Ungaria: Unii refugiații ucraineni își pierd dreptul la locuință

Postat de pe 22 august 2024

Refugiații ucraineni din Ungaria și-au pierdut locuințele sociale miercuri în urma unui decret care rezerva dreptul de acces doar persoanelor strămutate din zonele în care are loc războiul, scrie Le Monde

În prezent, Budapesta enumeră treisprezece zone geografice afectate de invazia rusă, sau jumătate din regiunile ucrainene.

După doi ani și jumătate de conflict armat, a fost necesară o schimbare „rezonabilă și proporțională” a legii, a declarat comisarul responsabil cu primirea ucrainenilor, Norbert Pal în ziarul pro-guvernamental Magyar Nemzet. Ungaria primește 46.000 de oameni din țara vecină, majoritatea din vestul Ucrainei și adesea din minoritatea maghiară.

Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), această implementare a unui amendament introdus pe 28 iunie privește între 2.000 și 3.000 de persoane.

Femeile și copiii romi expulzați

În Kocs, la 70 km nord-vest de Budapesta, în jur de 120 de refugiați, majoritatea femei și copii romi, au fost expulzați miercuri dintr-un centru de cazare aflat sub supravegherea poliției, a declarat un fotograf de la AFP, scrie Le Parisien

„Suntem într-o situație disperată pentru că nu avem unde să mergem”, a declarat pentru AFP Marina Amit, o mamă a cinci copii care a sosit anul trecut. „Nu ne putem întoarce în Ucraina: am un fiu de 17 ani”, a adăugat ea, temându-se că va fi recrutat în armata ucraineană.

Cei mai vulnerabili sunt membrii minorității etnice rome din cea mai vestică regiune a Transcarpatiei, care încă locuiesc în adăposturi care riscă să se închidă, potrivit BBC . Unii au dublă cetățenie ucraineană și maghiară și li s-a refuzat asistența în altă parte a UE, pe motiv că sunt cetățeni maghiari.

Fără cazare alternativă

În prezent, Budapesta enumeră treisprezece zone geografice afectate de invazia rusă, jumătate din regiunile Ucrainei. Această listă ar trebui actualizată lunar. Refugiații al căror ultim loc de reședință în Ucraina nu se află într-una dintre aceste regiuni își vor pierde imediat dreptul la asistență de la stat.

sursă: Le Monde


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background