Wall Street Journal: Trista moștenire prezidențială a lui Joe Biden

Postat de pe 19 august 2024

Președintele Biden a promis că va fi un unificator, dar a făcut exact opusul și a guvernat ca progresist care divizează, scrie Wall Street Journal

Vor rasuna osanale pentru președintele Biden, la Chicago, luni, când participanții la convenția democrată îl vor saluta drept un presedinte cu un aer de George Washington pentru că a renunțat „voluntar” la putere. Apoi îl vor abandona ca pe un moft trecător.

Aceasta este soarta unui președinte pe care majoritatea americanilor îl consideră un eșec și care se îndrepta spre înfrângere într-o revanșă împotriva lui Donald Trump. Este o ieșire tristă pentru o președinție care ar fi putut fi mult mai bună dacă și-ar fi onorat promisiunea de campanie de a uni țara și de a fi o „tranziție” din era Trump.

Amintiți-vă că  Biden a câștigat Casa Albă, la a treia încercare, ca ultima, cea mai bună alternativă pentru Bernie Sanders, Elizabeth Warren și stânga partidului său. El a făcut campanie împotriva lui Trump în calitate de unificator național care va evita extremele și va guverna din centru.

În funcție, a făcut opusul. După ce au câștigat controlul asupra unui Senat cu 50-50 în turul tur al Georgiei din 2021, democrații au văzut o oportunitate istorică de a trece, ei bine, totul. Pentru a-i menține pe progresiști ​​de partea lui, Biden a încheiat un târg faustian pentru a urmări o mare parte din agenda domnului Sanders. Lui Elizabeth Warren i-a acordat putere de veto asupra autorităților sale financiare. Mai presus de toate, și-a subînchiriat președinția lui Nancy Pelosi, Chuck Schumer și Democraților din Congres.

Acest lucru a început cu o factură de cheltuieli de 1,9 trilioane de dolari în martie 2021, în numele Covid, deși pandemia era aproape încheiată și economia își revenea rapid. Acest lucru a plantat semințele celei mai grave inflații din ultimii 40 de ani, care a atins 9,1% în iunie 2022 și a redus veniturile reale ale americanilor.

Acesta a fost modelul lui Biden de-a lungul carierei sale politice de jumătate de secol. Arată-i unde merge partidul și el îl va urma. Ron Klain, primul său șef de cabinet la Casa Albă, l-a sfătuit pe Biden să-și unească partidul pe Capitol Hill, mai degrabă decât să caute un compromis cu republicanii. Ratingul său de aprobare a suferit pentru asta.

Cea mai mare parte a planului său Build Back Better a murit într-un Congres îngust divizat. Iar proiectele de lege uriașe care au transmis voturile de partid – extravaganța de ajutorare a Covid-19 și Legea de reducere a inflației (IRA) – au produs datorii și deficite record pe timp de pace.

Rezultatele IRA se vor desfășura pe parcursul multor ani, dar controalele sale asupra prețului medicamentelor vor limita tratamentele medicale, iar 1 trilion de dolari în subvenții ecologice duc la o mare alocare greșită a capitalului. Legislația bipartizană Chips Act și facturile de infrastructură vor genera unele noi fabrici și poduri, dar la un cost enorm.

Biden a urmat stânga în ceea ce privește securitatea graniței, iar rezultatul principal a fost otrăvirea șansei oricărui compromis în materie de imigrație. Eșecul său de a se adapta la graniță poate fi misterul mandatului său.

Moștenirea sa de politică externă nu va fi completă până nu vom vedea cum se desfășoară războaiele în Ucraina și Orientul Mijlociu. Dar știm că retragerea lui catastrofala din Afganistan a fost un semn al slăbiciunii naționale care a încurajat adversarii din întreaga lume. El nu a fost capabil să-l descurajeze pe Vladimir Putin să invadeze Ucraina, nici Iranul și împuterniciții săi să amenințe însăși existența Israelului.

Biden s-a descurcat mai bine în Pacific, în special în construirea unei arhitecturi a aliaților dispuși să reziste dominației chineze. Pactul Aukus, legăturile militare extinse cu Japonia și legăturile mai strânse cu Filipine sunt exemple.

Dar cel mai dur verdict al istoriei poate fi că, având adversari pe piață, Biden a propus reduceri ale cheltuielilor SUA pentru apărare după inflația în fiecare an al Președinției sale. Acest lucru îl va bântui pe următorul președinte, oricine ar fi acesta, dacă noua axă a adversarilor din China, Rusia, Iran și din alte părți încearcă să exploateze o armată americană fără mijloacele necesare pentru a-și îndeplini angajamentele globale.

***

Departe de a trece de la Donald Trump, Biden a căutat să-l mențină pe fostul președinte în centrul atenției politice. El i-a definit pe toți republicanii drept MAGA și a declarat că chiar și proiectele de lege modeste privind integritatea votului în Georgia și în alte părți sunt rasiste. El a spus că alegătorii trebuie să aleagă între „partea lui Abraham Lincoln [democrații] sau Jefferson Davis [republicanii]”.

Poate cel mai dăunător ca precedent de încălcare a normelor, Biden a spus clar că dorește ca Trump să fie urmărit penal ca infractor. Departamentul său de Justiție a fost obligat. Acest lucru l-a făcut pe domnul Trump un martir al alegătorilor primari republicani și l-a ajutat să câștige nominalizarea GOP. Biden nu a vrut ca Trump să dispară; a vrut să-și susțină cariera suficient de mult pentru a alerga împotriva lui ca cel mai ușor de învins republican.

Planul egoist al domnului Biden de a candida pentru un al doilea mandat a fost anulat de o senescență în creștere pe care nu era dispus să o admită. Dacă ar fi anunțat la începutul anului 2023 că nu va candida din nou, ambele părți s-ar fi putut reinițializa alegerile primare cu candidati mai tineri mai capabili să facă față provocărilor tot mai mari ale Americii în țară și în străinătate.

În cele din urmă, domnul Biden a fost forțat să renunțe la ambițiile sale de realegere de către Pelosi și colegii săi democrați care dobândesc întregul partid în acest an. Plecarea sa de ultimă oră a lăsat Americii să aleagă între un vicepreședinte netestat, care nu a trebuit să caute niciodată un singur vot în alegeri primare și un fost președinte care nu este agreat de mai mult de jumătate din public.

Democrații vor numi acest lucru un triumf dacă doamna Harris reușește să câștige, dar ea sau Trump vor moșteni o țară mai divizată și mai deprimată decât atunci când a fost ales Joe Biden . Aceasta este moștenirea nefericită a președinției Biden.

sursă: Wall Street Journal


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background