Noua lege anti-LGBTQ+ a Bulgariei este oficială. ONG-urile roagă UE să ia măsuri

Postat de pe 17 august 2024

Legislația a declanșat proteste în toată țara și condamnări din partea grupurilor pentru drepturile omului, scrie Politico

Bulgaria a publicat vineri oficial textul unei legi controversate care interzice „propaganda” LGBTQ+ în școli, după ce președintele țării, Ruman Rudev, a refuzat să se opună legii.

Modificarea codului educațional al țării, care a fost introdusă de partidul de extremă dreaptă pro-rus Renaștere și susținut în mod neașteptat de partidele pro-Uniunea Europeană, interzice „propaganda, promovarea sau incitarea” „ideilor și opiniilor” LGBTQ+ în școli, fără a preciza detalii suplimentare.

A fost adoptată cu o mare majoritate în parlament pe 7 august, legea a condus la proteste în toată Bulgaria în ultima săptămână. Cea mai recentă demonstrație a avut loc joi în fața palatului prezidențial.

„Această lege nu este doar o problemă bulgară – este o lege rusă care și-a găsit drum în inima Europei”, a declarat Rémy Bonny, director executiv al Forbidden Colours, un grup care susține drepturile LGBTQ+. „Comisia Europeană trebuie să intervină și să tragă Bulgaria la răspundere”.

Personali de rang înalt din Intergrupul LGBTI al Parlamentului European i-au scris săptămâna trecută președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarului pentru egalitate Helena Dalli, cerându-i președintelui Comisiei să „condamne urgent” noua lege.

„Această lege este un atac direct asupra comunității LGBTIQ+ – în special asupra copiilor”, au scris copreședinții grupului Kim van Sparrentak din Țările de Jos și Marc Angel din Luxemburg. „Astfel de lege „anti-propaganda” pun copiii și tinerii în pericol, contribuind la crearea unui mediu amenințător în care copiii LGBTIQ+ pot fi supuși hărțuirii, hărțuirii și riscurilor sporite legate de sănătate.”

Comisia Europeană a declarat că, pe 13 august, Dalli a trimis o scrisoare ministrului bulgar al Educației și Științei, Galin Tsokov, „pentru a solicita informații suplimentare despre legislație”.

„Comisia rămâne fermă în angajamentul său de a combate discriminările, inegalitățile și provocările cu care se confruntă persoanele LGBTIQ – inclusiv în educație, așa cum este subliniat în Strategia noastră privind egalitatea LGBTIQ din noiembrie 2020”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.

Organizațiile pentru drepturile omului – inclusiv Action, Buditelkite, Forbidden Colors , LevFem, Feminist Mobilisations și Deystvie – au denunțat proiectul de lege, iar petiția lor prin care i-a cerut președintelui bulgar să se opună amendamentului a fost semnată de aproximativ 7.000 de persoane. Academicienii au scris o scrisoare deschisă îndemnând la fel.

sursă: Politico


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background