje și se confruntă cu o probabilă înfrângere electorală anul viitor.
În timp ce perechea va avea multe de discutat, de la abordarea imigrației până la apărarea de extrema dreaptă populistă, averile lor politice contrastante înseamnă că noul copil din bloc ar putea fi cel care dă sfaturi liderului mondial mai experimentat.
Alegerea de către noul prim-ministru britanic al aliatului său de centru-stânga la Berlin pentru prima sa vizită bilaterală va fi, fără îndoială, o distragere binevenită pentru Scholz, în timp ce se luptă cu presiunile interne. Starmer a sosit, jurând că va „întoarce foaia cu Brexit”, în timp ce cei doi lideri demarează discuțiile pentru a stimula cooperarea comercială și de apărare.
Dar, în timp ce Starmer prezintă proiectul Partidului său Laburist ca un deceniu de reînnoire, sondajele din Germania sugerează că Partidul Social Democrat (SPD) al lui Scholz este pe cale de ieșire, cu dreapta și extrema dreaptă pregătind teren.
Un oficial din Downing Street, căruia i s-a acordat anonimatul să vorbească sincer, a recunoscut că Starmer vrea să evite să joace în mâinile extremei drepte prin repetarea erorilor pe care le-a făcut Scholz.
„Comunicarea este absolut primordială”, au spus ei. La fel, a spus oficialul, creează o narațiune „în care oamenii normali se pot „vedea” pe ei înșiși și interesele lor reprezentate de guvern”.
Atenție la extrema dreaptă – și la climă
Emily Thornberry, care până la alegerile din 4 iulie a ocupat funcția de procuror general în umbră pentru Anglia și Țara Galilor în Cabinetul din umbră al lui Starmer, a spus că două dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă Germania și Marea Britanie se suprapun de fapt – schimbările climatice și extrema dreaptă.
„Cu privire la schimbările climatice, ar putea exista unele avertismente cu privire la ceea ce se poate întâmpla dacă conducerea nu înțelege corect”, a spus ea referindu-se la măsurile nepopulare din punct de vedere electoral luate de guvernul lui Scholz pentru a combate emisiile.
„Când ne uităm la ceea ce se întâmplă în Germania, lecția de învățat este că experiența germană arată cât de dificil este să reunim o coaliție pentru a face față schimbărilor climatice… Cu siguranță nu vrem să ajungem cu opiniile atât de polarizat, deoarece au ajuns să fie în Germania.”Starmer poate să fi câștigat o majoritate masivă, iar sistemul politic complex al Marii Britanii este creat pentru a ține departe extremiștii, dar echipa sa este bine adaptată la numeroasele amenințări cu care se confruntă noul guvern.
Starmer și Scholz vor demara negocierile pentru un nou acord bilateral, sperând să stimuleze apărarea și comerțul, iar sprijinul pentru rezistența Ucrainei împotriva Rusiei va fi, fără îndoială, un subiect cheie de discuție.
„Dar contextul pentru toate acestea, sub toate acestea, va fi cum poate centrul stânga să dețină majorități mai sigure, având în vedere că povestea de până acum din Germania, din Australia, din SUA, este că centrul stânga poate câștiga din nou – dar de fapt, asta este doar jumătate din bătălie”, a declarat Claire Ainsley, șefa politicilor Starmer între 2020 și 2022.
„Câștigarea sprijinului continuu al publicului în timp ce se află la putere este următoarea campanie.”
Jokeri la dreapta
La fel ca coaliția lui Scholz, noul guvern laburist se confruntă cu o amenințare puternică din partea extremei drepte. Revoltele care vizează imigranții și oamenii de culoare care au slăbit Anglia și Irlanda de Nord la începutul acestei luni au avut cauze disparate, iar Starmer speră să abordeze rădăcinile tulburărilor ținând cont de problemele de zi cu zi.
Dar partidul populist Reform din Marea Britanie a lui Nigel Farage a câștigat 14% din voturi la alegerile generale, comparativ cu 34% ale laburismului, aflându-se pe un val de dezgust față de politică, în timp ce statul britanic lovit de austeritate continuă să se prăbușească. Farage, faimosul Brexiteer, face și campanie pentru anularea țintelor de emisii nete zero.
Făcând campanie drept învingătorul mult așteptat, Starmer nu a fost cel mai electrizant dintre candidații electorali. S-ar putea să vrea acum să guverneze cu un pic mai dinamism.
Tăiat dintr-un material similar, Scholz și-a câștigat porecla „Scholzomat” – similară cu supranumele „Maybot” a Theresei May – datorită stilului său controlat și plictisitor.
Porecla se încadrează perfect în tradiția predecesoarei sale, Angela Merkel, care a fost văzută ca o ancoră a stabilității. Spre deosebire de fostul cancelar, însă, Scholz este perceput ca fiind lipsit de autoritate: într-un sondaj din august, de fapt, aproximativ trei germani din patru au spus că îi lipsește spiritul de lider.
Scholz a trebuit, de asemenea, să treacă prin mai multe crize guvernamentale cu potențialul de a-și arunca în aer coaliția de la preluarea lui Merkel în 2021.
Acestea au variat de la o hotărâre-bombă care a aruncat o gaură de 60 de miliarde de euro în bugetul țării, până la discordia privind sprijinul pentru Ucraina și o cheie de mediu surprinzătoare în lucru: pompele de căldură.
Cum să nu guvernezi
După cum este cronicizat de POLITICO , extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a armat costul planurilor coaliției de guvernare de a interzice instalarea cazanelor pe gaz începând de anul viitor; guvernul a diluat în cele din urmă legislația.
Ainsley a spus că greseala ecologică a fost una dintre multiplele lucruri pe care Starmer le poate învăța de la Scholz.
„Lecția pe care o iei din asta este că alegătorii și costul vieții lor trebuie să fie într-adevăr în centrul oricărei politici de mediu. De fapt, va fi dăunător să trimitem orice fel de mesaj că alegătorii ar trebui să plătească pentru politicile climatice”, a spus ea.
„De aceea, laburistii au învățat parțial acea lecție și pun cu adevărat facturile oamenilor în centrul atenției.”
Joss Garman, un alt fost consilier laburist, care este acum directorul executiv al Fundației Europene pentru Climă, a declarat că experiența lui Scholz cu pompa de căldură „a devenit un studiu de caz manual despre cum să nu facem politica climatică”.
Garman a adăugat că, în timp ce Marea Britanie este „într-un loc mult mai bun [decât Germania] în ceea ce privește nivelurile de sprijin public” pentru măsurile climatice, există un „risc” ca grupurile de extremă dreaptă să câștige acțiune prin mesaje anti-verzi dacă guvernul „ greșește.”
Strângând frânele
Un alt subiect familiar pentru Starmer și cancelarul Rachel Reeves va fi „frâna datoriei” Germaniei, care limitează volumul datoriilor pe care guvernul o poate asuma.
Aceste limite afectează renumita infrastructură a Germaniei – și sprijinul pentru Scholz. Deși o mare parte a problemei este anterioară mandatului SPD la putere, alegătorii sunt încă supărați că actualul guvern nu își îndeplinește unele dintre planurile sale ambițioase.
„Așadar, este acea poveste familiară a nevoii și a publicului care dorește să cheltuiască pentru infrastructură, dar există finanțări constrânse pentru a face asta”, a spus Ainsley, descriind dinamica ca „o mare concluzie”.
Luptele interioare persistente, în special între democrații liberi conservatori din punct de vedere fiscal și cei doi parteneri de coaliție mai de stânga, SPD și Verzii, au întârziat, de asemenea, elaborarea politicilor și au destabilizat alianța, o problemă pe care Starmer nu o are după ce a fost ales într-o alunecare de teren.
Alegătorii au dat o lovitură zdrobitoare coaliției germane de guvernământ la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, dând SPD cel mai prost rezultat național la vot din mai mult de un secol. Mai mult decât atât, în alegerile de stat critice de duminică din estul Germaniei, toate cele trei partide se luptă să câștige suficiente voturi pentru a atinge chiar și pragul de 5% necesar pentru a câștiga locuri în parlamentele de stat.
Între timp, AfD a continuat să crească în sondaje – de la 11% în decembrie 2021, când Scholz a preluat mandatul, la 18% acum – și este în prezent al doilea partid ca mărime din Germania.
Printre motivele popularității sale se numără preluarea unei dezbateri emoționante asupra migrației, care a izbucnit în Germania în acest an, în urma mai multor atacuri cu cuțitul – o temă cunoscută lui Starmer în urma dezinformării despre un incident în care trei copii au fost înjunghiați într-o clasa din orașul din nordul Stockport, ceea ce a generat scânteia recentelor revolte.
În ciuda ratingurilor sale scăzute din punct de vedere istoric, Scholz spune că intenționează să candideze din nou la cancelarie la alegerile naționale din Germania de anul viitor. Dar chiar și cei din propriul său partid nu par încântați de această perspectivă, doar unul din trei membri SPD spunând că vor să fie candidatul lor de top într-un sondaj Forsa publicat în iulie.
O persoană strâns legată de laburiști, căreia i s-a oferit și anonimatul să vorbească sincer, a spus că Starmer dorește să facă cât mai multe progrese posibil cu privire la un nou acord de securitate propus cu UE sub Scholz, deoarece anticipează că sarcina va fi mai dificilă în cazul unui succesor.
Un consilier senior care cunoaște gândirea lui Scholz a declarat pentru POLITICO că există simpatie în Berlin cu privire la necesitatea unui acord de securitate, mai ales că un astfel de acord există deja între Regatul Unit și Franța și între Franța și Germania.
Cu toate acestea, partidul cel mai probabil să-și asume cancelaria anul viitor este cea mai mare forță de opoziție a Germaniei – o alianță între Uniunea Creștin Democrată (CDU) și partidul său soră bavarez, Uniunea Socială Creștină – care în prezent votează pe primul loc, cu aproximativ 31 de persoane. la sută.
Este de două ori mai mult decât SPD-ul lui Scholz, care se așteaptă să câștige 15 la sută. Șeful CDU, Friedrich Merz, despre care se așteaptă să fie principalul adversar al lui Scholz anul viitor, este mai aproape ideologic de conservatori și le-a lăudat politicile privind migrația – și anume schema eșuată de deportare a migranților din Rwanda.
Următoarea oprire la Paris
În ciuda tulburărilor, Sébastien Maillard, coleg asociat la grupul de reflecție pentru afaceri internaționale Chatham House, a spus că nu este surprinzător că Starmer a ales Berlinul ca primă oprire a misiunii sale diplomatice europene.
Pe lângă înclinațiile de stânga comune ale celor doi lideri, a spus Maillard, Germania este mult mai dornică să întâmpine Regatul Unit înapoi în rândul european decât este o Franță „mai precaută”, unde Starmer se va întâlni cu președintele Emmanuel Macron după plecarea de la Berlin miercuri.
„Cred că știm cât de mult a fost supărată Germania de Brexit încă de la început și îi lipsește cu adevărat acest partener… și Franța, dar nu în aceeași măsură”, a spus Maillard. „Sunt sigur că Germania poate fi un bun avocat în cadrul UE al revenirii Marii Britanii.”
Starmer ar putea dori totuși să rezolve unele dintre aceste probleme în timpul unei negocieri bilaterale cu Macron la Palatul Elysée, totuși.
Cu toate acestea, ținând cont de bătăile electorale pe care președintele francez le-a luat atât de la stânga, cât și de la extrema dreaptă în ultimele luni, Starmer s-ar putea trezi că primește sfaturi despre cum să nu le explodeze ca centrist.
sursă: Politico